hocam sayesinde fark ettiğim genel bir yanlışlıktır. herkesin bildiği gibi sol profilden çizilmiş, kulakta inci bir küpe, boynunda da incilerden yapılmış bir kolye, üzerinde de kırmızı bir elbise vardır. sanırım hatırladınız. biraz tarihi bilgisi olan herkesin bu portrede bir yanlışlığın olduğunu fark etmeleri gerekir. bende başlarda bir yanlışlık olduğunu fark etmiştim ama tam olarak ne olduğunu çözememiştim. bunu anlamamda üniversitedeki hocam çok etkili olmuştur. çünkü şöyle bir olay vardır ki;
- (bkz: yavuz sultan selim) şaşayı sevmeyen bir insan
- oğlu (bkz: kanuni sultan süleyman)'a takıp takıştırdığı için "oğlum annene de biraz giyecek bir şeyler bıraksaydın." gibisinden meşhur bir lafı ardır.
- yavuz sultan selim yeni giysileri kullanmayı pek sevmeyen ve üzerindeki elbise giyilemeyecek duruma gelene kadar giyebilen bir kişidir.
portreye baktığımızda ise;
- kafasındaki sarık küçük ve sarılış şekli iran sarığına benzemektedir. osmanlı sarığı daha uzun ve büyüktür.
- şaşayı sevmeyen bir insanın inci küpe ve kolye takması biraz tuhaftır.
- yavuz sultan selim'in portrede ki gibi pala bıyıklı olabileceği biraz yanlıştır. çünkü kendisinin sakal yapısı o kadar gür olmamakla birlikte hafif bir bıyık ve ince kirli bir sakalı olduğu bilinmektedir.
- aslında osmanlı padişahları içerisinde portresi olmayan tek pardişahtır yavuz sultan selim. kendisinin minyatürleri vardır.
- minyatürlerin hiçbirisinde yavuz sultan selim küpeli olarak belirtilmemiştir.
bu özellikleri dikkate aldığımızda bu portrenin yavuz sultan selim'e değil de (bkz: şah ismail)'e ait olma olasılığı daha güçlü bir kanıdır. şürç-i lisan ettiysem affola.
portrenin yavuz sultan Selim'e ait olmadığı pek çok kez,pek çok tarihçi tarafından dillendirilmişti.Ama asıl sorun,sırf küpe yüzünden orda burda aaa bak onun değilmiş diyen insanların kıtlığı.Portre Şah ismail'in ya da başka bir Safevi hükümdarınındır önemli değil.Önemli olan bu hükümdarların,hele Şah ismail'in katıksız Türk olmasıdır.
Anadolu'daki bazı beyliklerin hükümdarlarının da küpe taktığı bilinmektedir.Bu da not olarak düşülsün.
meşhur portredeki kişinin şah ismail olduğu efsanelerinin yanında, ömründe yavuzu hiç görmemiş fakat görenlerin teferruatlı anlattığına göre çizen biri tarafından resmedildiği iddiaları da mevcuttur.