madenlerde bölüm bölüm yangın kapakları bulunur yangının algılanmasıyla bu kapaklar kapatılarak yangın havasız bırakılarak boğulur. içeride bulunan personel için 45 dk yetecek hava kaynakları her bölümde bulunması zorunludur. Yangın söndükten sonra kapak açılarak içerideki çalışanlar kurtarılır, hava kaynağının kullanım süresi yangının boğulma süresinden uzun olduğundan bir sorun yaşanmaz (n.ş.a)
günlük yaşantıda ve iş güvenliği konusunda karşılaşmaktan korkulan en büyük tehlikelerden birisi olan Yangınların öncelikle oluşmalarını ve sonrasında yangının büyümesini engellemek amacını taşımaktadırlar.
Yangın söndürme sistemleri konusunda bilinen yöntemler aşağıdaki gibidir; kullanım alanı ve koşuluna göre farklı yöntemler tercih edilebilmektedir.
FM 200 (HFC 227 ea) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Novec 1230 (FK 5-1-12) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Argon (IG 01) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
inergen (IG 100, IG 55 , IG 541 ) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Karbondioksit (CO2) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Sprinkler (Yağmurlama) Sulu Yangın Söndürme Sistemleri
Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri
Su Sisi (Watermist) Yangın Söndürme Sistemleri
Aerosol Yangın Söndürme Sistemleri
Pano içi Yangın Söndürme Sistemleri
Davlumbaz Yangın Söndürme Sistemleri
Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Sistemleri
Kaynak: https://www.dekamuhendislik.com.tr/tr-TR/
insan başına gelmedikçe yangının nasıl bir felaket olabileceğini aklı kestiremiyor. başına geldikten sonra ise kızartma yapmaktan bile korkan bir insan haline geliyorsun. yangın büyük bir afet ve tedbiri elden bırakmamak için yangın söndürme sisteminiz olmalı. https://www.ukazyangin.co...angin-sondurme-sistemleri