genelde anne veya baba'nın evladına sesleniş biçimidir.türk filmlerinde çok rastlanılan bir replikdir.argo da ise güzel bir kadın için söylenen bir hitap biçimidir.
istanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın usta oyuncusu olan ve "Cilalı ibo" karakteriyle gönüllere taht kuran Feridun Karakaya'nın filmlerinde karşı cinse "yawyuuuummm" şeklinde ithaf ettiği kelime
sevgiliye hitap şekillerinden bir tanesidir. lakin " yavrum " kelimesinin asıl kullanımı evlat- evlat sevgisi için olduğundan, erkeğin bayana demesi hoş olabilir.
kadınlar, erkekler tarafından korumak, kollanmak istedikleri için bu kelimeyi severler. bir babada evladına bunu yapar.
bayanların, erkeğe "yavrum" diye hitap etmesi erkeğe, hoş gelmez. erkekler, bayanların anneleri gibi sevmesini, erkeğe, şefkat ve anlayış göstermesini ister lakin anneleri gibi olmasından sıkılır. bu sözde direkt annelerini hatırlattığı için hoşlarına gitmez. bayan söyleyince argo kaçar. argoda bayana pek yakışmaz.
ilk hecesi ve ikinci hecesindeki vurgular eşitse şevkat anlamı taşiyan hitap biçimidir.
örnek: yavrum kardeşine göz kulak ol emi!
ilk hecesi abartılı bir derecede vurguluysa anlamı kotudur.Soyleyen kişi tehlikeli olabilir.
örnek: saol yavrum (kemal sunalın kanlı nigar adlı filminden alıntı)
Aile bireyleri de söylese, sevgili de söylese hoşa giden sözcüktür. Ulan ben, bana "hatun" denmesinden de hoşlanıyorum. Halbuki genel kanıya göre kızmam, sinirlenmem gerekirdi.
(bkz: hatun)
(bkz: en güzel hitaplar)
annenin çocuğuna,
erkeğin sevgilisine,
arkadaşın diğer arkdaşı küçümseme babında,
hanzonun literatüründeki algıya.....
velhasıl hem hitap edenin, hem de hitap edilenin algısına ve vurgusuna göre değişen sesleniş biçimi...