eski bir profillleme uzmanı federal ajanın çok detaylı ve çok işe yarayan tecrübeleri ile ilgili bir yazı. hakikaten bugüne dek bilipte toparlayamadığınız bir sürü önemli ipucunu ayrıntılarıyla anlatıyor.
kişinin yalan söylediğini nasıl anlarsınız şeklinde düzeltilmesi gereken cümle.. anlaşılması umulan şeyin kişi değil söylenen yalan olduğu sürece... bu cümle ayrıca yazar alımında ne kadar "gel abi sen de"cilik yapıldığının delili olarak kabul görmelidir..
çoğu ele vermiyor kendini, mesela ben. yalan söylediğim zaman kimse farkına varmıyor, gözlerimi de kaçırmıyorum, insan kendi yalanına inanınca böyle oluyor. insan kendi yalanına inanır mı demeyin, ben inanıyorum.
gözleri bir başka bakar. genelde sağa ya da yukarı kayar. ayaklarını da yere vuranlar bolca bulunur. ani hareketler çoğalır. kişide duruma odaklanma arttığından dış dünya ya olan duyarlılık azalır.
bir insanın yalan söylediğini ispat için "kadir metodu" türk bilim insanları tarafından kanıtlanmış ve toplumumuzun bir dönemine damgasını zaten vurmuştur.
bu safsatalara aldanmayın yiğitler. siz yiğitsiniz.
bir kişi karşınızda "ben yapmadım" diyorsa ona "yaptım deeeeaaa" diye ters tepki vererek adamı bir anda şoklardan şoklara gezindirip olayı beş bilemedin altı tekrarda çözebilirsiniz arkideşlerim. bunu örneklendirmeye gerek yok sanırım. en sonunda suçunu kabullenen şahsa da "yalannnn söylüyorsuuuun" diyerek olayı kabullenmediğinizi ancak yiğit olduğunuzdan mütevellid hırsınızı da almanız gerektiğini hissettirip suçluya bir fiske atacaksınız. yok mimikmiş, gözü dönermiş, isviçreliymiş, bilim adamıymış gibi hurafelere boyun eğmeyin.
okuduktan sonra bir takım kimselerin günahını alacağınız taktiklerdir zira ylan söylüyorsa zaten inanmışsındır.
yok söyleyemiyorsa o yalan olmaz zaten.
normalde heyecanlı ve sinirli biriyse yalan söylerken sakin konuşur, kesik kesik cevap verir.
eğer sakin biriyse yalan söylediğinde bi anda sinirlenir, üste çıkmaya çalışır.