Farklı ekonomilerim gelir düzeylerinin birbirine yakınsama eğiliminde olup olmadığı sorusu, Solow'un 1956 yılındaki ekonomik büyüme çalışmasıyla başlayan ve günümüze kadar devam eden önemli sorulardan birisidir. Neoklasik Teori'de fıziksel sermaye birikimi, büyümenin itici gücüdür. Sermaye stoku arttıkça, sermayenin marjinal getirisi azalmaktadır. Böylece başlangıçta daha az sermaye birikimine sahip ülkeler, daha hızlı bir büyüme sağlamakta ve göreli olarak daha zengin ülkelerin düzeylerine yakınsamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği bölgeleri ve Türkiye'nin 67 ili arasında yakınsama hipotezini test etmektir. Yöntem olarak söz konusu ekonomilerin başlangıç gelir düzeyleri ile gelirlerinin ortalama büyüme oranları arasındaki ilişki araştırılmıştır ve elde edilen sonuçlar mutlak yakınsama ölçütü olarak alınmıştır. AB Bölgeleri ve Türkiye'nin 67 ili arasında yakınsama bulgusuna rastlanılmamıştır. Ayrıca Türkiye'nin 67 ili arasında da bir yakınsama söz konusu değildir. Ancak AB bölgeleri kendi içlerinde birbirlerine yakınsamaktadırlar.
Anahtar Kelimeler: Yakınsama, Büyüme Teorileri
Abstract
Convergence Theories: Turkey And EU Regions The question of whether income levels of different economies tend to converge repesents one of the important issues that was fırst discussed in 1956 by Solow in his economic growth studyand still has een discussed ever since. In the neoslassical theory, physical capital accumulation is the driving force of output growth and dimishing returns to physical capital is a key assumption of the neoc1assical theory. As more and more capital is employed, its marginal product diminishes. So the economies starting out with a lower physical capital base will experience higher growth rates and eventually converge to the rich ones. In this context, this study aims to provide an assessment about income convergence across the regions of European Union and Turkey's 67 provinces. Income convergence is analysed in terms ofbeta and sigma convergence. Empirically, convergence has been tested by regressing the growth rates of the set of economies being studied on the initial or starting level and growth rate is viewed as evidence for absolute convergence. No evidence has been found for regional convergence of per capita income among regions ofEU and provinces of Turkey for the period 1980-2001. And also convergence doesn't occur among Turkey's 67 provinces between 1980-2001 but EU regions converge among themselves during 1980-2003.
ekonomideki global gelişme ve küreselleşme ile gelişmemiş ekonomi ülkelerinin gelişmiş ülkelere yakınlaşacağını, gelişmemiş ülkelerde daha çok gelişme yaratacağını öngörmüş teoridir.
fakat günümüzde görüldüğü üzere gelişmemiş ve gelişmiş ülkeler arasındaki uçurum büyümüş ve teorinin haksızlığı günyüzüne çıkmıştır.
Küreselleşmenin gelişmiş ülkeler ve az gelişmiş veya gelişmekte olan ülke ekonomileri arasındaki farkı kapatacağını öngören ve zamanında belli ülkelerin büyüme oranları ile de bunu desteklemeyi başaran ekonomistlerin savunduğu teori.
Ancak artık net bir şekilde ortadadır ki küreselleşme gelişmekte olan ülkelerin çıkarları doğrultusunda yönlendirdiği bir süreçtir ve bunun sonucunda makas giderek açılmıştır.
Dünyanın en büyük bes ekonomisi dünya gelirinin yarısından fazlasına sahiptir.
Yanlış hatırlamıyorsam dünyada en zengin yüzde yirmilik dilimin geliri de en fakir yüzde yirminin yaklaşık yüz katıdır.