yazılım mühendisliği

    49.
  1. bu ülkede biraz programlama bilgisi olan herkesin kendini dahil ettiği meslek grubu. bilgisayara veya yazılıma özel bir ilgi yoksa seçilmemesi gerek. çünkü üniversiteler çok düşük puanlarla ve yığınla bilgisayar mühendisi öğrencisi alıyor artık. kendini geliştirmeye bakıyor biraz.
    7 ...
  2. 34.
  3. bilgisayar mühendisliği okuyanlar aşırı puan yapıp boğaziçi - itü gibi üniversitelere gidip istediğini bulamadığından puanı düşük diye karalamaya çalışan bölüm. Yoksa yazılımın önemini herkes biliyor.
    7 ...
  4. 5.
  5. bilgisayar mühendisliği bölümünün temel dersleri arasındadır. bazı üniversitelerde bu isimde bölümler de vardır. dersinde baştan bir sistem tasarlamanız istenir. sistemin senaryosu yazılır ve sonra diyagramları çizilir. ayrıca sene sonunda proje yapılması istenir. ve yaklaşık üç saat sonra sınavım olan derstir. *
    7 ...
  6. 35.
  7. Şüphesiz ki mühendisliklerin en karizmatiği.

    Hastayız size hekırlar.
    9 ...
  8. 29.
  9. yazılım mühendisliği okuyorum ancak bilgisayar mühendisliğine yatay geçme imkanım vardı reddettim hayatımda verdiğim en güzel karar diyebilirim, çoğu forumlarda arkadaş sohbetlerinde v.s 'bilgisayar mühendisliğinin yazılım mühendisliği dersi var gerisini sen düşün' tarzı cümlelere denk gelinebilir ancak meslektaşlarım varsa burada çok iyi bilirler ki hiç alakası yoktur sanki biri lisans da öteki önlisans bölümüymüş gibi yazılım mühendisliği bilgisayar mühendisliğinin alt kümesidir denmiş bir yerde, he abicim he zaten bizim 4yılda öğrendiğimizi siz 1 dönemlik derste öğreniyorsunuz he
    5 ...
  10. 51.
  11. Okulunu okuyarak yapamayacağınız meslek.
    4 ...
  12. 8.
  13. ülkemizde çok az sayıda vakıf üniversitelerinde bulunan bölüm. devlet üniversitelerinde olmaması en iyi yanı olmalı. mezun olan yığınla insan bulunmamakta. bunun yanında kendinizi de iyi geliştirebilirseniz çok abartılı ücretler kazanabilirsiniz.

    edit:devlet üniversitelerinde olmaması iyi dedik diye atar yapanlar var. burslu oku arkadaşım. devlet üniversitelerinde olsa binlerce mezun verirdi her sene. çalış az burslu oku bak o zaman dediğimi anlarsın.
    6 ...
  14. 22.
  15. 10 yıllık sektör tecrübesi olan biri olarak kesinlikle tavsiye ettiğim bölümdür. gidin.
    misal database denince aklınıze sadece "select * from" gelmeyecek. Linux ve plsql in çok derin kapsamlarını öğrenecek ve olaya çok başka pencerelerden bakacaksınız. tabi hakkını vermeniz koşuluyla.

    not : o olay sadece paket, fonksiyon, procedure değil.
    4 ...
  16. 2.
  17. bazı üniversitelerde ise master (yüksek lisans) konusu olarak verilmektedir. ayrıca diğer bazı üniversitede ise 4ncü sınıf dersi olarak verilmektedir. çoğunda design patterns (tasarım şablonları)hakkında bilgiler verilir.
    4 ...
  18. 47.
  19. güzel bölümdür. bilgisayar teknolojilerindeki önlenemez yükseliş sebebiyle yazılım sektöründe açık olmaması için bilgisayara alt bölüm olarak açılmıştır. bilgisayar mühendisleri, donanım ve ağ kurulumu gibi konuları da görürken, yazılım mühendisleri sadece yazılıma odaklı çalışırlar. peki farkları nelerdir?

    bilgisayar: donanım, ağ kurulumu gibi olaylardan anlarlar. yazılımdan anlamazlar mı, tabii ki anlarlar ama artık yazılım her yerde olduğu için adamlar yetişemiyorlar ve özellikle 'database', 'kablosuz iletişim sistemleri ve kurulumu' gibi konularda uzmanlaşırlar. yani daha çok donanım kurulumu ve kurulan donanımın bakımından sorumludurlar.

    yazılım: geniş ağ kurulumundan ziyade, amaca yönelik yazılımlar geliştirirler. yazılım mezunları genel olarak, elektronik sistemler ve kullanıcı arasında arayüz oluşturmak(işletim sistemleri/windows/linux vs.), cep telefonları ve diğer elektronik sistemler için yazılımlar geliştirmek, anti virüs ve ağ güvenliği gibi sayısız alanda çalışabilirler. bir diğer uzmanlık alanı ise 'machine learning' diye tabir edilen, yapay zeka yazılımları vs. gibi olaylardır. yapay zeka içerisinde, simülasyonlar ve bilgisayar oyunları sektörü özellikle domine eder.

    temel farkları bu şekildedir. tabii ki ne mühendisi olursanız olun, işin temeli o mühendislik dalını sevmek ve bir şeyler yapma isteğidir.

    daha gerçekçi bir örnek vermek gerekirse: dünyadaki bütün bilgisayar üreticisi firmalar aynı parçaları kullanırlar. anakartlar, işlemciler vs. buna apple firması da dahildir. lakin aynı parçaları kullanmalarına rağmen apple bilgisayarların performansları diğer markalara nazaran çok daha üst seviyededir. işte bunun sebebi bünyelerinde çok iyi yazılım mühendisleri barındırmalarıdır.

    donanım üretmek(işlemci, ram, hard disk vs) pahalı ve çok ileri derece ar&ge bütçeleri gerektiren uğraşlardır. dolayısı ile üretilen donanımları, daha hafif yazılımlar ve daha akıllıca oluşturulmuş algoritmalar ile kullanmak, mevcut teknolojinin etkili kullanımında çok önemlidir. işte yazılım mühendisleri burada devreye girerler.
    4 ...
© 2025 uludağ sözlük