Bu düşünceye göre **, tanrı evreni ve canlıları yoktan var etmiştir.
Bu düşünceye sahip insanlar, ilk insanın çamur * yaratıldığını, kadının da onun kaburgasından yaratıldığını savunur. Bu üstün zekalı kişiler, yontma ve cilalı taş devirlerin hiçbir zaman yaşanmadığını, insanların var oldukları sürece hep konuşabilme yetilerinin olduğunu iddia eder.
"And olsun ki, biz insanı süzme çamurdan yarattık. Sonra da onu nutfe halinde sağlam bir yere yerleştirdik. Sonra nutfeyi bir kan pıhtısı haline getirdik, derken o kan pıhtısını bir çiğnemlik et yaptık, bir çiğnemlik etten kemikler yarattık, kemiklere de et giydirdik. Ve sonra onu başka bir yaratık yaptık. Yaratanların en güzeli olan Allah'ın şanı ne yücedir." (Mü'minün, 12-16 ayetler.) Islam'ın kutsal kitabı Kur'an ilk insanın yaratılışını böyle anlatır. Daha bir çok surede aynı açıklamayı
okuyoruz: "Hakikat Biz onları cıvık çamurdan yarattık."(Es Safaat,11), "O, insanı bardak gibi çınlayan kupkuru bir balçıktan yarattı."(Er-Rahman,14) Sad Sures'nde ise, insanın yaradılışından tedirginlik duyan şeytanla Allah tartışıyor:
"Rabbin o münazara zamanında meleklere demişti ki: 'Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. Artık onu tamamlayıp içerisine de ruhumdan üfürdüğüm zaman kendisi için derhal ona secdeye kapanın: Bütün melekler toptan secde etmişlerdi. iblise gelince, o büyüklük taslamış ve kafirlerden olmuştur. Allah: 'Ey Iblis, kudretimle yarattığıma secde etmekten seni men eden nedir? Böbürlendin mi? Yoksa gururlandın mı?' dedi. Iblis :'Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten, onu ise çamurdan yarattın'dedi." (Sad:71-76) Kur'an'a göre, Adem çamurdan yaratılmıştır, sonra onun kaburga kemiğinden Havva, sonra ikisinin birleşmesinden Habil ile Kabil. Öykü uzar gider.
Yaratılış'a göre adem yaratıldığı andan itibaren konuşabilir, fakat bilim bize bunu böyle olmadığını söyler.
yaratılış'a göre adem yaratıldığı andan itibaren nefes alır, ama bilim dünya oluştuktan itibaren 3 milyar yıl yeterli oksijen olmadığını gösterir.
yaratılış, koyun, keçi, sığır gibi hayvanların yaratıldığını söyler, fakat bilim aslında o hayvanların eskiden doğada olmadıklarını, birkaç bin yıl önce insanlar tarafıdan yapay seçilime uğradıklarını gösterir.
yaratılışa göre aynı kalması gereken meyvelerden birçoğu birkaç bin yıl önce şimdiki boyutundan kat ve kat küçüktür.
Bunlar sadece birkaç örnektir, yaratılışın saçmalığı yüzünden yaratılışçıların işi bu düşünceyi savunak değil, olsa olsa evrime bok atmaktır. Onlar bile bu düşüncenin elle tutulacak yanı olmadığını bilirler.
peygamberler yaradılış gerçeğini insanlara bildirmişlerdir görmek isteyen için açıktır ama istemeyen kişi yaradılış olayını madde boyutunda ele almaya çalıştığı için anlayamayacaktır..
yaratılıs insanoğlu için her zaman muamma olacak bir eylemdir, yaradana mahsustur. yaradana yaradan dememizin sebebidir.
eğer bir kişi yoktan yaratmaya inanmıyorsa, varlığın varlık süresini sonsuzluğa uzatıyor demektir ki burda karşılarına big bang sorunu ortaya çıkar. nitekim, big bang e göre maddenin bir başlangıcı vardır. "big bang" in somut bir şekilde ortaya koyduğu varlığın bir başlangıcının olması kanıtı, yaratılışı kabul etmeyen zihniyeti doğruluğu kanıtlanamayacak olan paralel evrenler ve string teorisi (sicim teorisi) gibi maddeyi tanrılaştıran teorilere götürür. yani aslında yaratılışı kabul etmeyen zihniyet kendi varoluşunu yine bir varı ezelileştirerek açıklamaktadır. bir tanrıya inanmayayım derken, anlamsız bir şekilde maddeye tanrı sıfatlarını vermektedir.
not : bu yazdıklarım, çok yoğun bir tefekkür sürecinden geçerek yazıldığı için anlaşılması zor ve yoğun bir yazı olabilir. yazımı kısıtlı bir bilgiyle değerlendirecek olan arkadaşlardan durup birkez daha yazıyı irdelemelerini ve eğer anti tezini üretmeye çalışacaklarsa da bu ufukta üretmelerini tavsiye ederim. üretenlerin başımın üstünde yeri vardır, tefekkür ufkuma yeni bir boyut kazandırmış olacaktır...
