yaraticiya allah diyebilme kabiliyeti

entry26 galeri0
    1.
  1. **1-Bu entry yalnızca islam baz alınarak yazılmıştır.
    2-Bir düşünce entrysidir.Kimseye dayatma yapmamaktadır.
    3-Din gibi hassas bir konuyu içerdiği için islam bilgisi gerektirmektedir.
    4-Kabiliyettir.Çünkü dinin felsefesini anlayıp ona göre davranmak bir kabilyettir.

    Özellike "tanrı" kelimesini çağdaş bir söylem olarak gören ve Allah demeyi gururuna yediremeyen kesimde bulunmayan kabiliyettir.Yaratıcının bir ismi vardır ve o da Allah'tır.Herşeyden öte başka bir terim kullanmak islam ahlakına * terstir.Ancak birçok insan tanrı kelimesini kullanmanın sakıncasını bilmiyor.Bu bu bilinçsizlik bunun kaynağı

    Tanrı kelimesi batıl dinlerden gelmektedir.Kimse bunun aksini iddia edemez.Batıl olanı da islam yasaklamıştır.islam geçmişteki tüm batıl olguları yasakladığı için tanrı kelimesi de buna dahildir.

    Bundan da öte Msülümanlar bilmelidirler ki yaratıcılarının bir ismi vardır.O'na saygı duyan "bilinçli bir Müslüman" asla tanrı demez.Ancak çoğumuz bu konuda oldukça bilinçsiziz.

    Tabi bu konuları kelime-i şehadet getirmeyi bilmeyip ortalıkta müslümanım diye geçininlere anlatmak zordur.Onlar kendi kafalarına göre dini yorumlarken dinin temel kurallarını ve felsefesini hiçe saymaları polemik oluşturacaktır.islam hakkında temel bilgileri olan bir kişi bunun bilincindedir.

    Diğer dinlere gelince hristiyanlık,musevilik deistlik ya da herhangi bir dinde yaratıcıya herhangi bir şekilde hitap etmeniz önemli değildir.bu dinler ve inançlar zaten batıldır.Tanrı kelimesi de bu batıllıktan geldiği için zaten kullanımı sakıncalıdır.

    Ben Müslümanım diyorsa biri Allah demelidir."Yok ben istdiğimi derim,kimse yaratıcıyle aramıza giremez" diye ısrar edenler olmaktadır.Israrlarında devam edebilirler.Ne de olsa herkes din açısından serbest.Ancak bu düşünce yanlıştır.Yine söylemek gerekirse islam orijininde değerlendirilirse kesinlikle uygun değildir.
    13 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. üniversitede ki türkçe hocamızın kitabında istiklal marşı açıklamasında tanrı olarak nitelendirdiği, böyle tipte bir hitabın doğru mu olup olmadığını tamamen masumlukla gidip sorduğum ancak kendisinden " beni suçlayacak başka bir şey" gibisinden bir cevapla karşılaştığım söylem tarzıdır.
    0 ...
  5. 4.
  6. geçersiz bir iddiadır.tanrı diyince sanki şeytan anlamına çıkıyor gibi yorumlayanlar yüzünden insan dinden soğumaktadır.bu düşünce sistemi baştan yanlıştır.insan allah der,tanrı der,rab der,yaratan der.ne derse der.isterse ismi lazım değil der.(inanç meselesi tabii böyle birşey denmemelidir.ama diyene de en azından tercihlerinde saygı göstermek gereklidir.bu büyüklük göstergesidir.)önemli olan bu tür gereksiz konuları sorun etmemektir.dinin içindeki diğer çürüklerin cevabını aramaktır.mesela bir dinde domuz yemek serbest iken müslümanlıkta yasaktır.şarap bir dinde kutsalken diğerinde günahtır.bir dinde kadın erkek yan yana ibadet edebilirken bir diğerinde değil birlikte ibadet etmek kadının ibadethaneye gitmesi bile yasaktır.bana göre bütün bunlar boştur.önemli olan allah'ın kendisine inanmaktır.kuranın mantıklı gelen yerlerini alıp mantıklı gelmeyen yerlerine saygı duymaktır önemli olan.yoksa biri allah demiş diğeri tanrı demiş.ne olacak yani?ikisi de aynı şeyi kastettiğine göre sorun nedir?bence sorun ideolojilerimiz.atatürk bunu değiştirmek için dini bizden uzaklaştırdı ama maalesef atatürk öldükten sonra başta adnan menderes olmak üzere birçok siyasetçi bu eylemi engelledi.sonuç olarak ideolojiler karıştı.iyice içinden çıkılamaz bir hal aldı.bugün din için gecenin bir saati saatlerce millet tartışıyor ve varılan hiçbir sonuç yok.çünkü esası mantığa dayanmayan birşey üzerinde tartışılıyor.dinde mantık yoktur derler.yalan.herşey bir mantık üzerine kuruludur.öyle olmasa bu kadar müthiş bir dünya dengesi yaratılmazdı.insanlar kendileri keşfetsin diye bazı şeyler gizli kalmıştır.bunlar yoruma bırakılmıştır.fakat insanlar bu kesin böyledir,şu kesin şöyledir dedikleri için tartışmanın da bir manası kalmamaktadır.dinde inançlara saygı duymak gereklidir sonucunda ve allah diyenle tanrı diyen arasında bir fark yoktur.çünkü ikisi de insandır.
    0 ...
  7. 5.
  8. kabiliyet olmakla bir alakası olmayan durumdur.4 yaşındaki bir çocuğa da allah dedirtebilirsiniz.
    eğer zeka seviyeniz 4 yaşındaki bir çocukla aynı düzeydeyse o zaman tamam..."allah" demek bir kabiliyettir.
    6 ...
  9. 6.
  10. Sadece müslümanlara özgü durumdur.
    0 ...
  11. 7.
  12. islam dinini kendine göre tek inanç sistemi olarak gören, kendinden farklı inanca sahip insanların söylemlerini dahi "kabiliyetsizlik" olarak değerdirmeye çabalayan şahısların sözde kabiliyetidir.
    8 ...
  13. 8.
  14. 9.
  15. PEKi BiZi YARATIP, iSiMLERiMiZiN OLMASINI SAĞLAYAN RABBiMiZiN UMRUNDA MI BU? SORUSUNU AKLA GETiREN KABiLiYET. DiĞER TARAFA GiTMiŞ BU KONUDA TECRÜBELi ARKADAŞLARIMIZ MI VAR? NEDiR? KENDi ADIMA BEN ALLAH DiYORUM AMA, TANRI DiYENE DE SAYGIM SONSUZ iKiMiZDE YARADANIMIZI ANIYORUZ ZiRA...ARAPÇA KONUŞMAK ZORUNDA MIYIM KARDEŞiM?
    5 ...
  16. 10.
  17. + oğlunuz ne iş yapar.
    - yaratıcıya allah diyebiliyor.
    + oh cizııs. bu yaşta bu "kabiliyet". verdim gitti kızı.
    16 ...
  18. 11.
  19. - aa..."allah" diyo bak , ne kadar dini bütün bir müslüman kardeşimizmiş bu böyle...
    - anaa..."tanrı" diyo lan bu..pis münafık...hatta misyoner lan bu..hristiyan özentisi bebe..cık cık...

    işte ağzından böyle cümleler çıkma ihtimali yüksek zavallıların "kabiliyet olduğunu" iddia ettikleri şeydir.
    yani bir yaradana ne diyeceğimizi tartışmamız eksikti,helal size
    5 ...
  20. 12.
  21. + firmamıza hangi pozisyon için başvurmuştunuz?
    - muhasebe müdürlüğü için.
    + daha önceki deneyimlerinizden bahseder misiniz?
    - pek deneyimim yok, ancak yaratıcıya allah diyebiliyorum.
    + genel müdürlükten başlayın rica ediyorum. biz akşama kadar şirketi üzerinize geçirme işlemlerini tamamlamış oluruz.
    11 ...
  22. 13.
  23. "anne" ya da "baba" demekten daha büyük bir kabiliyet degildir,

    asıl sorun bunu soruna dünüştürecek kadar kabiliyetli olmaktır, adama "sana ne lan ne dersem derim" demezler mi? derler. mesela ben derim, zira benim ne dedigim tamamen "tanrı"yla benim aramda olan bir seydir, sen nasıl olur da tamamen yaratıcıyla kulu arasında olan bir seye karısma hakkını elde ettigini düşünürsün? biri "allah" der, bir digeri cıkar "yaratıcı" der, bir digeri cıkar "tanrı" der, tabi burda önemli olan niyettir, sen "allah" derken bir yandan da ne işler cevirirsin onu da "allah" bilir, ama ben "tanrı" derken senden cok daha iyi bir insan olurum, belki dinin vecibelerini de yerine getiririm peki sonuc ne oldu? sen hem bana karıstığın için, hem de "allah" demek dışında başka bir sey yapmadıgın için "tanrı" seni ona göre degerlendirecektir

