yarasa

entry159 galeri49 video6
    104.
  1. Sanılanın aksine son derece iyi gören gece hayvanı. Bazı türleri ultraviyole ışınları Bile algılayabiliyor. Gecelik kan ihtiyaçları yaklaşık 2 çay kaşığı kadardır.
    1 ...
  2. 103.
  3. Eskiden marinada kafamın üstünden uçarlardı hep rahat bi şekilde yavaş yavaş yürümeye devam ederdim.

    Fakat bu yaz arakadaş saolsun ısırınca veba,kuduz yapıyo diye diye tribe soktu.binanın 10. Katında ne işi var yarasanım tabi o da ayrı bir konu.yetmez gibi arkadaşı başka bir arkadaşın evinde de bulmuş.başlık yarasanın laneti olsaydı daha iyiydi galiba :D
    0 ...
  4. 102.
  5. *Yarasalar mağaralarından çıkarken her zaman ilk olarak sola dönerler.
    *Yarasalar zifiri karanlıkta 0.6 mm. çapındaki bir teli bile tespit edebilir.
    1 ...
  6. 101.
  7. yarasa iyi de yaramayınca üzülüyo insan.
    2 ...
  8. 101.
  9. 108.
  10. 107.
  11. insanların aksine, yarasalar, bağışık sistemini bir tehlike anında olsun veya olmasın 7/ 24 açık tutar.
    Yarsalar 100 den fazla virüs için doğal bir konukçudur.
    Bu virüslerden bazıları (Ortadoğu solunum sendromu (mers), ebola ve hendra virüsü), insanlar için öldürücüdür.
    Buna rağmen ilginçtir ki yarasalar, bu virüslerden bir hastalık kapmazlar ya da bu virüslerin sebep olduğu hastalık belirtilerine yasalarda rastlanılmaz.
    Yakın bir zamanda Ulusal bilimler akademisi’nin bildirilerinde yayınlanan bir çalışmada bilim insanları dünyada yarasa türleri arasında en büyük tür olduğu iddia edilen Avustralya kökenli black flying fox’un genlerini ve bağışıklık sistemini incelediler. Sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcı olmuştur.
    Avustralya’da hayvan sağlığı laboratuvarında çalışan yarasa immünolojisti dr. Michelle’in belirttiğine göre; vücudumuz bakteri veya bir virüs gibi yabancı bir organizma ile karşılaştığında, karmaşık bir dizide bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bu, doğal bağışıklık olarak da bilinen savunma mekanizmasının harekete geçme durumudur.
    Bizler yapmış olduğumuz çalışmada, yarasaların doğal bağışıklık sistemine odaklandık, Özelllikle interferonların rolleri üzerine gözlemlerde bulunduk. Bu şunun için önemlidir, interferonların rolü yarasaların doğal bağışıklık responsları için ayrılmaz bir unsurdur, tamamlayıcı bir yapıdır.
    ilginçtir ki, çalışmalarımız neticesinde bir fraksiyonda yarasalarda bulduğumuz interferonların sayısı insanlarda bulunan interferonlardan yaklaşık olarak 4 kat daha fazladır. Bu durum, insanlarda ölümcül olan viral enfeksiyonları kontrol altına almada yarasaların eşşiz bir yeteneğe sahip canlılar olduğunu göstermiştir. Üstelik yarasalar çok düşük seviyelerde interferonlar salsalar bile viral enfeksiyonların üstesinden gelebilmektedir. Gerçekten şaşırılacak bir durum.
    Yapılan araştırma neticesinde , yarasalarda herhangi bir virüs enfekte olmasa bile , doğal bağışıklık sistemi responslarını (tepkileri) daima yükselttikleri de görülmüştür.
    Bilim insanları çalışmalarında ayrıca tip 1 interferonunda yer alan alfa ve beta interferonunu da kıyasladılar.
    Sadece Bir enfeksiyon anında bağışıklık sistemini aktif hale getirebilen insanlar ve farelerin aksine, yarasalar alfa interferonunu sürekli olarak 7/24 açık tuttukları için bir hastalık anında ön savunma hattı her zaman faal bir şekilde çalışmasını sürdürmüştür. Bu noktada şunu da söylemeliyiz ki, Diğer memeli türlerinde immün sistemlerinin sürekli olarak açık tutulması tehlikelidir. Sürekli açık tutulduğunda Doku ve hücrelerde zehirlenmelere sebebiyet verebilir.
    Ama memeli canlı türünde yer alan yarasalarda durum çok farklıdır. yarasalarda immün sistemi her daim bir uyum içerisinde çalışır.
    Eğer bilim insanları, yarasaların bağışıklık sisteminde verdiği responsları, immune mekanizmanın işleyişini daha iyi kavrayıp, yarasalardaki işleyişi diğer memeli türlerine de yönlendirmeyi başarabilirse, insanoğlu birçok öldürücü viral hastalıkla başa çıkabilecektir.
    14 ...
  12. 106.
  13. 105.
  14. Nickinin hakkını veren yazar. Cok susadım...
    0 ...
  15. 104.
  16. 112.
  17. daha demin balkonda otururken gözümün önünden 2 tane geçip beni de cıyak cıyak bağırtan hayvan.
    0 ...
  18. 111.
  19. 110.
  20. amk hayvanı girdi eve çıkaramıyorum uçuşup duruyo eziyet oldu resmen.

