-padişahım bu ne? ahhahaha.
-ne oldu vezir olmamış mı?
-hayır bıyıığı geçtim de o küpe ne ya?
-olum onu boş yere takmıyoz. bir sefer dönüşünde kölelere takıldığını gördüm, ben de o yüzden takıyorum.
-tevazu olayı yani? gerek yok böyle şeylere diye düşünüyorum.
-kaçırdın lan bütün hevesimi.
bir iddiaya göre de yavuz sultan selim'in değil, can düşmanı şah ismail'in bıyığı ve küpesidir söz konusu olan. yavuz, şahın ordusunu darmadağın ettikten sonra, şahın sarayına kadar yürümüş ve değerli eşyalar alınırken bu portre de alınmıştır. yıllar sonra bu resim topkapı sarayı arşivinde işaretlenirken üzerinde isim bulunamamış, olsa olsa bu yavuz'un resmidir denmiş ve öyle etiketlenmiştir.
bir başka iddiaya göre yavuz, resim için hiç poz vermemiş (e attan inmediği için vakit bulamamış adam), bu nedenle avrupalı ressamlar onu hayalden çizmiş ve işte böyle küpe gibi kendi fantezilerini de resme yerleştirmişlerdir.
babası II. beyazıt ona "anan gibi gözlerini boyayıp küpe takacağına, baban gibi sakal bırak" demiş.
kaftanı ve kıyafetleri de kadınları kıskandıracak işlemelerle doluydu.
seksi, karizmatik, baştan çıkarıcı bir görünüm katan bıyık ille küpelerdir.
bu yoruma bakılırsa yaran bir durum yoktur. yazarın cinsel dürtülerini müptezel bir biçimde iştirak eylemesidir. şaşırılmışlık, saldırgan ve düşkün yaşam tarzına acımak acizliktir. mazmun yapısına saygı duymak güçtür.
o zamanın değerlerine göre uygun olan ve komik olmayan durumdur. çok gülmek hatta yarılmak istiyorsan aynaya bak. ayrıca bıyığın da, küpenin de, hem ikisi bir arada hem tek tek sende daha komik duracağından emin olabilirsin.
tarih yazmak, tarihi yapmaktan zordur cümlesi ne güzel denilmiştir. tarih kitabını hayatında eline almamış insanlar ne kadar güzel tarih yazıyorlar. insan kendi tarihini neden kötüler hiç anlamam. elin fransız napolyon'u ne kadar karizmatik. elin ingilizi ne güzel sömürmüş. elin lincoln'u asalet asalet.
eleştri yapmak farklıdır, çamur atmak farklıdır. ayrıca bu resimdeki zat kesinkes kanıtlanmış şah ismail'dir. başındaki incilerden ve küpesinden şia olduğu rahatlıkla anlaşılabilir.
eğer tarih kitabı alacak paranız/imkanınız yoksa parasını ben verecem yeter ki okuyun.
o dönemde kölelere takılırmış küpe. yavuz sultan selim de taktığı küpeyle halkının kölesi olduğunu belirtmek istemiş. yani senin yaptığın gibi kızların gözünde daha havalı görünmek için takmamış o. *
o bahsi geçen portrede ki zatı muhterem $ah ismail olup Yavuz Sultan Selim ile olan a$ırı benzerliğinden dolayı her daim karı$tırılmı$tır.
(resimde ki zatı muhterem'in küpe takma sebebi ise o dönemde ki Türkmen beylerinin küpe takma adetinden gelir.)
nasıl ki Mustafa Kemal Paşa milletin kurtuluşu için askere savaşmayı değil ölmeyi emretmiştir ege de yunanı denize dökmüştür, yavuz selim de devleti ve dini için ne dostuna ne düşmanına zerre taviz vermemiştir. bunu zulüm olarak gören tarihi yanlış anlamış demektir. şah ismail de inandığı şey uğruna savaştı yavuz selim de. osmanlıların küllerinden doğan bir ülkenin vatandaşı olarak ecdadımla gurur duyuyorum. eminim ki yavuz sultan selim kulağına taktığından fazlasını düşmanlarına takmıştır.
