yalan söyleyen insan kendi yaptığı bir durum ile ilgili yalan söylemişse kendisiyle çelişmiştir demektir. insan gerçekten değer veriyorsa yalan söylemesini gerektirecek bir davranışta bulunmaz.
yalan söyleyen kişiye göre gereksiz ve küçük bir yalandır. sırf değer verdiği kişi üzülmesin aralarındaki ilişki sekteye uğramasın diye söylediğini iddia eder. ama o çok değer verdiği kişiyi hayatının gelecek dönemelerinde nasıl etkileyeceği konusunda zerre düşünmemiştir. çünkü değer verdiği karşısındaki kişi değil kendi keyfi ve huzurudur.
yalan söylüyordur çünkü canı yalan söylemek istiyordur, kendisini düşünüyordur ve mutlaka saklaması gereken işler çeviriyordur. değerle falan alakası yok, sadece kaybetmek istemiyordur!
Beni öyle bir yalana inandır ki,
Ömrümce sürsün doğruluğu.
Özdemir Asaf
duyacağım gerçek beni yaralayacaksa ömrümce inanacağım bir yalana razıyım demektir. yalan söyleyen gerçekten sevdiğinin bununla mutlu olduğunu biliyor ve onun ömrü boyunca bunu bir sır olarak saklayıp sevdiğini o yalana inandırıyorsa gerçekten çok değer verdiğindendir.
lakin günümüz aşklarına bu durum ekstra large kaçacağından samimiyeti tartışılır, yalan söyleyen sevdiğinin menfaati için değil kendi menfaati için söylemektedir malesef.
Kişi karşısındaki kişiye değer veriyorsa, onu kaybetmek istemiyorsa arkasından iş çevirmemelidir. Hata da yapsa güvenini kaybetmemek için dürüstçe yaptığını anlatmalıdır. Çünkü aldatılmak, kandırılmak, durum ne kadar kötü olursa olsun insanın canını daha çok acıtır. Yalanın bahanesi olamaz. Yalanla eğer ortada kişiyi kaybedecek kadar büyük bir durum varsa küçücük bir şans bile varsa o ortadan kalkar. Değer veriyorsa, kaybetmek istemiyorsa davranışlarını ona göre düzenlemelidir. Bir hata yapıldıysa buna rağmen; bunun çözümü asla yalan değildir.
amerikan filmlerinde çok olur bu.bizde böyle bir anlayış yok ,yok değer verdiği için yok korumak için yalan söylemek filan olsa olsa paçayı kurtarmak için söyleriz.