istanbul-yenikapı'dan kalkan hızlı feribotlarla 50 dk'de gidebileceğiniz,termal isminde dünyalar harikası bi yeri bünyesinde bulunduran,kışın bembeyaz dağlarında sevgiliyle dolaşılası,yazın manzaraya karşı içilesi,tarihi sıcak banyoları ziyaret edilesi kent.merkezi de ayrı bi güzeldir,içinde taptaze ürünleri bulabileceğiniz pazarı vardır,çok ama çok sevdiğim küçük ildir.
istanbulun ilçesiyken kimsenin sallamadığı bir kaymakamı olmasına rağmen il olarak dikkatleri üzerine çekmiş bir şehirdir. plaka nosu 77 olup coğrafi olarak istanbul, bursa ve izmitin kesişme noktasında bulunur. her ne kadar istanbulla arasında marmara denizi olsa da meşhur topçular iskelesiyle istanbul için bir giriş kapısı özelliği taşır. çınarcık, çiftlikköy termal gibi yerli turizm açısından meşhur ilçecikleri vardır. buralara yazın gelenlerin içinde yoğun olarak ankaralılara rastlanması ilgi çekicidir.
birgün yalova kaymakamı sivil kıyafetleriyle ilçesinde dolaşmaya başlar. yolda boyacı bir çocuk görür ve ayakkabılarını boyatırken:
-sen yalova kaymakamını tanıyor musun? diye sorar. çocuk da elinin tersini göstererek
- kim s.ker yalova kaymakamını der...
ilk kez bir iş görüşmesi için geldiğim ve işe kabulümle iki senedir yaşadığım, geldigim, gördüğüm, sevmediğim şehirciktir. istanbulun içesi olduğu zamanlardan kalan insanlarıyla büyük şehir havalarında olup saksı kadar olmasıyla çelişkiler şehridir. enteresan bir esnafı vardır, şöyleki alış veriş sürecinde bütün işi alıcı yapar satıcı kazığın çapını belirler sadece. ayrıca kimsenin değinmediği bir valisi vardır, konutunu gördüm ben de ordan biliyorum.
bilişim şehri.*dedemin 7 yaşındayken selanikden gelip yerleştiği,o zamandan beri ata toprağı olan,doğal güzellikleri,verimli toprakları,içimi güzel şifalı sularıyla tanınan ulu önder atatürkün ''yalova benim şehrimdir'' dediği istanbul'un ilçesiyken bağımsız il haline gelmiş 77 plakalı ilimiz.
yalak ve ova kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve sonra "yalova"adını alan,yaklaşık 80 000 nüfuslu bir sahil kentidir.bahsedildiği kadar güzel ve eğlenceli olup olmadığı tartışma konusudur.burada yaşayan bir çok kişi yazın güneye inmek için uğraşırken ,yalova'ya tatil için gelenlerin sayısıda oldukça fazladır.zamanında kaymakamların korkulu rüyası olmuş bir yerdir.
1999 depreminde diger illere nazaran cok daha cabuk bir $ekilde toparlanmı$,denizin kıyısında konu$lanmı$ nadir tatil mekanı..
yalova ya$am kolaylıgı acısında sizlere büyük bir ilin sundugu imkanları ve kucuk bir ilcenin sundugu rahatlıgı harmanlayarak sunar..yalovaya ula$ım pek bir kolaydır..
genel olarak insanlar deniz yoluyla ula$ımı tercih etmektedirler..bundan yakla$ık 7-8 sene oncesine kadar istanbul kartal dan yalova ya vapur larda gider di..lakin $imdi geli$en teknoloji ve insanların ya$ama hızının artması onları denizotobusu,arabalı deniz otobusu gibi araclara itti..yalova ya iner inmez insanın icini bir huzur kaplar..kıyı kenti oldugundan kıyı bolgelerinde gezildikce yalova nın güzelligi daha bir artacaktır..
yalova insanı art niyetten arınmı$,yardımseverdir..ki orda tanı$tıgım harika insanlarla halen diyalogum devam etmektedir..yalova ili sınırları icerisinde ula$ım tam anlamıyla zor olmasada cetrefillidir..merkez den cıkıp ciftlikkoy,siteler istikametine gecen minibusler her daim gecmezler..
sonuc olarak yalova gidip gorulesi mekanlar arasında bulup,insanın ruhunu dinlendirecegi,sıkıntıdan ve dunyevi dertlerden uzakla$acagı belki de cennetin yer yuzundeki yansımalarından sadece biridir..
asıl ününü Atatürk'ün "yalova benim kentimdir!" sözüyle kazanmış, öss deki başarısı türkiye genelinde sıklıkla ilk onda olan, biraz emeklisi çok biraz öğrencisi çok bir memleket...
Yalova'nın adı ; 17. Yüzyılda buralara uğradığını belirten Evliya Çelebi'nin yöreyi Kara Yalavaçoğlu fethettiğinden dolayı adının Kara Yalovaç olduğunu söylemektedir. Katip Çelebi de Yalakabad adından söz etmekte ve Yalıova dendiğini söylemektedir. 19. Yüzyılda araştırmacıların yöreye geldikleri Karayalovaç yahut Jailakabad veya Yalıova'da denildiğini yazmaktadır. Yalıova olan bu adın zamanla ( -ı) harfinin düştüğü ve Yalova olarak söylendiği bilinmektedir.
her haftasonu bir kaçamak yapıp,2 gün dağda ufacık evde kalmak isteten yer.büyük izleri var hayatımda.özellikle termal çok şahane bir yer.lakin dendiği gibi doğudan çok göç aldı.çok yabancı doldu son zamanlarda.
yalova merkez, altınova, çiftlikköy, termal, çınarcık, armutlu ilçelerine sahip il... merkez dışında genellikle tarıma ve seracılığa dayalı geçim sağlanan bu kent, balkanlardan gelen göçmen türklerin çoğunlukta olduğu bir yerdir. anne tarafından altınovalıyımdır ayrıcana...
internet sitesi için : http://www.yalova.gov.tr /
istanbul'la arasındaki karayolu mesafesi ve bir de arada gölcük ve kocaeli'nin bulunması dikkate alındığında esasen uzuuun seneler önce il olması gerekirdi buranın. ne düşünüldü bilemem ancak il oldu, iyi oldu. süper oldu. yaşar okuyan sayesinde de hayli gelişti. şu sıralar minibüsçü esnafının iş yavaşlatma eylemi yaptığı yer ayrıca (halen sürüyor mudur bilemiyorum gerçi).
ayrıca bad godesberg ile kardeş şehirdir burası, eski deniz otobüsü iskelesinin olduğu sahilde parkı da vardır bad godesberg diye.