    edit: çok pis öldürmek zorunda kaldım. beyler böyle bir durumda elinize havluyu alın tüm gücünüzle uçarken yapıştırın. ilkinde yere düşer ama ölmez dikkat edin bidaha ucusmaya başladığında yine yapıştırın bu sefer kesin ölüyo. sonra havluya sarıp atın gitsin.
    1 ...
  21. 109.
  22. almanlar tarafından uçan fare olarak çevrilir.
    3 ...
  23. 108.
  24. amuda kalkıp uyuyan hayvan sen nası bişiisin.
    0 ...
  25. 107.
  26. 106.
  27. Süpürge ile çekebikirsiniz çok rahat. Karanlığı sevdiği için düştüğü karanlıkta pek hareket etmeden durur.
    0 ...
  28. 105.
  29. Bana odamı terk ettiren canlı, pencereler açıkken odada durmaya devam eder miki acaba,yarasa Avcısı oldum vesselam.
    1 ...
  30. 104.
  31. türünü temsilen eve girdi az önce bir tanesi, bu ay iki oluyor bu. tabiatı hakkında çok fazla bir bilgim olmadığı için radikal bir kararla hızlıca kapıyı vurup çıktım. çıkarken de ibnelik olsun diye ışığı açtım. yarım saat önce oluyor bunlar, döndüğümde yoktu, gitmiş.
    en azından temennim bu yönde.
    2 ...
  32. 103.
  33. 102.
  34. yercekimine karsı enerji kazancı elde etmek icin bas asagı dururlar. Suratları cok tatlıdır, kopege benzerler. Ancak cogu hastalık tasır. Dokunmakta sakınılmalıdır.
    1 ...
  35. 101.
  36. Girmedigi günden bugüne tam 90 günü devirmiş yazar. Ozledim mi? yok sanırım. Ama herşeye rağmen (bkz: selam sözlük)
    0 ...
  37. 100.
  38. gündüzleri işe yaramayan gözleri, gece normal bir gözden çok daha hassastır. zifiri karanlıkta 0.6mm çapında demir bir teli görebilir.
    0 ...
  39. 100.
  40. pilav üstü dönerden sonra iki adet kuşbaşılı kaşarlı pideyi mideye indiren yazar.

    oha amk. mide değil çöp kovası mübarek!
    0 ...
  41. 99.
  42. gözlerinin görmediğini duyduğum anda nasıl o kadar çabuk manevra yapıp duvarlara filan çarpmadan hızlı uçtuğuna anlam veremediğim hayvandır.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük