yassıada zabıtları örtülü ödenek davası

entry3 galeri0
    ?.
  1. YASSIADA ZABITLARI I,
    ÖRTÜLÜ ÖDENEK DAVASI
    Hazirlayan: Emine Gürsoy-Naskali
    Kitabevi 2005, 377 sayfa + 17 resim
    ISBN 975-6403-82-9

    --spoiler--
    Örtülü Ödenek Davasi; Anayasayi Ihlal Davasi ile birlestirilmis ve karar, mahkemelerin bitiminde aciklanmistir. Örtülü Ödenek Davasindan Basvekil Adnan Menderes'in, "zimmetine 4 milyon 877 bin 780 lira 19 kurusu müstakilen gecirmekten dolayi zimmet ve görevi kötüye kullanmak sucundan neticede 11 yil 8 ayi agir olmak üzere 15 yil 2 ay hapse, 4 milyon 878 bin 496 lira agir para cezasi ile cezalandirilmasina oy birligi" ile karar verilmistir. Menderes, Anayasayi Ihlal Davasindan idama mahkum olmus ve karar 17 Eylül 1961 günü Imrali adasinda infaz edilmistir. Menderes ailesi, Menderes'in idamindan sonra bu para cezasinin 1 milyon küsur miktarini ödemistir. 1963'te cikarilan yeni Muhasebei Umumiye Kanunu düzenlemesiyle, tahakkuk ettirilen borcun geri kalan kismi, devlet harcamasi kapsamina girdigi telakki edilerek silinmistir.
    --spoiler--

    günahını alıyormuşuz adamın diye söylediler. şöyle giriş olarak bi alıntı yapalım.

    vatan cephesi rezilliği bile bu adamın asılması için yeter artar sebeptir. buna ağlayan kokuşmuş kitle demokrat parti milislerinin ve gizli polisinin yaptıkları rezillikleri, kanlarına girdikleri insanları neden yok sayıyor?
    1 ...
  2. ?.
  3. (bkz: necip fazıl ın örtülü ödeneği tırtıklaması)

    not: dün örtülü ödeneği necip fazıl meczubu tırtıklıyordu, bugün ise ağlak pensilvanyalı...

    50 senedir değişen birşey yok...
    0 ...
  4. ?.
  5. --spoiler--
    Menderes hükümeti, 1950 yılında, Türkiye'nin Kore Savaşı'nda Birleşmiş Milletler kuvvetlerine Türk Tugayı ile katılmasına karar vererek çok tartışılan bir karara imza attı. Sonuç, Türkiye'nin 1952'de NATO'ya tam üye olarak kabul edilmesi oldu.

    Kore'ye asker gönderme meselesi, Menderes hükümeti ve üst düzey askeri yetkililerin bir araya geldiği 5 Temmuz 1950 tarihli toplantıda karara bağlandı. Bu kararın alınmasında büyük etkisi olan Menderes'in, dönemin Dışişleri Bakanı Mehmet Fuat Köprülü ile bir konuşmasında şu ifadeleri kullandığı bilinmektedir:

    "Ortak güvenlik ruhunu yürütmek ve itibarımızı yükseltmek bakımından bu (Kore savaşı), bizim hesabımıza yaman bir fırsattır. NATO'ya kabul edilmemize de köprü olabilir. ingiltere ve diğer milletler bunu baştan savma karşılarlar ve suya düşerlerse, fırsat bizim için de, hür dünya için de elden gider. işte bu yüzden herkesten evvel çağrıya olumlu cevap vermek ve diğer milletleri olmuş bitmiş bir durum karşısında bırakmak istiyoruz. Fakat işin içinde Türk askerinin davası olması dolayısıyla Meclis kararı almaya kalkışırsak, iş uzar, dedikodunun sonu gelmez. Bir saat bile kaybetmeden, sorumluluğu üzerimize alarak karar vermek, kararı Birleşmiş Milletler'e ve Amerika'ya bildirmek zorundayız"
    --spoiler--

    türk evladını mezbahaya koyun gönderir gibi siyasi ihtirasları adına ölüme gönderen ve bunu yapmak için meclis'e danışmaya dahi tenezzül etmeyen yalandan demokrasi kahramanı.

    --spoiler--
    Nâzım Hikmet, Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'in imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan 13401 sayılı ve 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı.
    --spoiler--

    nazım hikmet'in vatandaşlıktan çıkarılması da bu adamın hükümetinin icraatıdır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük