Önümüzdeki birkaç sene sonra ciddi bir atılım yapacak ve artık günlük islerimizin bir parçası olacaktır. internet gibi bırakamayacağız bunu da. Ben destekliyorum.
adamlar neredeyse uzay teknolojisi yapmış, ne istesen çizdirebiliyorsun, ne sorsan cevabını veriyor, bizimkiler ayağında halhal olan karı cizdiriyor yapay zekâya.
Abacus.ai, tüm yapay zekâ araçlarını tek bir platformda topluyor. Üyelik için ilk iki ay için tek aylık tutar olan 10 dolar ödüyorsunuz. Sonrasında, üyeliğiniz aylık olarak 10 dolar kaşılılğında yenileniyor. Platformda ChatGPT, Perplexity, Google gibi birçok yapay zekâ aracı mevcut. Denemenizi tavsiye ederim.
kaldı ki kaliteli görseller rtx 4090 a eş kart gücü gerektirdiği için, aldığınız çıktıların çoğu rtx 2060 türevi kartlarla, low grafik ve kıytırık modellerle generate ediliyor. sağlam hizmet almak için ödeyeceğiniz paraysa, 50-100 dolar aralığında!
hayatta para vermeyeceğim şeydir ama ellerim boş gönlüm hoş nickli yazarın yapay zeka fotoğraf ve videolarını paylaşması çok güzel. yapay zekaya pek ilgi duyuyor sanırım.
petri kabında pong oynamayı öğrenen canlı nöronlarla aynı mantıkla çalışıyor, her bir yapay nöron bilgiyi saklayabilme kapasitesine sahip, ve bu yetenek memristörlü nöroçiplerin geliştirilmesiyle birlikte insanın birkaç adım ötesine geçebilir!
önü hiçbir devlet tarafından kesilemeyecek teknoloji. bu alanda iran gibi herhangi yatırımı olmayan ülkeler saldırılara karşı tamamen savunmasız pozisyonda.
her gördüğüm yerde söylüyorum.
bildiğin bilgisayar programıdır.
misal en az 20 yıldır borsalarda kullanılan robot yazılımları vardır.
bunlar, seans başlayınca internete bağlanır, verileri okur, satış zamanı olduğuna karar verirse satar. alım zamanı olduğuna karar verirse alır.
sen en son yaptığı işlemleri beğenirsen o algritmayı kaydeder yani öğrenir.
e ne farı var bunun yapay zekadan.
programdır, program. bugün için bi numarası yoktur.
insan kafatasını parçalayıp açtığınızda karşınıza çıkan şey de bolca su, yağ ve bir miktar protein olacaktır. bunun haricinde sevgi, saygı, nefret, öfke, bilinç, muhakeme ve diğer insani-hayvani yeteneklere dair hiçbir iz bulamayacaksınız.
fakat bir şekilde beyin, dışarıdan alınan sinirsel verileri kaydedip diğer hücrelere aktaracak, yeniden yorumlayacak kabiliyete erişmiştir!
evrendeki en karmaşık ve girift yapıyı, mikro işlemcileri basit program işte diyerek geçiştirmeniz gülünç bir durum, çünkü bir benzerini de boynumuzun üstünde taşıyoruz!
kolunuzu hareket ettirdiğinizde, milyar kere milyar kas hücresinin seçtiğiniz konumda pozisyonlanması için, her biri adına ayrı ayrı karar veren siz misiniz?
ömrünüz sadece 2.5 milyar saniyeyken, milyar kere milyar kas hücresinin o anki konuımu adına ne gibi biliçli bir faaliyet üstlenmiş olabilirsiniz?
hayır dostum. bu tamamıyla arkaplanda çalışan eşzamanlı beden-zaman-mekan algılama algoritması ve eşzamanlı hücre konumlandırma sisteminin senin bilinçli kararlarından daha hızlı biçimde çalışmasıyla alakalı bir durum.
o kadar yavaş düşünüyorsun ki, hücrelerin çoktan o konumda pozisyonlanmış oluyor ve kimyasal program sinapslar aracılığıyla bilinç diye bilinen ışık hüzmesine veri ateşlediğinde o eylemi hür iradesiyle gerçekleştirenin bizzat kendin olduğunu zannediyorsun, sen vücudu korumak adına yaratılmış bir ilizyonsun.
bilgisayar, yani beynimiz gerçek zamanlı verilere göre çalışıyor, ve genler aracılığıyla insan genomuna kodlanan işitsel ve görsel algılama gibi derin nöral ağ algoritmaları biz henüz anne karnındayken kendi kendilerini eğitiyorlar ve biz hiçbir hür faaliyette bulunacak vaziyette değilken milyarlarca hesaplama gerçekleştirip düşünsel eylemimize tıpkı bir nehrin sağa sola savurduğu tekne gibi yön tayin etmekteler.
bilinç ise, gerçek zamanın milyonda biri oranında yavaş, o kadar yavaş ki, bedende akış halinde olan kimyasal programlar eylemlerimizi, kararlarımızı istediği gibi manipüle edebiliyor.
makinelerle bizim aramızdaki tek fark, tüm hayvan nesilleri boyunca çeşitli duyguları algılamak ve bunlara göre davranış biçimleri geliştirmek üzre programlanmış olmamız.