safevi hükümdarı şah ismaile ait olduğu, irandaki, safevi dönemi eserlerin sergilendiği müzede yeralan şah ismail portreleriylede ispatlanmış olan, buğün hala yavuz sultan selim portresi olarak takdim edilerek, dolmabahçe sarayında sergilenen portre nedeniyle, yavuza atfedilen durum.
yavuz sultan selim birçok osmanlı belgesinde sakallı tarif edilmektedir. ayrıca küpe taktığı yönünde hiçbir belge yoktur.
yine resmi kaynaklarda, mısıra girişiyle ilgili anlatılan, küpe takma rivayetide yeralmamakta ve memlük askerlerinin küpe taktığına dairde bir belge yoktur.
küçük insanlar dar düşünen bağnaz insanlar olaylara ve kişilere takılır kalırlar. oysa büyük insanlar fikirleri değer verir onları konuşur tartışırlar. şimdi aynı şey yavuz sultan selim de de görülmektedir. bana ne kardeşim ne takmış nasıl bıyık bırakmış beni alakadar eder. bu adamın fikri neydi ne yapmaya çalışıyordu bunlar önemlidir. yıllardır bu hatayı yapıyoruz?!
öncelikle yavuz'u eleştirecek cüreti bulanların yedi ceddine küfretmek hatta edilen küfürleri hayata geçirmek sevaptır.sen yavuz'un yaptıklarını yapacak yetiyi kendinde görüyor musun acaba.ayrıca o küpe yavuz sultan selim mısır'ı fethettiğinde şehir gezerken bazı insanların küpe taktığını görüyor ve bunlar neden küpe takıyor diye soruyor ve gezdiren kişilerden biri söylüyor sebebini sultanım küpe takan kişiler köledir diye ve yavuz o yüksek dehası ve inancıyla alıp bir küpede kendisi takıyor ve aman efendim neden küpe takıyorsunu diye sorulunca verdiği cevap şu oluyor: "bende Allah'ın kölesiyim" ki yavuz mısır'ı fethederken bir çölü geçerken atından iniyor ve neden indiği sorulunca önümüzde peygamber efendimiz yürüyerek bize rehberlik ederken ben at üstünde gidemem diyor ve ordu o aşılmaz çölü çok kısa sürede geçiyor ve düşmanı beklemediği yerden vurup fazla kayıp vermeden memlükleri yeniyor ve halifeliği türk devletine kazandırıyor şimdi siz düşünün yavuz'a laf söyleyebilecek cüreti bulabiliyor musunuz kendinizde?
O gördüğümüz palabıyıklı ve küpeli adam resmi Yavuz S.Selim e ait değildir.Resimdeki kırmızı börk ve taç eşyası Osmanlılarda görülmemiştir ve yoktur.Safevilerde görülüyordu yani iran Şahlarında.Bu börk ve taç imamiye-i isna aşeriye yani 12 imam denilen Kızılbaşlığın simgesini ifade etmektedir ve Osmanlı padişahlarında kızılbaşlıkta yoktur.Ayrıca Yavuz sultan selim gösterişi sevmezdi.Koskoca mısıf fethinden sonra bile saraya diğer padişahlar gibi kutlama yaparak değil,gece yarısı sessiz bir şekilde dönmüştür.Yavuz islam dinine de bağlıydı.ve islam dini erkeklerin küpe takmasına karşıdır.O yüzden yavuz neden küpe taksın ki?Halk arasında şöyle bir rivayet dile gelmiştir.''Yavuz kutsal toprakları aldığında oradaki idareciler ona Hakimü'l-Haremeyn (Kutsal Beldenin Hakimi ) sıfatını vermişlerdi;fakat Yavuz kendine bu sıfatı uygun görmeyerek kendine Hadimü'l-Haremeyn (Kutsal Beldenin Hizmetkarı) sıfatını uygun görmüştür.Buna ilaveyi de halk yapmış ve o bölgedeki kulağı küpeli zenci köleleri örnek göstererek Yavuzunda küpe taktığını ima etmişlerdir.'''yavuz 16.yy padişahıdır.Topkapı sarayı ndaki küpeli resim de Macar asıllı birine ait olduğu ve 19.yy eseri olduğu söylenmektedir.Küpeli ve pala bıyıklı resim padişahımız Yavuz Sultan Selimin değil tam tersi Safevi Devleti hükümdarı Şah ismail'e aittir.