insanın adaptasyon yetenekleri doğrultusunda hedef ödülü alabilmek adına çeşitli teknik ve yöntemler geliştirmesi; bunun sonucunda da er ya da geç yaratıcı fikirler olarak meyvesini almasıdır.
edit: gel gelelim bu yaratıcılığın artışı 5-10 yıl gibi kısa sürelerde bir artış göstermez, avrupadaki yaratıcılığın artmasındaki temel sebeplerden biri de orta çağ dönemindeki baskıcı kilisedir.
Buna karşın islamın baskın olduğu toplumlarda yasak ve kısıtlamalar birinci dünya savaşı ile istenen düzeye ulaşmıştır. bu yüzden bu coğrafyalardaki patlama ancak 22.yy'ın ortalarında gerçekleşecektir.
Bu cümleler de yazarın şahsi görüşüdür. hiçbir kurum ya da kuruluşu bağlamaz. yazar istediği an entrysini silme ya da değiştirme yetkisine sahiptir.
Genel olarak bu teorinin, yaşantıya aktarımının çok az olduğu kanaatindeyim. Türkiye için en azından. Daha çok bu durum karşısında toplum üzerindeki baskıyla isyan evreleri gerçekleşir.
Ama baskının yaratıcılığı arttırmasının şu örneklerini görmüş bulunmaktayız. Örneğin;
- Kapalı ortam ve arabalarda sigara içme yasağıyla birlikte, çoğu sürücü vatandaşımız; arabalarının camlarını delerek, bir boru sistemiyle birlikte sigaralarını rahat rahat içmişlerdi. (Sigara sağlığa zararlıdır.)
Ki bu durum, yine konulan bir kanuna karşı gelmek diye nitelendirilebilir. Bu şekilde de isyan ve yaratıcılık birleşince, kötü yaratıcılık sonucunu doğurur.