yavuz sultan selim de darbeciydi

entry7 galeri0
    1.
  1. Askerlerin desteğini alarak başa geldiğini düşünürsek olabilir. Ama o devirde herkes askerdi. Sultanın kendisi de...
    1 ...
  2. 2.
  3. hanedan üyelerinin hayatta kalması için tek şansının padişah olmak olduğunu düşünürsek yaşlanmış, devlet işlerinden bayağı uzaklaşmış ve sultanlığı başka oğluna vermeyi planlayan bayezid'in yavuz selim'e başka şans bırakmadığını söyleyebiliriz. yavuz darbeyle destekle şunla bunla adına ne derseniz deyin tahta çıktı ve hayatta kaldı. o da insandı ve canını padişah olarak kurtardı ve tahta geçer geçmez oğlu kanuni hariç ne kadar varis varsa hepsini ortadan kaldırdı.
    0 ...
  4. 3.
  5. ve ayni zamanda baba katili.
    0 ...
  6. 4.
  7. doğruluğu sabit ve tartışmasızdır.
    0 ...
  8. 5.
  9. 6.
  10. evet bir nevi darbe niteliğindendir. fakat söyle bir fark var

    darbe bir ülkeyi geriye götürecek bir girisimdir. 60 ve 80 darbelerine bakıldığında rahatlıkla anlayabilirsiniz. fakat yavuz sultan selim babasını indirip kendisi tahta oturduktan sonra osmanlı devleti birdaha asla ulaşamayacağı bir zenginlige ulaşmıştır. ve en büyük tehdit olan safevi devletini babasının yapamadıgi bir şekilde mağlup etmiş ve belkide binlerce türkün hayatını da kurtarmıştır. fakat yine gerçek anlamda darbelere bakıldığında binlerce insanın sebepsiz öldürüldüğünü de görmek mümkün.
    0 ...
  11. 7.
  12. kardeşlerin abilerini ve yeni doğmuş diğer kardeşlerini boğdurttuğu bir mutlak monarşide darbe, ihtilal kaçınılmazdır. osmanlı tarihi zaten bir nevi ihtilal ile başlar. şanlı osman bey, kendi oğlunu boybeyi yapmak isteyen amcası dündar bey'i toy ortasında okla vurarak öldürmüş ve tek hakim olmuştur. fetret devrindeki 3 kardeşin farklı bölgede sultanlıklarını ilan edip adlarına para bastırmaları da buna örnek verilebilir. duraklama ve dağılış dönemindeki . tahttan indirmeleri ve hatta kan dökerek yapılan padişah katllerini hiç saymıyorum.
    velhasıl, monarşik devletlerde bu tür uygulamalar normaldir ve belki de bir yerde zorunludur. darbe ve ihtilalin abes olmaya başladığı yönetim türü meşrutiyet, tamamen abes olduğu yönetim ise demokrasidir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük