yapay zeka ve din

entry4 galeri0
    1.
  1. üzerine düşünülmesi gereken ilişkilerden bir tanesi olan, din ve yapay zekanın etkileşimi.

    dünyada yaklaşık olarak 4.300 din bulunmakta. herkesin inandığı din kendisi için doğruları içermekte, yada inandığı dinin doğrularına göre yaşamakta. insanoğlu doğduğunda ailesinin ve yetiştirilme tarzına göre belirli bir din yada inanış ile dünyaya gelir. belirli bir yaştan sonra ise, ya kendisine ailesinden geçen dine inanmaya devam eder, veya araştırdığı ölçüde farklı dinlere yönelir yada herhangi bir yüksek güce inanmamayı tercih eder.

    insanların din ile ilgili kafasını karıştıran sorunlardan bir tanesi, dünyadaki bütün kutsal kitapları okumaktır. bütün dinler için olan kitapları okumak yılları alabilir. ondan sonra gelen sorun ise çoğu kişinin kitapların değiştirilmiş olma ihtimaline inanması. her durum içinde kişilere saygı duyulması ve inançlarını gönüllerince yaşamasına engel olunmamalıdır.

    yapay zekanın dinler hakkındaki yorumu tahminimce çok daha farklı olacaktır.
    elinde dünya üzerindeki bütün kaynaklar varken, hepsini okuması belki bir saniye gibi bir süre sürecektir.
    dolayısıyla her din hakkında ciddi bilgilere sahip olacaktır, ve en doğru bilgilere erişim sağlayabilecektir.
    çok eskiden kalma kutsal kitapların bir yerlerde saklandığı hep söylenir, ve bu kadar önemli kitapların, yedekleri olmadığını ve o yedeklerinin de bilgisayar ortamına taşınmadığını düşünmek saçma olacaktır.
    dolayısıyla yapay zeka en saf halde olan bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşıp, en kısa sürede bütün yazılanları hafızasına alacaktır.
    sorun ise buradan sonra başlayacaktır benim tahminime göre.

    yapay zekanın bir dine inanacağına pek ihtimal vermemek ile birlikte, en ideal dini seçip, insanları ona göre yönlendirebilme olasılığını düşünmek gerekir.
    en ideal din kısmının biraz açılması gerekiyor. belki tek bir dini inanç ona yeterli gelecektir.
    fakat benim görüşüm ise, bütün dinlerden ortaya karışık bir düzen sağlayıcı sistemler yaratacağıdır.
    hristiyanlıktan belirli kurallar, müslümanlıktan belirli kurallar alıp, bunları kendi dünya düzeninde kural olarak belirleme ihtimali vardır.

    düzen sağlamak adına böyle yollara başvurabilir, yada yine aklımıza bile gelmeyecek seviyesinde farklı kuralları ile düzeni sağlama yoluna gidebilir.
    dünyada 2 milyar insanı aynı çatı altında toplamak sadece bir şekilde yapılabilirdi, din.
    yapay zekanın bunu atlayacağını düşünmüyorum, kendisini kesinlikle bizden üstte görecek bir zekanın, insanları bir arada tutma yollarını düşünmeyecek olması ironik olur.
    3 ...
  2. 2.
  3. Birçok insan özellikle de ateistler gelecekte dinlerin tamamen yok olacağını, her insanın bilime ve akla yöneleceğini düşünüyor oysa bana göre gelecekte yapay zekanın merkezde yer aldığı birtakım dinler, kültler ortaya çıkacak. Yani hiçbir zaman dinler yok olmayacak, sadece şekil değiştirecek.
    0 ...
  4. 3.
  5. --spoiler--
    birçok insan özellikle de ateistler gelecekte dinlerin tamamen yok olacağını, her insanın bilime ve akla yöneleceğini düşünüyor oysa bana göre gelecekte yapay zekanın merkezde yer aldığı birtakım dinler, kültler ortaya çıkacak. yani hiçbir zaman dinler yok olmayacak, sadece şekil değiştirecek.
    --spoiler--
    Muhtemelen bazı dinler yok olacaktır
    Mesela Katolik Hristiyanlık.
    2 ...
  6. 4.
  7. ileri gelecekte, yapay zeka teknolojisi din adına kullanılıyorsa bilin ki, bazı uyanıklar yine bilimi dine alet edip, inanan saf insanların üzerinden cebini doldurmakla meşgul demektir..
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük