yaratılış

    8.
  1. en büyük kazığı, kukularına birer zar koyarak kadınlara atmıştır.
    3 ...
  2. 1.
  3. bütün maddi varlıkları yüce bir varlığın yarattığına inanan düşünce sistemi.

    yaratılış inancını destekleyen bir argüman;

    yaradılışı destekleyen bir argüman*;

    *
    Osmanlıca;

    "Madde dedikleri şey ise; suret-i mütegayyire, hem de hareket-i zâile-i hâdiseden tecerrüd etmez. Demek hudûsu muhakkaktır."*
    **
    Günümüz türkçesi ile açıklaması;

    "Suret değiştiren ve hareket eden akıldan yoksun bir varlığın kendi kendine harekete geçmesi mümkün değildir, bu da varlığın hareketinin ve kendisinin birer yaratık olduğunu gösterir. Bir başka deyişle, gerekli hareket enerjisini elde etmiş, içsel hareketini sağlayacak akla, iradeye sahip olmayan bir varlığın öncesine ve içeriğine bakıldığında, hareket özelliğinin kazanımında itici güce,yani yapının ve hareket sistematiğinin yaratıcısına ihtiyaç vardır, nitekim hareketsiz olan herhangi bir maddenin dış etkiler olmaksızın hareketi mümkün değildir, ancak ilk maddeden günümüze gelen süreçte hareketin varlığının reddedilemez gerçekliği yüce yaratıcının ispatını yapmış olur."
    2 ...
  4. 15.
  5. bir şehir efsanesi.

    1.gün : bir adam tanrıyı yarattı.
    2 ...
  6. 4.
  7. ilkçağ ideolojisinden kaynak alan bir efsane.
    3 ...
  8. 16.
  9. dinlerin temel konusudur.

    sümerolog muazzez ilmiye çığ hanım efendinin ""Kur'an, incil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni" isimli eserinde,hadise sümer kaynaklarında nasıl geçiyor detaylıca irdelenmiştir.

    şahsen en sevdiğim yaratılış teorisi, "uzaylı insanlar" tarafından dünyaya terk edilmiş ve her şeye sıfırdan başlamış bir tür "insan ırkı" olduğumuz teoridir.
    2 ...
  10. 3.
  11. yokluğun varlığı, yaratılışın bir kanıtıdır.
    1 ...
  12. 20.
  13. 17.
  14. okyanuslarda başlayıp uzayda son bulacak yaşamın ta kendisi.
    1 ...
  15. 10.
  16. Kutsal Kitabin Eski Antlaşma bölümünün parçası olan Yaratılış Kitabı bize evrenin ve insanın yaratılışını, günahın ve dünyada çekilen acıların başlangıcını, Tanrı'nın insanlığa yaklaşım biçimini anlatmak­tadır. Yaratılış Kitabı'nı iki ana bölüme ayırabiliriz:

    1-11 bölümleri, dünyanın yaratılışı ve ilk insanların öyküsüdür. Adem'le Havva'nın, Kayin'le Habil'in, Nuh'un, Tufan'ın, Babil Kulesi'nin öy­küsünü içerir.

    12-50 bölümleri, israilliler'in ilk atalarının öyküsüdür. Önce imanı ve Tanrı'ya itaatiyle bilinen ibrahim'den söz eder. Bunu ibrahim'in oğlu ishak'ın, torunu Yakup'un ve Yakup'un on iki oğlunun öyküsü izler. Bun­lardan Yusuf'un öyküsüyle, Yakup ve oğullarını Mısır'da yaşamaya sü­rükleyen olayların öyküsü özel bir yer tutar.

    Kitap insanın öyküsünü anlatmakla birlikte konunun odağında Tanrı var­dır. Her şeyi yaratan, günahlıyı yargılayıp cezalandıran, halkına yardım ve öncülük eden hep O'dur. Kitap Tanrı'ya iman eden kişilerin öyküsünü kayda geçirmek ve sonraki kuşakların aynı imanı sürdürmelerini sağlamak için ya­zıldı.

    Geleneksel kanıya göre Yaratılış, Mısır'dan Çıkış, Levililer, Çölde Sayım ve Yasanın Tekrarı kitaplarının yazarı Musa'dır. Bu beş kitap ibranice "Tora" diye bilinir. Türkçe Tevrat sözcüğü de Tora'dan geliyor.





    Ana Hatlar

    1:1-2:25 Evrenin ve insanın yaratılışı

    3:1-24 Günahın ve acı çekmenin başlangıcı

    4:1 -5:32 Adem 'den Nuh 'a

    6:1-10:32 Nuh ve Tufan

    11:1-9 Babil Kulesi

    11:10-32 Şam'dan ibrahim'e

    12:1-35:29 ilk atalar: ibrahim, ishak, Yakup

    36:1-43 Esav'ın soyu

    37:1-45:28 Yusuf'la kardeşleri

    46:1-50:26 israilliler Mısır'da
    1 ...
  17. 18.
© 2025 uludağ sözlük