yazılım, bir bilgisayarın belirli görevleri yerine getirmesi için yazılmış kodların, programların ve ilgili verilerin tümüdür. fiziksel olmayan, ancak donanımın çalışmasını sağlayan mantıksal bir bileşendir.
yazılım ilk olarak direkt donanımı programlamak için sıfırlar ve birler olarak ortaya çıktı.
sıfırlardan birlerden sonra düşük seviye programlama dilleri, daha sonra bu dilleri kullanan yüksek seviye programlama dilleri diye devam etti.
daha sonra abstraction ( soyutlama ) kavramıyla sürekli yüksek seviyeye doğru çıktı. işletim sistemi yazan insanın sıfır bir bilmesine, uygulama yazan geliştiricinin işletim sistemi bilmesine gerek kalmıyordu örneğin.
bu işin piri tabiki ismail alpen'dir. biz yazılıma ismail abiden görerek özenmişizdir.
ben de bir yazılım geliştirici olarak, javascript bazlı teknolojilerle çalışıyorum. daha önce yaptığım işler ui geliştirme, api entegrasyonu, ve backend yazımı gibi işler.
birkaç önemli temel kavram var. bunları adam akıllı çözdükten sonra geri kalan tek şey syntax.
syntax'ın da öyle çok bi önemi yok.
nedir bu temel kavramlar.
değişkenler, fonksiyonlar, if else, liste ve sözlük yapıları.
bu kadar. bunlara tam hakim olan, dilediği her şeyi inşa etmeye başlar. tabi problem çözme ve algoritma geliştirme becerisi yüksekse. o da çok fazla sorunla yüzleşerek, bunlarda zorlana zorlana adım adım aşarak geliştirilir. kısayolu yoktur.
bu arkadaş seni soruyu yaratır hale sokuyor. yani soru çözmeyle değil evvela soruyu yaratmayla ilgilenmen lazım.
örneğin, elimde bir liste mevcut. 525,1090,322,364::921,822,96,124::320,902,108,630::... şeklinde 10 adet yan yana değer.
amaç, silinen görselin listede tuttuğu yeri kaldırmak.
işte bu isteğin ardından çözüm yoluyla değil. önce düzgün soruyla yola çıkman gerekiyor.
yani, öyle bir soru yaratmalısın ki bu sorunun yanıtı, isteğini gerçekleştirebilsin.
önce soruyu yaratıyorsun. çünkü pek çok ihtimal söz konusu. atıyorum 10 adet değerden rastgele 3 değer daha önceden silinmiş olabilir. yeni çektiğin değerin hangisine denk geleceğini vs bilmen lazım. hepsini hesaplatman lazım.
bu tür bir dünya ihtimal karşısında düzgün çözümü yaratabilmen için. düzgün soruyu var edebilmen gerekiyor.
haliyle. bu iş çözüm bulmadan önce, düzgün soruyu sorma işi anladığım kadarıyla. düzgün soruyu soramadıktan sonra çözümü bulman çok zor.
soru öyle bir soru olmalı ki tüm boşluklar muhakkak doldurulmalı. her türlü ihtimali, seçeneği kapsamalı ve çözümü her şeyin çözümü halini almalı.
yani yazılım, sorun çözme değil; evvela soru sorabilme işidir.
ülkemizde milyonlarca işsiz var. buna rağmen devletin yazılımcı yetiştirmek için kurduğu btkakademi.gov.tr'ye başvuru sayısı çok düşük. anladığım kadarıyla insanımız yazılım çalışacağıma kpss'ye çalışayım, nasıl olsa mesleğimi yaparım diyor. yazılım öğrenmeniz mesleğinizi yapmanıza engel değil. hafta içi mesleğinizi yaparkan hafta sonu yazılım oluşturabilirsiniz. bu bir altın bilezik. bileğinize takmanız size her koşulda kazandırır.