evrim'in bir kanun olmadığı teori aşamasında oldugu gibi yani hala zayıf yanlarının bulundugu gibi, muamma yönleri bulunan bir teoridir. tek dayanak kaynakları dinlerdir.
fakat yaratılış'da anlatılan ilahi evrelerle evrim'in evrelerini karşılaştırmak ancak çılgınların işidir. * . çünkü anlatılan yaratılış destanları genelde değişik benzetmelerle anlatılır örneğin kuran'da insanı bir çiğnemlik et ve daha sonra gittikçe kemiğe ete bürenen bir yapı olarka anlatması, bir kesim için tek hücrelilikten gittikçe kompleks bir yapıya geçişin anlatımı olabilir. ne bilecez ki yani?
üstelik yaratılış ve evrim teorisini karşılaştıranların genelde yanıldıkları konu ise insan evren'in yaratılışıdır. evrimciler evrenin oluşumu ve insanın gelişimi konusunu birlikte incelerken bizim din kitaplarında gördüğümüz olay bu iki olayın farklı konularda incelenmesi. yani din kitaplarına göre insan yaratıldığında ilahi bir varlıktı ve cennette yaşamakta idi, daha sonra şeytan tarafından lekelendikleri için Allah onları cezalandırarak dünyaya gönderdi. burdan şunu anlayabiliriz ki dünya insanın yaratılışından çok uzun süre önce de bulunuyordu. yani dünya kendi sürecini geçirdi, insan kendi sürecini geçirdi. evet evrim kaçınılmaz bir gerçek ama insanın evrime dahil olup olmadıgı muamma.
yaratılış efsanesi: eski ahit, incil, avestacılık, yunan mitolojisi, süryani ve erken mezopotamya toplumlarında farklı anlatılmıştır. bunlar zamanla kaynaştığı için adem, kan pıhtısından, topraktan, pişmiş çamurdan veya tanrı'nın ''ol'' sözlerinden yaratılmıştır.
peygamberler de kendilerine ulaşan eski kayıt ve söylemlere dayanarak bu birbirinden farklı ''adem'' lerin yaratılışlarına ilişkin olayları tek bir adem'e aitmiş gibi kitaplara aktarmışlardır.
aynı şekilde: tanrı akıldır, tanrı sözdür, tanrı ışıktır, tanrı aşktır, tanrı gerçektir, tanrı örnekler yokken var edendir...gibi kalıplaşmış deyimleri, farklı mezhep ve dinlerdeki tanrı özelliklerini, farklı vurgularla aktarmışlardır.
bu iki kitabın yazarın birisinin ateist diğerinin ruhçu olmasına rağmen ortak bir noktaları vardır bu dünyaya gelen ilk insanlar başka gezegenden gelmiştir ya da getirilmiştir olmuştur. ancak tanrıların arabaları'nın yazarı erich von daniken yaratılış olmadığını söyleer. diğer kitabın yazarı da* yaratılışın başladığını söyler. ayrıca bu ilk yaratılıştan sonra gezegenler üzerinde yeterince teknolojik ve evrimsel* olarak geliştikten sonra başka gezegenlere de insan soyunu bırakırlar. hatta yazara göre adem ile havva başka gezegenden gelen görevlilerdir.
sonuçta yaratılış gerçekten de vardır bunu tesadüfle açıklamak dayanaksızdır, ancak yaratılış olduğunu ispatlamak için elde somut bir delil yoktur, tek delil akıl ve mantıktır.
Bazılarımız buna genesis, bazılarımız yaratılış, bazılarımız da Big Bang der.
ilk yaratılış belli bir yerde olmadı çünkü ondan evvel mekan yoktu; belli bir zamanda da olmadı çünkü ondan evvel zaman yoktu.
Bu sebepledir ki, bizim ölçülerimize göre değerlendirmek için zihnimizi zorlarsak, yaratılış her yerde ve her zaman oldu, olmakta ve olacak.
Big Bang asla bitmedi, bitmeyecek, ta ki yaratılanların farklılıkları bitip de her şey aynı hale gelinceye kadar.
Bazıları bu farklılıkların azalması, her şeyin sürekli dağılıp gitmesi olayına entropi der. Çünkü varoluş ancak farklılıkla, izafiyetle mümkün ve farklılıklar ortadan kalkınca ne zaman kalacak, ne de mekan.
Bazılarımız bu kaçınılmaz hadiseye kıyamet der.
Ayrıca yaratılma mı? yoksa evrim mi? kuran' da ilk insan adem'den evvel yeryüzünde insansı canlıların varolduklarına dair bilgiler vardır.