    ayrıca dayanamıyorum efendim aklıma geliyor işte, asık mahzuni serif'i bilir misin? bir türküsü var, "hey arapca okuyanlar" işte o türküde "allah turkce bilmiyor mu?" mısrası var peki ne demek bu? ben türkce dua ettigimde allah beni anlamayacak mı? tabiki anlayacak, iş böyleyken tamamen aramızda olan bir ilişkiye karışıp "birader bak yanlış yapıyorsun" demeye ne hakkın var? bunun iki komşun konuşurken "ahmet abi bak ama sen ona şunu demiyorsun" demekten hiçbir farkı yok, nasıl o ilişki tamamen o iki komşun arasındaysa, digeri de "tanrı"yla benim aramda.

    sonuc olarak kendimizi ilahiyatçı bir kimlikle bir yerlerde gösterirken neye karışıp neye karışamayacağımızı bilmek lazım efendim, hep dinin "tanrı"yla kul arasında oldugunu iddia ederken, demokrasiden, özgürlükten bahsederken ken yaptıklarımıza bir bakmalıyız, "ulan buna karışmaya benim hakkım var mı?" diye bir sormak lazım, işte asıl kabiliyet budur, gel gelelim bu kabiliyetten yoksun olanlar cok efendim cookkk...
    10 ...
  24. 14.
  25. kabiliyetten çok istek mevzusudur, siz o'na ne şekilde hitap ederseniz edin amac o'na seslenmekse o sizi anlayacaktır*
    1 ...
  26. 15.
  27. allah'ın işine karışmadığınız bir hitap şekli vardı.. onu da yaptınız ya, ben daha bir şey demiyorum. aferin size.
    3 ...
  28. 16.
  29. Herşeyden önce bu başlık islam inancına göre değerlendirilmeli.Öyle başka dinlerde buydu şuydu diyip gereksiz laf kalabalığı yapmayın.
    islam diyoruz.Burası anlaşıldıysa gelelim tanrı kelimesine.Neden tanrı değil.Çünkü islam inancına ters de ondan.Bu bu kadar abartılacak bişi değil ancak birçok insan bu kullanımı bilmiyor.Diyor ki tanrı desek ne olur diyor.Kimse Allah ile aramıza giremez diyor.Bu mantık bu şekilde kullanılamaz.
    Ancak bu konular hassas hiçbir müslüman Yaratıcıya istediği gibi hitap edemez.Çünkü yaratıcının bir ismi var.Allah.
    O anlar ne dediğimizi diyenlere,elbette anlar ancak sizin anlamadığınız bişi var.Siz eğer Müslümanım diyorsanız islam'ın kurallarına uymalısınız.işte sorun burda başlıyor.Allah geçmişte birçok çesidi olan tanrı kelimesiyle bir tutulamaz.Çünkü tanrı kelimesi islam'dan önce batıl dinlerde de kullanıldı.islam batıl dinerden gelen tüm olguları yasakladı.
    Bugün biz ateşe karşı namaz kılamıyoruz.Neden mi?Çünkü ateşe tapan mecusilere benzememek için.Bu bir islam kuralıdır.işte aynı mantık burada da geçerli.Tanrı kelimesi yüzlerce sözde tanrı çeşidi bulunan batıl dinlerde kullanıldı.Bu gibi islam kurallarını bilmek gerekiyor.
    islam bu çerçevede bu kullanımı da reddeder.Çünkü tanrı kelimesi batıl inançtan gelmiştir.Ve islam batıla dair herşeyi reddeder.işte islamnın mantığı budur.Düşünmek gerekiyor bu konuda.

    Not:Hemen yok senin dediğin değil deyip kesip atmamak gerekiyor.Herşeyden önce "yazarın bilgi birikimie saygı" ve yazarı anlamaya çalışmak gerekiyor.
    Gerisi zaten kişisel değerlendirme.Sadece "saygı" istiyoruz.
    3 ...
  30. 17.
  31. yaratıcıya allah veya tanrı veya rab diyerek iman edilmez.. onun insana verdiği aklı kullanmak ona en iyi ibadet şeklidir..

    (bkz: islam şekilciliği)
    2 ...
  32. 18.
  33. islam kimseye allah de tanrı de demez.ama islamı kabul eden bir bünye öyle demesi gerektiğinin bilincindedir.allah demekten korkanlar onun varlığından korktukları için o laftan kaçınırlar
    1 ...
  34. 19.
  35. 1) Allah kelimesi dünyada kullanılan binlerce dilde kullanılmayan ve hiç bir anlamı (esya, nesne vs.) olmayan mucizevi bir kelimedir.

    2) Allah kelimesi ibranice'deki elohim kelimesinden gelmemiştir.Elohim bizimkilerinin kullandığı tanrı kelimesinin ibranicedeki vuku bulmuş halidir.Allah kelimesinin allah'ın ismi oldugu allah tarafından bildirilmiştir, ve bunun tartısmaya mahal tarafı bulunmamaktadır.

    3) Allah'a tanrı seklinde hitap edilemez.Bunun nedeni yaratıcı'nın kendisine nasıl hitap edileceğini bizlere öğretmiş olmasından kaynaklanmaktadır.Tanrı kelimesini allah'ı kastederek kullanıyor ve "kardeşim sizene, ben istediğim gibi kullanırım.Bu benimle tanrım(!) arasındaki mesele" diyor olabilirsiniz ve elbetteki biz sizlere karışmak gibi bir yükümlülüğümüz yok burada savunulan bu kelimenin yanlıs olduğunu ve doğrusunun allah'ında istediği gibi "ALLAH" telaffuzuyla hitap etme durumudur.

    (bkz: senin dinin sana benim dinim banadır)
    2 ...
  36. 20.
  37. 21.
  38. günlerdir hem bu hem de allah a tanrı demek başlığında konuşulup duran konudur ve iki tane taraf mevcuttur bu konuda. biri "sen allah için kesinlikle tanrı kelimesini kullanamazsın" diyen kesim, bir de "ben allaha istediğim gibi hitap ederim sen karışamazsın" grubudur. ama ortada "ben allah a allah diye kesinlikle hitap etmiyorum, ben sadece ama sadece tanrı diyebilirim başka birşey kullanmam" diyen bir grup yoktur. dolayısıyla burada allah a seslenirken kullandığımız kelimenin o an ne olduğu önemsenmiş oluyor. ben allah'a tanrı dedim diye cehennem alevinde kavrulacağım, ama başkası allah'a allah dedi diye cennet bahçelerinde yaşayacaksa, daha doğrusu o bunun böyle olacağını sanıyorsa o zaman yazık ki onun dinden anladığı sadece at gözlüğü takılmış bir pencere. ah keşke herşey o kadar kolay olsa, sen şunu böyle söyle ben bunu böyle söyleyeyim hepimiz cennete gidelim hep beraber. içinde her türlü kötülük ve fesatlık ile namaz kılan biriyle, içi tertemiz, allaha inanan ama namazını kılmayan biri aynı kefeye koyulabilir mi. haa eğer denirse ki evet benim için kişinin namazını kılması içindekinden daha önemlidir, o zaman şekilcinin en büyüğü yapılmış olur. efendim din şekilcilik değildir, önemli olan bilmek, inanmak, korkmaktır. ben tanrıya/allaha baba diyorum, var mı kardeşim. ben ona güneşim diyorum, var mı? ama ben onun ne olduğunu, ben onun ne yaptığını ve ne olduğunu biliyor muyum, kitabına, peygamberine inanıp ona göre hareket ediyor muyum? ediyorum, o zaman bunun dışında kalan yer şekilciliktir başka da birşey değildir.

    bilmiyorum farkettiniz mi, bu şekilcilik aynı zamanda turban konusunda da mevcut. bunu kullanıp provakatif tüm düşünceler ve uygulamaları ortaya atıp ortalığı karıştırmak adına uygulamalar gerçekleştiren kesimler de mevcut. o da şekilcilik, bu da şekilcilik, bilmiyorum bağdaştırabildiniz mi.

    ama neyse ki, ahirette herkes kendi bacağından asılacağı için hiç bir sorun yok. başkasının işine burun sokup ne dediğine karışılmadığı sürece hiç bir sorun yok. benim vicdanım rahat, kendi bacağımdan asılacağımı biliyorum. ve allahın/tanrının adaletinin, yargısının bir 4-5 harflik kelime ile olmayacağını, hayat denilen bu alanda neler yapıp ettiğin ve neye inanıp inanmadığınla olacağını gayet iyi biliyorum.

