yatay geçiş

    21.
  1. yüksek öğretimde kurum içi veya kurumlararası yapılabilen, okul veya bölüm değiştirme amacıyla yapılan geçiş türü. vakıf üniversitesi öğrencileri, idari yargı yoluyla kazandıkları haktan ötürü devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabilmektedirler.

    öncelikle bayılarak gelinmeyen bir yerde öğrencinin hayallerini süsleyen olaydır yatay geçiş. ne güzel, sınavsız, gidiyorsun başvuruyorsun sene ortası veya sonu, adamlar da alıyorlar. özellikle küçük yerlerde istisnasız hemen hemen herkesin hayalidir. "gidicem ben abi burdan yeaa, kalıcı değilim." tripleri mümkün olan her yerde atılır. amma velakin liseden yeni çıkıp gelindiği ve genelde memleket dışında olunduğu ve bu yeni bir deneyim olduğundan, birey sudan çıkmış balığa döner ve düşük notlarla güz dönemini kapatır. bahar dönemine de "battı balık yan gider" psikolojisiyle devam eder ve sıkı tutmazsa alta dersler bırakarak bahar dönemini de bitirir ve sene başında hayallerini kurduğu yatay geçişi bir daha ağzına almamak üzere kafasından siler.

    ama; yatay geçiş, zor olmasına karşın, imkansız değildir. çalışma isteğiniz, azminiz, motivasyonunuz ve biraz da şansınız varsa; yatay geçiş yapmayı başarabiliyorsunuz. bulunduğunuz okula ve şehire olan nefretinizle ateşlenen hırsınızı derslerinize kanalize eder ve notlarınızı minimum bb-ba yapar, ortalamanızı 3'ün üzerinde tutarsanız (tabii 3.25 ve üzeri olsa daha iyi olur, garanti gibi bir şey oluyor öyle olunca) türkiye'deki bütün üniversitelere gönül rahatlığıyla başvurunuzu yapabilirsiniz.

    ne zaman olur, yaz aylarında başvurular alınır, sonbahara doğru değerlendirilir. her okul kendi takvimine göre bu süreci yürütür, o yüzden başvurmayı düşündüğünüz bütün okulları ayrı ayrı takip etmeniz gerekir. ayrıca başvurular da elden yapılır, tıpış tıpış okula gider, evraklarınızı verirsiniz. tabi toplayabilirseniz. okulunuzun öğrenci işleri size ne derecede yardımcı olur bilinmez. sizi ellerinde tutmak isteyebilirler. normalde size isterlerse sağlayabilecekleri belgeler konusunda g.tlük yapabilirler, ve gerekli baskılar olmadan bu belgelere zamanında erişemeyebilirsiniz. her şey olabilir. evraklarınızı verdikten sonra iş sizden çıkar. torpil dönmemesini umarak komisyondan asil olarak çıkmayı umut edersiniz. tabi tek zeki siz değilsinizdir. sizin gibi bir sürü başvuran vardır. alakasız üniversitelerden deli gibi ortalamalarla gelmişlerdir. ve zaten kontenjan taş çatlasa 4 kişidir. gergin bekleyiş sizin için başlamıştır.

    listeler açıklanınca asilde adınız çıkmışsa, belirtilen tarihte direk gider kaydınızı yaparsınız. yedeklerdeyseniz, bekleyişiniz daha da gerginleşir, çünkü o kadar bekleyişten sonra adınızı yedekte görmek, uzatsanız elinizi dokunacağınız ama dokunamadığınız bir mesafede kalmış gibi hissettirir size. bundan sonra işiniz şansa kalmıştır. asillerin gelmemesi gerekir ki, size hak doğsun. ve aynı zamanda bir okuldan birden fazla öğrenci aynı okula başvuru yapabilir, fakat alınamaz. en yüksek ortalama sahibi vatandaş öncelik alır, geriye kalanlar şartlı yedektir. bu asil vatandaş kayıt yaptırmadığı sürece şartlı yedeklerin zırnık hakları yoktur. adınız asil veya yedekte yoksa, demek ki çapınız yetmemiştir. bir dahaki sene tekrar denemeniz veya başka okullardan medet ummanız gerekir.

    işbu yazı koşuşturmalarla katledilmiş bir yaz mevsiminin ürünüdür. yazar deneyimleriyle sizleri aydınlatmak istemiştir.

    deneyim nereden geldi? öss 2008'de bilecik üniversitesi kazandım. nefret ettim bilecikten. alıştım ama sevemedim, ısınamadım. her ne kadar çok iyi insanlarla tanışmış da olsam, orada bitirmeyecektim. ilk sene matematikten kaldığım için geçiş hayallerimi bir sene erteledim. bu sene hem alttan matematiğimi verdim, hem de bütün notları olabildiğince yüksek tutarak sene sonunda 3.23 genel ortalama tutturdum. ytü, marmara, istanbul, trakya ve anadolu üniversitelerine başvurdum. ytü iibf, marmara iibf, istanbul sbf ve işletme fakültelerinden boş döndüm. istanbul iktisat fakültesi ve anadolu iibf'de 2. yedek oldum. 15 eylül akşamı ben bakırköy deniz otobüsüne yürürken cep telefonum çaldı, 0222 kodu vardı.

