ters ters uyuduğu için beynine çok kan giden bu yüzden sürekli kafası büyüyen,kafasındaki tüm organları bu yüzden iyi çalışan ve sırf bu yüzden artislik olsun diye geceleri avlanan memeli canlı..iyice bokunu çıkartıp artık bi de sinyal göndererek buluyorlarmış yönlerini böylece de cümle hayvanlar aleminde havalarından geçilmiyormuş diye de rivayetler vardır..
Çoğumuz belki hayatımızda hiç yarasa görmemişizdir. Çünkü yarasalar insanlardan uzaklarda, genellikle mağara kovuklarında yaşar ve geceleri zifiri karanlıkta ortaya çıkarlar. Yarasalar tabiatın harikulade yaratıklarından biridir. inanılmaz özelliklere ve örnek bir toplumsal dayanışmaya sahiptirler.
Dünyada 900 değişik yarasa cinsi olduğu biliniyor. Kan ile beslenmeleri insanların gözünde onları vampir ile özdeşleştirmiş, hep korkulan bir hayvan olmuşlardır. Halbuki yarasaların Çoğu kan ile beslenmez. Zararlı böcekleri yiyerek insanlığa faydaları dokunur. Sadece bir yarasa bir saat içinde 300 böcek yiyebilir. Muz, avakodo gibi ticari değeri yüksek ağaçların çoğalmaları için polenlerinin taşınmasında en önemli rolü yarasalar oynar.
Şimdi gelelim yarasaların şaşırtıcı özelliklerine. Bir kere yarasa uçabilen tek memeli hayvandır. Dünyada nüfus sayısı olarak da ikinci sıradadırlar. Dünyanın en küçük memelisi de bir yarasa türüdür. ilk olarak Tayland'da keşfedilen bu minik yarasa 2-3 gram ağırlığında ve bir yaban arısı büyüklüğündedir.
Yarasalar yönlerini bulmak ve beslenmek için çok yüksek titreşimli ses dalgaları yayarlar. Bu ses dalgalarının frekansları 20 binin üzerinde, yani ultrasonik oldukları için insanlar bunları duyamaz. Bu ultrasonik sesler yerdeki avdan yansıyarak yarasaya geri gelir. işitme sistemi ile bu geri gelen sesi algılayan yarasa avının bulunduğu yeri kesinlikle saptar. Hatta devamlı gönderdiği ses dalgaları sayesinde onun hareketini de izleyebilir. Yarasaların bazılarının bir çeşit sonar olan bu sistemi o kadar gelişmiştir ki, dişilerini arayan erkek kurbağaların seslerinden büyüklüklerini ve iyi bir av olup olmadıklarını anında saptayabilirler.
Yarasalar gece ava çıkmak için, ay varsa onun kayboluşunu, yani tam karanlığı beklerler. Sıcak kanlı memeli hayvanların kanlan ile beslenen yarasalar genellikle atları sığırlara tercih ederler. Salgısında bulunan pıhtılaşmayı önleyici bir madde 20-30 dakika kanın sürekli akmasını sağlar ve beslenme gerçekleşir. Bir kez kanını emdikleri hayvanla karşılaşırlarsa diğerlerini bırakıp yine ona saldırırlar.
Vampir yarasalar arka arkaya iki gece kan içmedikleri takdirde ölürler. Her gece vücut ağırlığının en az yarısı kadar kan içmek zorundadırlar. Doğumdan sonra anne, emzirmenin yanında yavruya takviye olarak, kusarak kan da verir. Bu yetersiz kalırsa bir başkası yardımcı olur. Hatta yetişkin yarasaların, ölmek üzere olan bir başkasına ağızdan kan verip onu kurtardıkları görülmüştür. Toplumsal dayanışmanın bu kadar güçlü olduğu az canlı topluluğu vardır.
ezik kuşlardır. kendilerini geceye vermişlerdir. gündüz bir bok yiyemezler ve bu koyar bunlara. bir şair vardı yüzü çirkin olduğu için sadece geceleri çıkardı dışarıya, aynı onun gibi...
yarasalar son derece iyi birer avcıdırlar. çok az böcek kendilerini yarasalardan koruyabilecek bir sisteme sahiptir. bu nadir canlılardan biri amerika'da yaşayan ve yarasaların sonar frekansına uygunluk gösteren bir tür güvedir. bu güveler, bir yarasanın yaklaştığını duyar duymaz, yarasaların kendilerini takip etmekte zorlanacağı "spiral" bir dalışa geçerek kendilerini yere atarlar. bunun dışında bazıları da yaydıkları sinyalleri bloke etmeyi başarırlar ya da yarasayı kendilerinin yenilmez olduğuna inandıracak yüksek frekanslı sesler çıkarırlar.
ilkokul bilgisi olmasına rağmen, bazılarınca kendilerinin hangi canlı sınıfında olduğu bilinmediği görülen hayvandır. kendileri kuş değil, memeli sınıfına girmektedir efendim. her sakallıyı dedemiz sanmamamız gerektiği gibi, her kanatlıyı da kuş sanmamak gerekmektedir.
bini aşkın türü bulunan hayvan. enteresan olan şey ise; dünyada bulunan 4500 memeli türünden binini yarasalar oluşturuyormuş. ayrıca bu bin türden sadece 3 türü vampir yarasaymış...
valencia futbol takiminin simgesi olan hayvanat. ahmet cakar'in sundugu sansa bak isimli programda, amerikan ordusu'nun bu hayvani 2. cihan harbi'nde bomba ikmalinde kullandigi iddaa edildi. biz tabi pek de inandirici bulmadik bu iddaayi. el kadar hayvan bombayi nasil tasisin di mi ama ?
ne zaman söyle ne zaman anlarsın beni
kaç gün sonra başını sallarsın
bildiğimden değil sevdiğimden söylediklerim
direnmek zor tek başınayken hatırlarsın
acın acıya karışmış hissetmiyorsun bile bile
ölüyorsun belki de bu çığlıklar kime
acın acıya karışmış hissetmiyorsun bile bile
ölüyorsun belki de bu çığlıklar kime
arama beni ben orada yokum ben derinlere aitim
delirebilirim
yanımda bir yarasa uçar çarpar kalbime
karanlıkta daha ne kadar bekler insanoğlu yeter yeter
tanrı bunun için yaratmış gel düş kurmaya
yalnızlıkta daha ne kadar yaşar insanoğlu biter biter
kalbin bunun için atarsa gel düş kurmaya
bir zaman gelecek o zaman duyarsın beni
yok yok deme bencilken duymazsın
kızdığımdan değil sevdiğimden söylediklerim
gücenmek yok tek başınayken hatırlarsın
senin aklın karışmış şeytan var içinde
biliyorsun belki de bu geliyor işine
azıcık aklın karışmış şeytan var içinde
biliyorsun belki de bu geliyor işine
arama beni ben orda yokum ben derinlere aitim
delirebilirim
yanımda bir yarasa uçar çarpar kalbime
karanlıkta daha ne kadar bekler insanoğlu yeter yeter
tanrı bunun için yaratmış gel düş kurmaya
yalnızlıkta daha ne kadar yaşar insanoğlu biter biter
kalbin bunun için atarsa gel düş kurmaya