yazılım geliştirme işinde kod yazma aslında en son yapılan iş. bu sektörü bilmeyen insanları bizleri bütün hiç durmadan kod yazıyoruz zannediyor. iyi yazılımcı aslında elinde bol araç olan (hangi ihtiyaçta hangi ürünü kullanacağını bilen), bunları uygun mimaride gerçekleştiren (her platformun kendine has kısıtlaması ve artıları olabiliyor), bugüne kadar bunları çokça yapmış olup karşısına çıkan hataları (bugları) kolayca bertaraf edebilen kişidir. projenin ihtiyaçları ve nasıl gerçekleştirileceği belirlendikten sonra kod yazma kısmına geçilir. yoksa türk işi kod yazarsanız (önce yaz-neyi yanlış yaptığını tespit et-her şeyi sil ve baştan yaz) iyi bir yazılımcı olmaz sadece klavyeyi hızlı kullanabilen bir vakit kaybı olursunuz.
ve de iyi kod, matrix gibi destanlarca yazılmış kod değil, en az eforla en çok işi gören koddur.
benim mesleğimdir. şimdilerde ele ayağa düşmüş iki satır kod yazan yazılımcıyım diye dolaşıyor. oysa çok emek ve zaman ister. araştırma ve sabır ister. yaptığınız işin arkasında olmanız ve devamlı destek vermeniz gerekir. sizlere göre biz yazılımcılar asosyal tipleriz. ama sizi asosyal yapanlar bizleriz. kullandığınız her uygulamayı benim meslektaşlarım yapmıştır. kısacası biz olmasak siz ne yapardınız?
bilişim ve yazılım konusunda çok başarılı olup bizi her konuda aydınlatan ve bilgilendiren firmanın bilgilerini sizinle paylaşıyorum.
kaynak:https://ithero.com.tr/
Çalıştığım veteriner kliğinde yeni bir hasta takip sistemine geçmeye karar verdik. Tüm yardım ve ekip olarak desteklerinden dolayı teşekkürler.
kaynak:https://bulutvet.com/
Emy Yazılım sunduğu çözümler ile birçok farklı sektördeki gerçek hayat uygulamalarını ve gerçekleştirmiş olduğu projelerden edindiği iyi iş uygulamalarını projelerine yansıtarak müşterilerine önemli bir katma değer yaratmaktadır.
kaynak: https://www.emyyazilim.com/hakkimizda
c# , visual basic , visual basic .net , php , asp , asp.net forms , asp.net mvc , python , ruby , pascal , c++ , mikroC , html , css ,jquery , vuejs , nodejs, mssql , mongodb , elasticsearch , redis vs. vs. gibi konularda uzmanlaşmış olduğum ve hayatımı idame ettirmek için ekmek yediğim sektördür.
biteceğini iddia edenler bunu hangi saçmalığa dayanarak söylüyorlar anlamak mümkün değil. hele bismillah, daha quantum işlemcileri piyasaya bile çıkmadı. bitmesini bırak, daha başlamadık bile...
Daha tuttuğumuz takımı bile zor öğrenebilen yapay zekânın yazılım geliştirebilecek seviyeye gelmesi için en az bir 100 sene var. o yüzden yazılım bitmez. Önümüz açık o yüzden yapay zekâ gelişene kadar yazmaya
(kodlamaya) devam.
bazen dünyaya bir iz bırakmaktır. yaptığım bir iki uluslararası işe yarar şeyleri şahsıma tescilledikten sonra bedavadan herkese verdim. sektörel sitelerde linkini paylaştım. başkası olsa kim bilir kaça satardı. bana para lazım değil, maksat şanım yürüsün. 1 yıldır o sektörde aktif kullanılıyor ve başka bunu düşünüp yapan da olmadı, gururu yeter. ben yabtım.
20 sene önce jetgillerde uçan arabalar seyrediyorduk. Hala arabaların uçtuğu falan yok. Yapay zeka da benzer şekilde olacak. Yazılım şimdinin ve geleceğin mesleği olarak kalacak.