ingilterede, cambridge üniversitesinde gerçekleştirilen çalışmada yapay kan damarlarının çeperini oluşturan üç tip hücrenin laboratuvar ortamında geliştirilmesidir. kalp krizi ve inme tedavilerinde çığır açması beklenen tedavidir.
alman fraunfoher enstitüsü tarafından geçtiğimiz yıl ekim ayında gerçekleştirilmiş ve hannover bioteknik fuarında tanıtımı yapılmış, tıp otoritelerince 'çığır açıcı' olarak adlandırılan buluştur.
bugüne kadar üretilen yapay dokulara ilişkin en büyük sorun, insan bünyesinin dokuyu kabul etmemesi nedeniyle yapay dokuların vücuttaki besin döngüsüne sokulamamaları yani beslenememeleriydi. oysa, yeni geliştirilen bu yöntem buna imkan sağlıyor.
inkjet bir yazıcı düşünün. ancak, bu yazıcı mürekkep yerine saydam ve sentetik bir madde püskürtüyor. yazıcıdan çıkan madde çok özel bir yöntemle ve lazer ışınları kullanılarak sertleştiriliyor. bu, o denli özel bir sertleştirme yöntemi ki sentetik madde elastik özelliğini asla kaybetmiyor. bu şekilde damarın iskelet doku yüzeyi üretilmiş oluyor. bu, işin en kolay tarafı zira önemli olan, bu sentetik yapıyı organik vücuda kabul ettirebilmek. bu maksatla, üretilen iskelet dokuya kemik iliğinden alınan kök hücreleri yerleştiriyor ve organik doku oluşturmaları sağlanıyor. halen, laboratuar koşullarında devam eden çalışmalarda çok olumlu sonuçlar alındığı ve belki de insan vücudu içerisinde gelişimin çok daha kısa zamanda sağlanabileceği, ekip lideri dr. gunter tovar tarafından açıklanmış bulunuyor.
Böyle bir tıp teknolojisi sanırım eskiden beri var, merhum bir tanıdığımıza 1980'lerin sonlarında almanyadan oğlu tarafından getirildiğini duymuştum. Günümüzde daha gelişmiş ve doğal damara daha çok benzeyenleri üretiliyordur olsa olsa.