ikiside türk olan ve grur duyulması gereken kişilerdir. şah ismail şia akımından etkilenmiş ve osmanlı devletini parçalamak için anadoluda bulunan şia akımını desteklemiştir.
Yavuz sultan Selim'in Şah israil'e yazdığı beyit yazmıştır. Yavuz sultan Selim divan edebiyatı da (bkz: Vezn-i aher) denilen ilk örneğini yazmıştır.
Sanma şâhım / herkesi sen / sâdıkâne / yâr olur
Herkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyâr olur
Sâdıkâne / belki ol / bu âlemde / dildâr olur
Yâr olur / ağyâr olur / dildâr olur / serdâr olur
Günümüz Türkçesi ile ;
Şahım sen herkesi kendine sadık dost sanma
Sen herkesi dost sanma belki o düşmanın olur
Belki o kişi alemlerde sözü geçen olur
Dost olur düşman olur sözü geçen olur hükümdar olur.
şah ismail in savaş meydanında karısını bırakıp kaçtıktan sora. yavuz sultan selim düşünür, benden sonra gelecek olan padişahlar, savaş meydanında savaş kaybederse. şah ismail gibi karısını meydanda bırakıp kaçarsa diyerek düşünürken. hemen orada vasiyet hazırlamış. en yakın dostu olan hasan cana, kağıdı yazmış vermiş. ve şöyle yazmış ben cihan padişahı yavuz sultan selim han. benden sonra kimse savaş meydanına karısını götürmeye kalkışmasın. savaşı kaybedip siz ve karınız esir düşebilir. herkes bizim gibi merhametli olmayabilir. eşiniz tecavüze uğrayabilir buda sizin gururunuzu incitecektir. vasiyetten sonra hiçbir padişah karılarını savaşa götürmemiştir. cihan padişahının ince düşüncelerine bak insanın tüylerini diken diken ediyor.
yavuz han celadetin yeryüzünde vucut bulmuş halidir.
şah ismail se bu celadetin karşısına zorlada olsa - malumunuz önceleri kaçmıştır- çıkmayı göze almış birisidir.
yavuz tarihin en büyük imha savaşını yapmış ve yaklaşık iki saat içerisinde şah ın ordusunu yerle bir etmiş ve hanımını esir etmiştir.
şah ismail ise bu olaydan sonra daha toparlanamamış, bir çok defa yalvararak hanımını istemiş lakin yavuz vermemiştir. ve hatayi mahlasıyla şiirler yazmak zorunda kalmıştır ismail.