hayata dair yapilan her muhasebenin sonunda cikan deger, hayatin nasil yasanildigina dair ipuclari vermekle kalmaz ayni zamanda nerede hata yaptiginizi da soyler. "acilar paylasildikca azlir, sevincler paylasildikca artar" fenomeni cikan degerleri karsilastirmali verip, o degerler uzerinde net bir sonuca goturucu tahlil sunmasa bile genel bir kaide sunmasi muhasebeyi anlamli kilar.
bir misal olmasi acisindan mesela
cekilen acilar: a, sevincler: s olsun
dostlar ve arkadaslar ayni kategoride degerlendirilmez. paylasimda etkilerini belirleyen daha cok dost sayisidir. bu yuzden kaba hesaplarda acilar acisindan degerlendirilince arkadas sayisi cogunlukla ihmal edilir. yani dostlarin paylasimi >> arkadaslarin paylasimi.
hayata dair genel ortalama= hdgo= ((aao+sao)/ (d+ark)/n]uzeri(1/n) dir.
n: subjektif bir sayidir ve tamamen kisiye bagli oldugundan 0(sifir) ile 1 (bir) arasinda secilir, fakat bir olmasi yasamanin bir anlami kalmadigina delil oldugunda bir alan eleman bu formulasyonla ugrasip acilarin ortalamasini buyutmesin. ama ipucu olmasi acisindan dostlarinizin vefasinin buyuklugu ile n degeri ters orantilidir. dolayisiyla buldugunuz deger buyuk cikiyorsa sikinti duyup herseye yeniden baslamanizda fayda var.
sayet bu degeri sifir aliyorsaniz ya kendinizi kandiriyorsunuz ya da gercekten asmis bir insansinizdri ki artik dunya yansa donup gotunuzu isitmak sizin icin ideal olandir.
deger sifira yaklastikca korkmayin. ayda bir bu muhasebeyi yapmak hayatin stabilizasyonu ve gelisimi acisindan onemlidir. acik alanda ve kendi ile barisik olmayan insanlarin uzerinde denemeye kalkmayin. sevgilinizi asla bu hesapta farkli br variable olarak dusunme yanilgisina dusmeyin...