türkiyede artık 2 evlet üniversitesinde eğitimi verilen mühendisliktir. 2013-2014 eğitim yılında celal bayar üniversitesindede eğitimi verilecektir. yazılım mühendisliği yazacakların dikkatine.
bilgisayar mühendisliğinden ayrılmış sadece kodlarla uğraşmayıp mühendisliğin gereğini yerine getirmek zorunluluğu olan bir bölümdür. (proje analiz, tasarım, kodlama, test etme, bakım ve gerektiğinde satışıyla ilgilenir.)
devlet üniversitesinde sadece elazığ fırat üniversitesinde bulunan mühendislik dalıdır. bilgisayar mühendisliğinin alt kolu olmayan, aksine bilgisayar, mekatronik, kısmi makine ve elektrik-elektronik mühendisliğini kapsayan mühendislik dalıdır.
geleceği olan bir meslektir. özellikle elektronik mühendisliği okuyup da yazılım mühendisliğinden yüksek lisans yapan birinin sırtı yere gelmez denilebilir.
Yazılım dünyasında usta çırak ilişkisi çok önemlidir. Kimsenin sizin elinizi tutmasını beklemeyiniz! Doğru yolda ilerlemeniz için siz bir ustanın elinden tutmalısınız!
bilgisayar mühendisliği ile arasındaki tek fark üniversitede ilk 2 sene aynı ana derslerin öğretiliyor olması, sonrasında baya farklılıklar ortaya çıkıyor.
özel üniversitelerin insanların daha farklı olduğuna inandırmak için ismini böyle koyduğu bölümdür. içeriğinin bilgisayar mühendisliğinden pek de bir farkı yoktur. ama tam olarak ismi içeriğe yansısa ve uygulamaya geçilse daha çok tercih edilebilecek bölümdür fakat bu ülkemizde gerçekleşmez.
ülkemizde çok az sayıda vakıf üniversitelerinde bulunan bölüm. devlet üniversitelerinde olmaması en iyi yanı olmalı. mezun olan yığınla insan bulunmamakta. bunun yanında kendinizi de iyi geliştirebilirseniz çok abartılı ücretler kazanabilirsiniz.
edit:devlet üniversitelerinde olmaması iyi dedik diye atar yapanlar var. burslu oku arkadaşım. devlet üniversitelerinde olsa binlerce mezun verirdi her sene. çalış az burslu oku bak o zaman dediğimi anlarsın.
geleceğin mesleğidir. yersen. o gelecek pek gelmiyecek lan sok bunu kafana.
not: yazılım değil öğretmenlik okuyorum ve şu cümleye hala gülüyorum "ya da daha da iyisi, siz gidin, tıp gibi, öğretmenlik gibi, garanti mesleklere yönelin". "öğretmenlik" "garanti". eğitim fakültesinin tek garantili bölümü pdr'dir o da öğretmenlik değildir. onun da ömrü taş çatlasa 5 yıl. çünkü şuan açık var ama açık kapanırsa en az bir 15 yıl emekli vermiyecek. yani sayın pdr okuyan arkadaşım çabuk mezun ol. yoksa sen de sıçıcan.
bilgisayar mühendisliği bölümünün temel dersleri arasındadır. bazı üniversitelerde bu isimde bölümler de vardır. dersinde baştan bir sistem tasarlamanız istenir. sistemin senaryosu yazılır ve sonra diyagramları çizilir. ayrıca sene sonunda proje yapılması istenir. ve yaklaşık üç saat sonra sınavım olan derstir. *
Yazılım Mühendisliği (ingilizce software engineering) Yazılım geliştirme ile ilgilenen bilim dalıdır. Yazılım mühendisliği tanımı ilk olarak 1968 yılında gerçekleştirilen NATO toplantısında italya'nın başkenti Roma'da gündeme gelmiştir. Yazılım Mühendisliği tanım olarak "Karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve iş bölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak geliştirilmesidir." Yazılım mühendisliği belirli aşamalardan oluşmaktadır. Yazılım geliştirmenin yanında yazılımı işletmek de yazılım mühendisliğinin en önemli görevlerindendir. Bu alandaki güncel gelişmeler "Software Engineering Body of Knowledge" (SWEBOK) adlı dokümentasyonda tarif edilmektedir.
bazı üniversitelerde ise master (yüksek lisans) konusu olarak verilmektedir. ayrıca diğer bazı üniversitede ise 4ncü sınıf dersi olarak verilmektedir. çoğunda design patterns (tasarım şablonları)hakkında bilgiler verilir.