    - mehmet beyle mi görüşüyorum?
    + buyrun, benim.
    - mehmet bey, ben anadolu üniversitesi'nden arıyorum. yatay geçiş başvurunuz kabul edildi. yarın gelip kayıt olabilirsiniz. sizi bekliyoruz.
    + ...teşekkür ederim hanımefendi, orada olacağım. iyi çalışmalar, iyi akşamlar...

    dün soluğu eskişehirde aldım ve bütün işlemleri öğle tatilinden önce bitirdim. artık anadolu üniversitesi'nin öğrencisiydim. çalışmalarım meyvesini vermişti.

    yatay geçiş, imkansız değildir. fakat sizden bunu yapacak g.tü ister.
    26 ...
  2. 2.
  3. -ben yatay gecicektim
    -gno kac senin
    -0.83
    -ıgdır ilköğretim okulu.yürrüü
    11 ...
  4. 87.
  5. 2 yıl istemediğim bir bölümü okudum. ikinci yılın sonunda aniden karar verdim ve fırsat bu fırsat diyerek merkezi puanla yatay geçiş yapmaya karar verdim.Aynı üniversitenin başka bir bölümüne geçiş yaptım. Ailem istemedi iş imkanı bıraktığım bölümde daha fazlaydı falan ama insan istemediği bir yerde duramıyor. Şimdi birinci sınıfı okuyorum tekrar. Aynı zamanda bir firmada çalışıyorum, bir proje yapıyorum ve bir gazetede köşe yazarlığı yapıyorum. Bugün ise çalıştığım firmaya birisi geldi ve beni tanıdığını söyledi. Üniversitedeki hocalardan biriymiş. Bizim fakültede bile değil. Bu hocanın kızı lise son öğrencisi ve bölüm konusunda kararsızmış. Rektör hocayla görüşmüşler fikir alabilmek için. Rektör hoca da benden örnek vermiş. iki yıl istemeyerek gittiğim okul hayatıma şahit olmuş biri olarak. kızım rektör hocanın seninle ilgili verdiği örnekten sonra fikrini değiştirdi diye anlattı gelen hoca. Biraz da sitemliydi aslında kızı babasının istediği bölüme gitmiyor diye ama tabi işin şakası orası. Mutlu oldum. Şuan hem bölümümü seviyorum hem de çalışıyorum ve bir projem var. Eski fakültemde sadece okula gidiyordum. O da nasıl gitmekse artık.
    Yani diyeceğim o ki her öğrenci ilk yılında erasmus yatay geçiş ister ama birçoğu gerçekleştirmez. Okula söve söve gider, iş bulduğunda söve söve yapar. Hayatını zindan eder. Gerçekten bölümünüzü sevmiyorsanız düşünmeyin değiştirin bölümünüzü.
    Merkezi puanla yatay geçişe gelirsek; ben sonraki yıllarda da sınava girsem de ilk üniversiteye yerleştiğim puanlar kadar iyi değildi. Yatay geçiş olması için de gereken bazı şartlara uymuyordu bölümüm tamamen farklı olduğu için ortak ders olayı falan yoktu. Bu yüzden merkezi puanla yatay geçişi tercih ettim. Hem pişman olursam geri dönme şansım da var. Ama tabiki pişman değilim aksine mutluyum.
    Merkezi puanla geçiş daha yeni bir sistem. Pek bilinmiyor bu yüzden. Üniversiteye kaydınızı yaptırdıktan sonra üniversitelere bağlı olarak güz ya da bahar döneminde geçiş yapılabiliyor. Bir sefere mahsus eski bölümünüze dönme şansınız da var.
    9 ...
  6. 32.
  7. 3,42 ile uludağ işletmeden marmara işletmeye yaptığım geçiştir. geçişte sadece ortalama değil lys puanı da göz önünde bulundurulur. hiç de kolay değildir. tüm senenin her dersini aa ya da ba ile vermeniz yemeyip içmeyip çalışmanız ve kesinlikle yaz okuluna ya da bütünlemeye kalmamanız gerekir. "zort üniversitesine gidiyim sonra cart üniversitesine yatay geçerim yeaaa" derseniz senenin sonunda kendinizi yaz okulunda bulabilirsiniz. riskli iştir kendinizi çok bağlamayın çalışırsınız çabalarsınız arkadaşlarınızla eğlenmezsiniz onlar da sizden soğurlar, "ben nasılsa yatay geçicem size mi kaldım tarraklar" dersiniz içinden, sonra aa lar ba lar yalan olduğunda kaybettiğiniz herşeyi tekrardan inşa etmeye çalışırsınız. başarısızlığının bedeli herşeyden ağır olabileceği gibi başardığın vakit dünyalar sizin olabilir. bu yüzden iyi ölçüp tartmak gerekir.
    7 ...
  8. 69.
  9. 25 ssattir beni uyutmayan merettir. Sabah sabah 9 universitenin ogrenci islerinin amk. Lan 10 dakika bekletti telefonda teki, bi gecsem baska birsey istemeyecem allahtan. Bilen bilgisi olan yazar varsa yesillendirsin bolum pdr, ortalama 3,40.
    8 ...
  10. 3.
  11. resmi adı (hani lazım olursa diye):

