kolay değildir.her üniversiteye başlayan talebenin ya kendi şehrine ya da şehrine yakın başka bi üniversiteye geçiş yapmayı istemesidir.kendini tüm yıl bu geçiş yapma ümidiyle avutan talebe yıl sonunda artık geçiş yapamayacak derecede dersten kalıp, gereken ortalamamayı sağlayamadığı takdirde hayallerine son verir.
bu geçiş olayına fazla zor demezler. e herkes bi yatay geçiş hayaliyle başlar bu işe. peki neden pek azı bunu başarır? yapılan bi ankete göre bu insanlar yatay geçişi yatmaktan gelir zannederlermiş. kardeşş! yatay geçiş diyosun aklın fikrin ya yan gelip yatmakta yada üst üste yatmakta,beyine odaklan birazda!
Açıköğretim fakültelerinde kayıtlı öğrenciler, her ne sebeple olursa olsun, fakülte bölüm ve programlar arasında yatay geçiş yapamazlar. Bu fakültelerinde okuyan öğrenciler, örgün yükseköğretime de geçiş yapamazlar.
okuldan memnun olmayan kişilerin okulun ilk günleri söylediği sözlerdir. bu sözü duyduğum kişiler paşa paşa yerlerinde oturmuşlardır. people only can imagine.
- abi ben burda yaşayamam. en yakın zamanda istanbul ya da çevresine geçiş yapmalıyım.
- yaparsın abi. notları yüksek tut, gideceğin üniversite de kabul ederse, geçersin.(bok geçersin).
notun ne kadar yüksek olursa olsun bazen yapılamadığı görülür.güzide üniverisitelerimizin güzide senatoları öyle akademik takvim hazırlar ki finaller bittikten 2 gün sora diğer okulumuzun yatay geçiş başvuru süresi dolar..bu iki gün içinde çalışkan hocalarımız sınavları okuyacak , öğrenci işleri sınav sonuçlarını girecek, öğrenci transkripti alacak ve diğer okula başvurucak...
'yavru böt abinin komşusu 95 ortalamaylan istanbula geçmiş trakyadan....' şeklinde bir baba cümlesi duyduğumdan sonra haha ben en iysi sınıfı geçiyim dediğim zurna..bilinir ki iyi bir torpillen 74 ortalamaya bile fıstık gibi geçişler mümkündür*
devam edilen bir lisans veya üzeri programda henüz mezuniyet safhasına gelinmeden bir başka üniversitenin aynı bölümüne geçiş yapmaktır.
genelde ayrılınmak istenen üniversitede yüksek notlar almış olma ve üniversiteye giriş sınavında yatay geçilmek istenen bölümün taban puanını aşmış olma gibi şartlar aranır.
Bir üniversiteden diğer üniversiteye geçme olayıdır.Genellikle yüksek not ortalaması gerektirir ve geçilen kurumda alınan ders yükü artar.Bu sebepten ötürü okulun uzama ihtimali bile çıkabilir.Yüksek not ortalaması dışında benim gibi şanslıysanız başvuran kimse olmayıp,tek kişi sizseniz gerçekleşen eylemdir.
Türkiye harici baska bir ülkeden yatay gecis yapma tecrübe dayanarak söyleyebilirimki bu i$te torpil vardir, zaten üc-be$ kisi aliyorlar bunlardan en az bir-ikisi torpille girmistir, cünkü degerlendirme kriterleri, kabul edilmeme nedenleri gibi kritik sorulara cevap vermezler/veremezler.
ayrica yatay gecis sonrasi ders kabulü icinde torpil cok önemlidir, cünkü ayni üniversiteden gelen 2 ögrenci ayni dersleri ayni hocalardan yapmis olsa bile birininki sayilirken digerininki sayilmamaktadir. (bkz: bizzat ya$anan aci tecrübeler)