yapay zekanın doktorluk yapamayacağı gerçeği

entry1 galeri0
    1.
  1. En azından önümüzdeki yüz senenin gerçeği. Bu konuya iyice kafa yordum.

    Öncelikle bir doktorun zorlandığı konu nedir? Bunu düşünelim. Verilen bilgilere göre hastalığın ne olduğunu anlamak mı? Değil tabiki. Semptomları verirsen tıktıktık tanıyı koyar. E insanla makine bu konuda eşit.

    Doktorun işini zorlaştıran şey hastaların kitaplardaki gibi olmaması. Bazen çok alakasız semptomlardan tanıya gidilmesi. Bazen tamamen insiyatif almak, kitaplarda yazanın dışında tetkikleri istemek.

    Bir ilacı en uygun dozda vermemek mesela. Karşısındaki adamın 3 kere yarım şundan, 2 kere çeyrek bundan tarifini uygulayamayacağını anlayıp bazen tam tarif edilen gibi olmayanı reçete etmek.

    Bir de bu işin fiziki süreci var. Karına elini bastırıp dalağı büyük mü, pankreasının başında kitle var mı diye bakmak mesela.

    Zaten acil durumlara girmiyorum bile.

    Bunun dışında okuma yazma bilmeyen, bazen Türkçe bile bilmeyen insanların belim ağrıyorundan başka başka şeyleri zorlayarak öğrenip işi çözmek.

    Bir de ameliyatlar var. Onu yapması olanaksız zaten.
    Robotik cerrahi ile yapay zekanın ameliyat yapması aynı şey değil. Cerrahın tam işaretledigi bölgeyi milimetrik olarak kesebiliyor. Avantajlı bir şey ama tek başına bunu yapması imkansız.

    Yapay zekanın bitirebileceği tek meslek kendisini üreten meslek. Yani yazılım. Çünkü copy-paste.

    Her şeyi geçtim tüm bunları yapabilse bile bir doktorun kaşesi gerekecek. Çünkü suistimale açık olur. Hasta taklidi yapıp rapor alırsın, engelli taklidi yapıp emekli olursun, ilaç alıp satarsın..

    Gece yatan hastaların odasını gezip tipine, cilt rengine, karnından çıkan 9272979 tane drenin rengine bakması falan bunlar çok zor işler.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük