Yakup Şevki Subaşı, 1876 yılında Harput'ta doğdu. Sırasıyla Elaziz Askeri Rüştiyesi'ni, Erzurum Askeri idadisi'ni,ve Harbiye'yi bitirdi. Harbiye'de Askeri Taktik ve Stateji öğretmenliği yaptı. Balkan Savaşına katıldı.I. Dünya Savaşı'nda Galiçya Cephesi ve Çanakkale Cephesi'nde görev aldı.Kars'ın Ruslardan geri alındığı harekatı yönetti.
16 Mart 1920'de istanbul'un itilaf Devletleri tarafından işgal edilmesinden sonra, 18 Mart 1920'de ingiliz işgal Kuvvetleri tarafından tutuklanarak Malta'ya sürürdü. Sakarya Savaşı'dan sonra ingilizlerle yapılan esir değişiminden sonra Ankara'ya gelerek Milli Mücadele'ye katıldı. Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal tarafından 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. Büyük Taarruz sırasında, saldırı planını çok riskli bularak şiddetle itiraz etti, ancak verilen emirleri de harfiyen uyguladı. Zafer, Subaşı'nı hem çok şaşırtmış, hem de katıksız bir Atatürk hayranı yapmıştır.
9 Eylül 1922'de izmir'in kurtuluşunun ardından komuta ettiği 2. Ordu ile beraber Çanakkale Boğazı'nda bulunan ingiliz güçlerinin kuşatılması harekatında görev aldı.
Milli Mücadele'nin ardından askeri hayatına devam ederek Orgeneral rütbesi aldı ve Yüksek Askeri Şura Üyeliği'ne atandı. 1939 yılında vefat etti. *
Orgeneral Yakup Şevki SUBAŞı (1876-1939)
Harput'ta doğdu. 1896'da Harp Okulunu, 1900'de de Harp Akademisini bitirdi. Balkan ve I. Dünya Savaşları'nda görev aldı. 1916 yılında Tümgeneralliğe terfi etti. 16 Mart 1920 günü istanbul işgal edilince tutuklanarak Malta'ya sürüldü. 1921 yılı sonbaharında inebolu'ya geldi. 2'nci Ordu Komutanı olarak istiklal Savaşı'na katıldı. 1922'de Korgeneral, 1926'da da Orgeneral rütbesini aldı. 1924 yılında Yüksek Askerî Şûra üyeliğine atandı. Bu görevde iken 20 Aralık 1939 tarihinde istanbul'da öldü. (ukde).
harput türkmenlerinden olan orgeneral yakup şevki subaşı, kurtuluş savaşında kilit ve askeri strateji dehası ile savaşlarda ve sonrasında ülkemizin kurulmasında da epey emekleri geçmiş büyük bir komutandır. mondros mütarekesi sonrası, osmanlı ordusunun tüm askerlerinin terhis edilmesi gerekirken, kendisi ve doğu anadolu'da bulunan kazım karabekir ordularını dağıtmamışlardır. milli mücadele yıllarında doğu illerini, rus ve ermeni işgalinden kurtarmış ve yapılan moskova antlaşması'ndan sonra birliklerini de batı cephesine kaydırmıştır.
batı cephesi komutanı yapılan ismet inönü'nün komutası altına girmekten dolayı çekinen (bkz: ali ihsan sabis) gibi davranmamış, milli mücadele ile uğraşırken makamın, rütbenin, çıkarın, onun bunun hiç bir öneminin olmadığını belirtmiştir. ki kendisi böbürlenen ali ihsan sabis'in de, ismet inönü'nün de büyüğü, hocaları ve osmanlı'da da komutanlarıydı.
mustafa kemal atatürk, ismet inönü ve fevzi çakmak başta olmak üzere devrin önde gelen tsk üst komuta heyetinin hocam diye hitap edip büyük hürmet duydukları bir komutandı. buna binaen zaten kurtuluş adlı dizide de atatürk kendisine hocam diye hitap etmekteydi. fevzi çakmak gibi asker olarak kalmıştır. cumhuriyet'in kurulumundan ölümü olan 20 aralık 1939 tarihine kadarda orgeneral rütbesi ile aralıksız yüksek askeri şura üyesi olarak görev yapmıştır. *
Büyük Taaruz sırasında 2. Ordu’nun komutanlığını üstlenmiş, taaruzu çılgınlık olarak addetmiş fakat emir dışına çıkmadan harekatı sürdürmüş olan, vatana büyük hizmetleri geçen paşadır.