"Kendi vatanımı savundum. Biz Rusları çağırmadık. Onlar gelip bizim vatanımızı işgal ettiler. Biz savaş istemedik, onlar gelip bizimle savaşmak istediler. Askerlerimizle savaşmak yerine çocuk, kadın ve yaşlı insanları öldürdüler. Sizin, benim hakkımdaki hükmünüz ceza değil mükafattır. Allah'ın bana verdiği ömrü, O'nun yolunda ve kendi vatanıma harcadım. Her şey, Allah'ın elinde. O istediği zaman ben buradan çıkarım. Ben, önce Allah'ın sonra komutanım Cehar Dudayev'in askeriyim. Savaştığım için asla pişman değilim."
sözlerinin sahibi -yalnız her kurt gibi mukavemet göstererek şahadet şerbetini içip dar-i bekaya kanat açmış- çeçen lider.
bu şarkı, büyük türk kültürünün mirasçıları olan bizlerin aslında batılıya özenerek kendi medeniyetimizin büyüklüğünün farkına varamadığımızı, şehirleşme adı altında komşuluklarımzdan tutunda insani duygularımızın köhneleşmesine kadar yaşadığımız kültür erozyonuna vurgu yapıyor. kendini türk varlığına adayanların bayrak şarkısıdır işte bu şarkı. şarkının özellikle son bölümündeki şiir çok etkileyici. Ahmet Şafak bu şarkı ile ilgili şöyle diyor :
yalnız kurt, insanlara hem ideallerini hatırlatıyor. hemde bu ideale ulaşmak için gerekli enerjinin kişinin içinde olduğunu söylüyor. Ve o eğilmeden bükülmeden yaşayan bir kuşağın öyküsüdür.
"bize göre değil bizim için değil.
siyaha beyaz demek.
zalime pek ala demek.
biz böyle görmedik.
haramı bilmedik.
eğilmedik bükülmedik.."
gibi evrensel olması gereken öğütler içerir. dile getirmesi kolay, tutulması zor olan..