Mesela en zevk aldığımız seyler yasaktır. Sigara gibi. Zararlarını biliyoruz, bizi ölüme götürecek kadar yolu oldugunu da. Ama yine inatla icmeye devam ediyoruz. Çunkü o yasak ve cezbetme gücü fazla.
güzellik ya da kötülükten ziyade çekicilik payı oldukça yüksektir. çünkü insan ulaşılması zor olan şeyleri evelden beri sevmiş ve ona erişmekten zevk almıştır.
misal insanın çocukluk çağında ebeveynlerin bir şeyi yapma diye diretmesi o çocukta ters etki yaratır ve onu yapmaktan haz duyar. yasak olan her şey diğer şeylere oranla çekicidir ve sonuca ulaşıldığında yine diğer şeylere oranla güzelliği daha fazladır.
belli bir düzen içerisinde yaşayan toplumun kabul ettiği genel-geçer yargılar zaten normâl ve olması gereken olarak kabul edilir topluma göre. bunun aksine gerçekleştirilen her şey yasaktır ve ötekileştirilmekten alamaz insan kendini. devletin koyduğu yasaklar ile toplumun kabul görmediği durumlar bir bakıma eş değerdir, lâkin yaptırımları farklıdır. bunlarla birlikte, yasaklığın içinde bulunan çekicilik önemli bir kıstastır.
Kanuni ve etige dayanan yasaklarda kulturun etkisi buyuktur. Kultur de dunya tarihi gelenegi olarak dinlerden cok etkilenmistir.
Tahminimce,
islam ve diğer kitabi dinlere gore içki içmek helal olsaydı, eminim bu serbestlik dinin büyük eleştirilerinden biri olurdu. Kemalist taife, ictiklerinde sagliklarina zarar veren, kafalarını bulandıran bu şeyden tiksinirlerdi. Fakat yaşadıkları kültürde bu pis ve yasak görüldüğünden, kafayı bulma fiili kaçamak ve tatlı gelmektedir.
sigara içmek yasak değil ,uyuşturucu kullanmakta.adam öldürmek yasak olsada kişi bunu yasak olarak görmeyebilir. yasak kendiliğinden oluşmadığı gibi bizim katkımızla da oluşmayabilir bu durum anarşizimi doğrsada her yasak çiğnenmez her etik kurala uyulmaz.