yamuk bakmak

entry12 galeri2
    1.
  1. slovaj zizek in metis yayınlarından çıkmış, inceleme felsefe, psikanaliz, sinema, edebiyat sosyoloji siyaset vs kitabı.

    bitirene kadar sırılsıklam oluyorsunuz zizek in tükrükler saçan yapısı sayesinde.
    3 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Birşeye dosdoğru bakarsak, onu gerçekte olduğu gibi görürüz, halbuki arzu ve endişelerimizin karıştırdığı bakış yamuk bakış bize çarpık, bulanık bir görüntü verir.
    *
    1 ...
  5. 4.
  6. “Bir şeye dosdoğru bakarsak, onu “gerçekte olduğu gibi” görürüz, halbuki arzu ve endişelerimizin ka­rıştırdığı bakış (“yamuk bakış”) bize çarpık, bulanık bir görüntü ve­rir. Gelgeldim, ikinci metafor düzeyinde tam tersi bir ilişki söz konu­sudur: Bir şeye dosdoğru, yani gayri şahsi, nesnel bir biçimde bakar­sak, şekilsiz bir noktadan başka bir şey göremeyiz, nesne, ona ancak “belli bir açıdan”, yani arzu’nun desteklediği, nüfuz ettiği ve “çarpıt­tığı” “şahsi” bir bakışla baktığımız takdirde açık seçik özellikler ka­zanır. Bu da objet petit a’mn, arzunun nesne-nedeninin kusursuz bir tarifidir: Bir bakıma, bizatihi arzu tarafından koyutlanan bir nesne. Arzunun paradoksu, kendi nedenini geri dönüşlü olarak koyutlama-sıdır, yani a nesnesi, sadece arzu tarafından “çarpıtılmış” bir bakışla algılanabilen bir nesne, “nesnel” bir bakış için var olmayan bir nes­nedir. Başka bir deyişle, a nesnesi her zaman, tanımı gereği, çarpıtıl­mış bir biçimde algılanır, çünkü bu çarpıtmanın dışında, “kendi için­de” varlığı yoktur, zira tam da bu çarpıtmanın, arzunun “nesnel ger­çeklik” denen şeye soktuğu bu kargaşa ve karışıklık fazlasının cisim­leşmesinden, maddileşmesinden başka bir şey değildir. Objet petit a, “nesnel açıdan” hiçbir şey değildir, ama belli bir perspektiften bakıl­dığında, “bir şey” biçimine bürünür.”

    Slavoj Zizek
    1 ...
  7. 5.
  8. 6.
  9. 7.
  10. 8.
  11. 9.
  12. 10.
  13. 11.
  14. 2 kenar birbirine paralel değilse yapamayacağınız.
    (bkz: Geometrinin zararları)
    0 ...
  15. 12.
© 2025 uludağ sözlük