yadsınamaz katkılardır.. bütün besteciler, güfteciler itiraf etsin artık.. bir nesli uyuttular.. kafiyeye uyan her yere 'yar' koyarak uyuttular.. şarkının bütünlüğü için eksik kalan her hecenin yerine 'yar' diye ağlattırarak şarkıcıyı uyuttular.. fantamıza gizlice uyku ilacı atarak uyuttular, evet saklamayın artık.. suç biraz da bizde aslında, ne kabul ediyoruz elin show business sektöründen herifinin elinden fantayı.. etik değerleri bir timsahınkiler kadar o adamların lan..
dolayısıyla bir timsahtan da söz yazarken sadece dinleyenler kendilerini mantıklı hissetsin diye kolaya kaçmayıp da cinas parçalayacağını düşünmek salakça olur.. bunun yerine söz yazarının üst çenesini açıp orkestrayla beraber bizi de yutmaması için dua etmeliyiz, böyle de pis heriflerdir bunlar..
hastayım sana, o havalı duruşuna
gitsek mi bu gece diskoya?..
ne kadar sırıtıyor di mi ikinci dizedeki sözler?.. bir şeyler eksik kalıyor.. e düzeltelim..
hastayım sana, o havalı duruşuna..
gitsek mi yar bu gece diskoya?..
vay be.. üç harfle ala söz yazarı oldum.. veya;
pırtlarsan pencereleri açmam,
çünkü aşkın kalbiminkileri açar,
eğer ki bırakıp gidersen,
dayıoğlum babanın dükkanını yıkar..
yok, olmadı.. kafiye yetersiz.. yar ne güne duruyor?..
pırtlarsan pencereleri açmam yar,
çünkü aşkın kalbiminkileri açar,
eğer ki beni terkedersen yar,
dayıoğlum babanın dükkanını yakar..
farkettiyseniz dayıoğlu ikini kıtada kundakçılığa terfi etti.. ama konu bu deli aşıklar değil.. bu sihirli üç harf.. başka sihirli üç harf gelince sonuna ne kadar büyük bir küfür olduğu aşikar, ironik bir kelime..
nedir eski türkçe anlamı yar'ın; sevdicek, aşık olunan kişi, temiz duygularla hayal edilen manita..
serdar ortaç terminolojisinde ise bardaki iş atan kızlardan farkı kalmıyor bu güzel kelimenin..
gittim bara, istedim viskimi,
yar bana baktı, kaldırdı si.. (neyse)
pis güfteciler, hayırsız serdar ortaç, puşt fanta.. olm hakkaten polisi falan mı arasam resmen hatırlamıyorum o fantadan sonrasını..
yar sözcüğünün türk popuna olan etkisi yadsınamaz. isviçreli bilim adamları 1990'ların başından bu yana yapılan tüm türkçe pop şarkılarını kaydetmişler. ve korkunç bir orana ulaşmışlar.
yar sözcüğü bulundurmayan şarkıların oranı sadece %2, evet evet inanabiliyor musunuz sadece %2. ama daha da kötüsü var. zaten ağır aksak ilerleyen, kendine dinleyici bulmakta zorlanan türkçe rock'a da sirayet etmek üzere bu sözcük. yetkilileri önlem almaya çağırıyoruz, bir an evvel.
türk popuna yar kelimesi birşey katmış mıdır bilinmez ama türk popunu eline yüzüne ve orasına burasına bulaştıranlar bu kelimenin içini boşaltmayı başarabilmişlerdir.
teprik ediyorum hepsünü.
yar kelimesinden ne anlıcak bu andavallar ki, pop a ne katsın, bir nevi meze, sulu beyinlerin, türk milletinin degerlerini sulandırma girişimi olan popüler müzigin kullandıgı özdegerlerimizden bir tanesidir yar kelimesi.nikahsız yasayan bir kadın ya da erkek şarkıcı, yar kelimesinin ne anlattıgını nerden anlayabilir. savasa gönderdigi yarini ömrü boyunca iffeti ile bekleyen kadının aşkını ya da o erkegin aşkını nasıl anlayabilir iffetsiz bir insan, yar nedir? yar kelimesi neyi anlatır? haberi var mı 40 yasına hiç evlenmeden gelmiş bir şarkıcı parcası.
yıllardır süregelen bu katkıyı farkeden ve kaynağını bilmeyen kişileri aydınlatmak için, eğlendirirken öğreten sanatçı misyonuyla mercan alev bu konuya açıklık getirmiştir. şöyle ki;
aşk bir uçurumdan düşmek gibidir
o yüzden sevgiliye yar denilir.*
Yar Yar Yar Yar vurma beni deririnden
Zor zor zor zor vazgecip kopmam senden
Bir son haber ver gittigin o yerlerden
Yanar Yanar tutusurum habersiz kalsam senden
'yar' ile başlayan birçok kelime türetebilirsiniz. yar, yara, yarar, yara*, yarasa, yardım, yaramaz, yaratık, yarbay, yardakçı, yargıç...
not i: kelimelerin sıralanışı herhangi bir anlam taşımamaktadır.
yar elinden ölüm olacak benim sonum
örneğinde görüldüğü gibi hayat kurtarıcıdır. kısacıktır, cümleye sıkıştırılıverir.
yar yar yar yar.. vurma beni derinden yar yar aman
olmadı birkaç kez tekrar edilmesiyle de gerekli ahenk sağlanarak durumu da toparladığı görülmektedr.