yalanın işe yaramadığını uygulamalı göstermek olabilirdir. örneğin vazoyu kırdıysa, kırmadığını söylüyorsa nasıl olsa ortaya çıkacağı anlatılabilir.
veya bir diğer seçenek;
yalanın gerek olmadığına değinmektir. yine vazo örneğinden gidilirse, kırmış olsa da sorun olmadığını söylemek işe yarayabilir.
tabi bunlar hep ileri ki hayatını etkiler çocuğun.
pavlov un köpeği yaratmak istemiyorsanız ödül sisteminden uzak durun. doğru zaten söylenmesi gereken bir şey.
çocuğa güven verin. 'ben sana yalan söylemiyorum' , 'ben senin annenim / babanım, sen yaptığın hatalarla da benim çocuğumsun. bana karşı dürüst olursan sana yanlışlarında daha kolay yardımcı olurum ' şeklinde olabilir. ve tabii ki hatanın üzerine yalan söylemenin her şeyi daha kötü hale getireceğini , 1 ceza yerine 2 ceza çekmek zorunda kalacağını ifade edin. her şeyin bi bedelinin olduğunu da anlasın.
Yalan söylemenin çirkin bi şey olduğunun ve bunun sevdiği insanlari kiracaginin söylenmesi. Suclayici tavır almadan mesela senin gibi akıllı bi çocuğa yalan söylemek yakışır mı diyerek içsel pekistirmeyle çocuğun kendine saygısı da geliştirilir. Yalan söyleyen çocuğun yaşı,aile yapısı,psikolojik durumu gibi etkenler de uygulanacak yöntemlerin belirlenmesinde göz önünde bulundurulmalıdır.