    o yüzden bu başlıkta, "ne şekilde hitap ettiğimiz kimseyi ilgilendirmez, siz kendi işinize bakın" yorumları yazan onlarca yazarı dinleyip biraz hoşgörü ile insanların ne şekilde hitap edeceğine karışmamak lazım. haa islamın bir hoşgörü dini olduğu biliniyorsa eğer, hani bu konuda gösterilen titizliğin(!) her konuda gösterilmesi gerektiğinden dolayı şeyettiydim...
    12 ...
  39. 22.
  40. ufacık genel kültür kırıntılarıyla çürütülebilecek şey. moldova'da özerk bir devleti olan gagauz türkleri ki bunlar hristiyandırlar, inandıkları yaradana allah demektedirler. dikkat edilmesi gereken nokta ise, gagauzların hiç bir dönemde müslüman olmaması.
    1 ...
  41. 23.
  42. (bkz: bekleyin ben ölüp tekrar gelecem size anlatırım)

    ne çok gidip gelen ve, koca sözlük yazarlarını salak yerine koyup, akıl vermeye kalkan insan varmış. zannedersin hepsi öldü, sonra tekrar dirildi. hani almanya'da çalışan akrabalar ziyarete gelirde orada olan biteni anlatır ya, onun gibi, şimdi de gördüklerini anlatıyorlar.

    namaz nasıl kılınır? biliyorsan anlat
    oruç nasıl tutulur? biliyorsan anlat
    .
    .

    amma, allah ile kul arasına girme be güzel kardeşim..
    amma, allah'ın ismi konusuna girme be güzel kardeşim..

    bırak, herkesin dini kendinedir. kim ne yaparsa yapsın.. çok olsa, senin ki doğru, onun ki yanlışsa öbür tarafta g.tünle gülersin.

    bırak, kim allah'a nasıl hitap ederse etsin. allah öncelikle senin kalp temizliğine bakacak. o an, o'na niçin dua ettiğine, niyetine ve kendisine olan inancına bakacak. yoksa allah'ın gramer ile, dil bilgisi ile alakası olacağını pek sanmıyorum.

    "kalbi temiz, dini vecibelerini yerine getiriyor, ama bana allah demedi.. duymamazlıktan geleyim bu kul'un duasını mı diyecek"
    allah bu kadar adaletsiz mi yani?

    işte geçmişten beri gelen bir hata. "allah'ı öcü gibi tanıtmak"
    örnekler;
    "allah baba çarpar"
    "allah baba kör eder"
    sorarım size kaç kişi bu ve bunun gibi cümleleri çocukken işitmedi..

    birisi demiş ki; "gel ne olursan ol yine gel"
    öbürü de diyor ki; "allah demezsen gidemezsin"
    hadi lan sana mı inanayım, yoksa mevlana'ya mı?

    allah demiş ki; "ne ile gelirsen gel affederim, ancak kul hakkı ile gelme, affetmem"
    öbürü de diyor ki; "allah demezsen gidemezsin"

    şimdi bunu diyen kullar allah'tan ve mevlanadan daha iyi biliyorlar bir takım şeyleri *..

    aferin devam edin bizi aydınlatmaya. o nur yüzünüzle bizlere ışık tutun.
    10 ...
  43. 24.
  44. tanrı diyen kişi bir deist ya da diğer ilahi dinlere mensup biri olabilir. bu insana ne denebilir ki? bir de özellikle ve sırf allah dememek için tanrı diyen 'allah' lafzıyla ve hatırlattığı şeylerle sorunu olan insanlar vardır ki işte onlar hakikaten yapmacık ve zorlama tiplerdir. onlardan beklenen kendilerini böyle zorlamak yerine tanrıdan hiç bahsetmemeleridir.
    0 ...
  45. 25.
  46. allah kelimesinin arapça tanrı olduğunu bildiğim için(el ilah)aslen mantıksız bulduğum kabiliyettir.şayet kuran türklere gönderilseydi araplar belkide allah'a tanrı diyeceklerdi.ayrıca laik ve demokrat bir ortamda (bkz: uludağ sözlük)din gibi ayrımlar gözetmek zannımca oldukça yanlıştır,özellikle de laik bir ülkede.

    ayrıca (bkz: lekum dinikum veliye din)
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük