--spoiler--
Şimdi kartlarımı, yani kendi görüşlerimi ve bunları destekleyecek nedenlerimi masaya dizme sıram geldi. Artık evrenin sonsuz bir zeka tarafından var edildiğine inanıyorum. Bu evrenin karmaşık kanunlarının bilim adamlarının Tanrı'nın zihni dedikleri şeyi ortaya koyduğuna inanıyorum. Hayatın ve çoğalmanın ilahi bir kaynaktan başladığına inanıyorum.
Yarım yüzyıldan fazla bir süre boyunca ateizmi açıklayıp savunduktan sonra neden buna inanıyorum? Bunu kısaca şöyle cevap verebilirim: modern bilimin ortaya çıkardığı dünya resmi, benim gördüğüm şekliyle böyle. Bilim doğanın Tanrı'ya işaret eden üç boyutuna ışık tutuyor. Bunlardan ilki doğanın kanunlara uyduğu gerçeği. ikincisi, hayat boyutu; maddeden kaynaklanan ve zekice organize edilip amaca yönelik hareket eden varlık boyutu. Üçüncüsü ise doğanın varlığı. Ancak bana rehberlik eden sadece bilim olmadı. Klasik felsefi iddiaların yeniden incelenmesi de bana yardımcı oldu.
Modern bilimin belki de en etkili çağdaş yorumcusu Paul Davies; Bilim, evrenin her kademede tamamıyla mantığa ve akla uygun olduğu varsayımına dayanmaktadır diyor. Ateistler doğanın kanunlarının herhangi bir gerekçesinin olmadığını ve evrenin tamamen anlamsız olduğunu iddia etmektedirler. Bir bilim adamı olarak bu düşünceyi kabul edemiyorum. Evrenin mantıklı düzenli yapısının köklerinin yattığı sağlam bir mantıklı temel olmalıdır.
--spoiler--
kısa alıntılar yaptığım; ateizmden vazgeçerek tanrının varolduğuna inanmaya başlayan antony flew'in düşünce dünyasında olay yaratmış kitabıdır.
kitabın yayınlanmasından sonra ateistleri de gerçekten farklı düşüncelere gram saygısı olmadığının kanıtıdır. aha adam ''tanrı varmış'' dedi adamı bir deli yapmamışlardı şükürler olsun o da oldu.
dine dogmatik diyenler kendilerinin içine düştüğü dogmaları göremiyorlar çok çok ilginç. ulan adam allah var dedi. senin yapman gereken tek şey eyvallah saygı duyuyorum demek. yok aklını kaybetmiş yok hıristiyan yazdırmış falan filan. ulan sik kafalı, adam hala hıristiyanlığın ve müslümanlığın allah' ına inanmıyorum diyor. ve kitabındaki tüm yazılanları onaylıyor. işte her sikime böyle bilip bilmeden atlarsan flew' i bilinçsizce yargılarsan düşeceğin komik durumda budur.
bu arkadaşın daha en başta ateist olmadığını gösterir.
aklına kullanan kesim dogmatik düşünceleri benimsemiş zerzevatlardan farklı olarak teorilere bilimsel verilere dayanarak konuşur.
birşeye varmış demek onu bilimsel yolla ispat edebileceğin anlamına gelir.
inan kesime lafım yok. inanmak, tanrı varmış gibi popüler aptalca cümleler kurdurmamalı insana.
olayın traji-komik yanı şu. inanmak için birşeyi bilimsel yolla veya herhangi bir tezle ispat etmenize gerek yoktur.inanmak için o şeyin var olmasına gerek olmadığı gibi