türkiye'de pek alışık olunmayan, uyguladığınızda ise yayanın şaşkın bakışlarla size minnettar kaldığı eylemdir. arabayla giderken yaya geçidine geldiğinizde durursunuz ve yayaya el işaretiyle geç yaparsınız. o an kendisinin insan olduğunu, kendisine değer verildiğini anlayan şahsiyet(genellikle yaşlılar ve söylemek istemesem de cahiller) şaşkınlığını gizlemeyerek yaya geçidini birkaç saniye işgal eder. kendisine verilen değerin mutluluğuyla hızlı adımlarla devam eder.
yapıldığında (malesef) şaşırdığımız eylem. bunca il dolaştım ama sadece antakya'da bu kurala uyulduğunu gördüm. tamam mutlaka başka yerlerde birileri bu kurala uyuyor ama antakya'da kırmızı ışıkta durup yeşilde geçmek kadar dikkat ediliyor buna. hep öyle mi yoksa bana mı denk geldi bilmiyorum ama takdir ettim antakya'yı.
mümkün değildir efendim. bizde şoför koltuğunun insanlar üzerinde ayrı bir etkisi olduğu gerçektir.
o koltuğa oturan kişi etrafta bulunan herkeze ezilmesi gereken mahluk gözüyle bakmaktadır.
anlamıyorum arkadaş yani o koltuğa oturunca ne oluyor. tamam hadi yol vermiyorsun anladık. hani bi şekilde karşıya geçmek için uygun anı bulma konusunda uzmanlaşmış bir milletin evladıyız bir şekilde geçeriz. bre insan müsveddesi bari karşıya geçmeye çalışırken gaza basma.
türkiye'de garip karşılansa da, avrupa'da yaya geçitlerine 200 metre kala levhayı gören sürücüler yavaşlar. türkiye'de gaza basıyorlar amk. işaret levhalarını da pek sikleyen yok zaten.
aynı hareketi konya'da yaptığınız zaman bayanlar sizi kendilerine asılıyor zannetmektedir efendim. Bazı insanlara kendi kalitesinden fazla değer vermeyeceksin. Bizzat tecrübeyle sabittir.
bizdeki karşılığı bölünmüş yolda yaya geçidinden u dönüşü yapmaya çalışan sürücünün "ne bakıyonuz la, yürüyün işte" dedikten sonra önündaki yayaların geçmesini beklmesi şeklinde olabilecek eylem.