    eğer başka bir okula geçiyorsanız:
    kurumlararası geçiş

    kendi okulunuzda bölüm değiştiriyorsanız
    programlararası geçiş

    tir.
    6 ...
  12. 40.
  13. 2 sene önce yaptığım geçiştir. öncelikle o kadar korkulacak bir durum yok ortada.sene başında kafaya koyup sınıf içinde sivrilirseniz o gazla bir seneyi tamamlıyorsunuz. gidip hocalara mantıklı bir şekilde "hocam benim şu yüzden geçiş yapmam" lazım dedikten sonra hoca eğer ekstra anlayışsız bir insan değilse yardım ediyor zaten. tabi bunu yaparken yalvarmamak lazım. bi kere söyleyin anlayış gösteren gösterir zaten.
    gittiginiz okul büyük bir okulsa biraz daha zor oluyor sanki. başvurduğunuz değil, kaçmaya çalıştığınız okul. ne alaka derseniz tam cevaplayamam. ancak tahmini olarak şunu söyleyebilirim ki az nüfuslu sınıflarda başarı oranı ne kadar yükseliyorsa az nüfuslu okulda da öyle. geçiş yapabilen kişiler nedense hep küçük nüfuslu okullardan gelmişti benim gittigim sene. bu da böyle bir garip istatistik işte.
    geçeceginiz okulun akademik takvimini iyi takip etmeniz gerekiyor. kimi okul yatay geçiş başvurusu için 3 güncük bir süreyle alıyor. kimisi ise bir yığın belge istiyor. "biz yatay geçişle ögrenci istemiyoruz aslında"nın kibarcası bu.
    benim gittigim sene bu koşul yoktu ama artık birinci ögretimden birinciye, ikinciden ikinciye geçebiliyosun. birinci öğretime geciceksen bir de ingilizce sınavı veriyolar başına genelde.
    sosyal ortam diyosan orda iyi bi haber veremiyicem yapmak isteyenlere. ilk seneden itibaren oluşan gruplar oluyor. muhabbetlere sonradan katılmak zor oluyor. üstelik yatay geçişin ilk senesi kredi tamamlamak için bir alt sınıfla, bir kendi sınıfınla, bir başka bölümlerle bir sürü derse giriyorsun. sabit bir sınıfın olmuyor. bu açıdan rahat rahat bir çevre oluşturamıyorsun.
    hocalar yatay geçişle geçen öğrenciye çalışkan ögrenci muamalesi yapıyor. bu bir avantaj.
    ancak kredi tamamlamak için yeri geliyor alman gerekenden fazla ders alıyorsun. sınav döneminde kusasın geliyor.

    sonuç olarak geçiş yapmak aslında çok zor degil. hele hele birinci sınıfsanız daha kolay cünkü sizinle aynı dönemdeki insanların cogu liseden gelip eglencesine baktıkları için çabuk sivrilebiliyorsunuz. geçişi yaptıktan sonra her şey bitmiyor ama. orada da zorluklar var. yine de okulunuzdan memnun değilseniz yapın bunu hacı. kimse birbirini kandırmasın, hangi okuldan mezun oldugun önemli arkadaş.
    7 ...
  14. 19.
  15. yatay geçiş ile dikey geçişin arasındaki fark 90 derecedir. bide bunların 3. boyutu var zikey geçiş.
    5 ...
  16. 15.
  17. bu geçiş olayına fazla zor demezler. e herkes bi yatay geçiş hayaliyle başlar bu işe. peki neden pek azı bunu başarır? yapılan bi ankete göre bu insanlar yatay geçişi yatmaktan gelir zannederlermiş. kardeşş! yatay geçiş diyosun aklın fikrin ya yan gelip yatmakta yada üst üste yatmakta,beyine odaklan birazda!
    5 ...
  18. 68.
  19. yatarak geçlmeyen geçiş türü. harp okullarindan ayrıldıysanız kaybolan yıllarınızı biraz geri getirebilir.

    bilgisi olan ya da geçen varsa bu şekilde özelden yazsın.
    6 ...
© 2025 uludağ sözlük