yayımlamak

    5.
  1. (bkz: galat-ı meşhur)u "yayınlamak" olduğundan deneme sınavlarında bile "yayımlamak" yerine "yayınlamak" diye yazıldığı görülmüştür. e şimdi, türkçeye dikkat etmesi gereken kişiler-yayınlar, yayımlamak eylemini yayınlamak diye yazıyorsa vatandaşın hangisini kullandığına değinmeye gerek yok sanırım.

    anlatım bozukluğu için de güzel bir örnek olur "yayımlamak", umarım sınavlarda sorarlar da insanımız doğrusunu öğrenir.
    2 ...
  2. 1.
  3. genel olarak yayınlamak mı yoksa yayımlamak mı olduğu tartışılan fiildir. asli kullanımı bu başlıktaki şekli olup;yayma eylemidir. görsel olsun yazın alanında olsun eğer birşeyi arz ediyorsanız-yayıyorsanız -mesela bir gazete- bu yayımlamaktır. yayın ise üründür.
    buna göre yayınlamak=ürünlemek gibi saçma bir anlama gelecektir.
    gazeteyi basıp yaymak: yayımlamak; gazetenin kendisi: yayın dır.

    edit: bu entry yine bana ait başka bir entryden alıntıdır. *
    2 ...
  4. 6.
  5. çok az insanın doğru bir biçimde kullandığı fiil. genel ve yanlış kullanım yayınlamak ne yazık ki. yayın, yayımlanan ürünlerin genel adıdır. yayınların insanlara ulaştırılmasına ise "yayımlamak" denir. "yay-" fiilinden türeyen "yayım" isminden "yayımla-" fiilinin türemesi yani. yayım bir işlemin adıdır, yayın ise ürünlerin adı. gazete, dergi, kitap, makale gibi. koskoca uludağ sözlükte bile bu bilgiye vakıf olan yalnızca 5-6 yazar olması insanı üzüyor.
    1 ...
  6. 3.
  7. yayınlamakla sık karıştırılan kelime. aslında karıştırılmayan, çünkü yayınlamak diye türkçe'de bir kelime yok. yaymak, göstermek, bir dergide, tv kanalında materyali izleyici, okuyucuyla buluşturmak adına göstermek yayım işidir.
    0 ...
  8. 4.
  9. 7.
  10. Anlatım bozukluklarının bankosudur. Bilinir ama kullanılmaz.
    0 ...
  11. 2.
  12. yayın soyuttur. televizyon, radyo yayın yapar. yayım ise somuttur. gazete, dergi dv. yayımlanır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük