babam tunusa gittiğinde kardeşim çok arardı onu.'anne babam ne zaman gelcek' derdi.annem de kardeşimin minnacık parmaklarını sayarak yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz gelcek derdi.ertesi gün olurdu.yine sorardı kardeşim,'anne yattık kalktık babam gelmicek mi' derdi.annem de yine' bak biz bu kadar daha yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz gelcek 'derdi.ve 6ay sonra babam geldi.bi akşam yattık sabah kalktık babam gitti.yatcaz kalkcaz diyince çok uzun bir süreç gelir aklıma işte..
-parka ne zaman gitcez büyük büyük baba?
+yatcaz kalcaz, yatcaz kalcaz, yatcaz kalkcaz....
-yok ben yatıp kalkma hususunda kendimden eminim de.senin için endişeliyim hacı..yatcan kalkamıcan diye korkuyorum.hemen gidelim.büyük büyük baba...hey büyük baba..büyük..baba...kalkamadı..
genellikle bayramın ve çocuklar için önemli günlerin ne zaman geleceğini gün kavramını bilmeyen çocuklara anlatmak için kullanılan çocukluk dönemi sözlerdir. ne de özlem duyulan günlerdir.
6 yaşında olan kız kardeşimin konuşma tarzından bir örnektir .
-ablaaa nezman yanıma gelicen .
-1 ay sonra iloş .
-nasıl yani kaç kere yatcaz kalkcaz abla ?
-30 kere ablam
-peki kaç kere yatıcaz ,kaç kere kalkıcaz ?
-15 kez yatıcaz , 15 kez kalkıcaz .
-şimdi anladım abla...bekliom seni annem de bekliyo babam da bekliyo ben de bekliyorum mukkaddes teyze de bekliyo davut amca da bekliyo bakkal hüseyin de ...
-anladım ablam telefonu babama ver şimdi ...
çocukken zaman kavramını henüz ayırt edemeyen çocuklara ebeveynlerinin o günün ne zaman geleceğini anlatmada kullandıkları terim.
ayrıca gitmeyi çok istediğim bir yer olursa aklıma gelir.ben hala uygulamaktayım.
yatcam kalkcam yatcam kalkcam havuza gidicem.
eskilerden çok eskilerden kalan bir sözdür.
+ anne ben ne zaman büyüyücem?
- yatcaz kalkcaz yatcaz kalkcaz o zaman.
+ ama bunu iki gün önce de söyledin bir şey değişmedi.
- zamane veletleri sizi hiçbir şey de gözlerinden kaçmıyor.
daha ileri versiyonu da mevcuttur. sabah telefonunuz çalar. arayan sinema için söz verdiğiniz küçük kuzeninizdir (saat 07:30 ). telefonu açtığınızda akla zarar şu soruyu sorar: (bkz: bugün yarın oldu mu)
çocuk hesabıyla gün sayımıdır. üç gün sonra dönmez üç kere yatcaz kalkcaz denir. pazartesi, salı falan da yoktur bu dilde. belki de günlerin çocuk dünyasındaki karbon kağıdı misali benzeştiğini gösterir ne biliyim.