yalancı şahitlik

entry6 galeri3
    6.
  1. Bunun en yaygın ve dini versiyonu ezan ve kelime-i şehadettir. (bkz: . ezanın insana yalancı şahitlik yaptırması) (bkz: islam'ın insanlara yalancı şahitlik yaptırması)
    Ezanın şu cümlesi:"Eşhedü enle ilahe illallah ve eşhedü enle Muhammeden Resulullah" eşhedü-şehadet-şahitlik
    Anlamı: "Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şahitlik ederim ki Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir."
    Kelime-i şahadet: "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü."
    Anlamı: "Şahitlik ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve ben şahitlik ederim ki Hz. Muhammed, O'nun kulu ve elçisidir."
    Hayırdır, neye şahitlik ediyorsun? Sen bırak Allah'ı, Muhammed'i bile gözünle görmedin. Görmediğin şeye yemin ve şahitlik etmek "yalancı şahitlik"tir. Ezan ve kelime-i şehadet, yalancı şahitliğin dinselleştirilmiş halidir.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2289849/+ Ezanın orijinal hali ve ezan cümlelerinin tam anlamı
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2289850/+ Ezanın Türkçe anlamı
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2289851/+ Kelime-i şehadet'in orijinal hali ve Türkçe anlamı
    1 ...
  2. 5.
  3. hiçbir cezası olmayan zımbırtı kadın allah kuran kitap üstüne yemin etti işe din girince mahkemede şahitliği kabul etti. adaletine tüküreyim dünya.
    0 ...
  4. 4.
  5. osmanlı döneminde yalancı şahitlik yapanlara fantastik bir ceza veriliyordu. kafalarına işkembe geçiriliyor, eşeğe ters bindiriliyor ve şehirde dolaştırılıyorlardı.

    meşhur hammurabi kanunları'nda yalancı şahitlik yapan, davanın konusuna göre cezalandırılıyordu. mesela işin içinde para varsa, suçlamada belirtilen miktar kadar para ödemek zorunda kalırdı yalancı şahit.

    avrupalı işgalinden önceki venezuela adetlerindeyse yalancı şahit öldürülüyormuş. adamlar net.
    0 ...
  6. 3.
  7. 2.
  8. yalancı tanıklık suçunda şahsi cezasızlık veya cezanın azaltılmasını gerektiren sebepler;

    tck.nın 273. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir;

    1- Kendisinin, üstsoy, altsoy, eş veya kardeşinin soruşturma ve kovuşturmaya uğramasına neden olabilecek bir hususla ilgili olarak yalan tanıklıkta bulunması,

    2- Tanıklıktan çekinme hakkı olmasına rağmen, bu hakkı kendisine hatırlatılmadan gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapması,

    Halinde, verilecek cezada indirim yapılabileceği gibi, ceza vermekten de vazgeçilebilir.

    * bu hükümler özel hukuktan kaynaklanan uyuşmazlıklarda yalancı tanıklık yapılması hallerinde uygulanmaz.
    0 ...
  9. 1.
  10. tck.nın 272 ve 273. maddeleri dikkate alınır

    tanığın kasten yalan konuşması ile hataya düşerek yanlış konuşması birbirinden farklıdır. yalancı tanıklıkta kast unsurunun bulunması gerekir.
    yalan tanıklık, tck. madde 272'de 8 fıkra halinde düzenlenmiştir. buna göre;

    (1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

    (2) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

    (3) Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

    (4) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi ile ilgili olarak gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

    (5) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde; yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla; yalan tanıklık yapan kişi, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.

    (6) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkumiyeti halinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkumiyeti halinde, mahkum olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.

    (7) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin mahkum olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, altıncı fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.

    (8) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; yalan tanıklıkta bulunan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük