yakit pili

    .
  1. yakıt pilleri, temiz, çevreye zarar vermeyen ve yüksek verime sahip enerji dönüşüm teknolojileridir.

    bir buhar kazanı veya türbin kullanılmadan, sadece kimyasal reaksiyon ile elektrik enerjisi üretilir. hidrojen (h2) ve oksijen (o2) arasındaki elektrokimyasal reaksiyon ile elde edilen ve toplam verimlilikleri % 80'lere kadar ulaşabilen yakıt pilleri, sürekli çalışan piller veya elektrokimyasal makinalar olarak da bilinir. yakıt pilleri, bünyesinde kullanılan elektrolitin cinsine göre çeşitli isimler alır.
    -> fosforik asit yakıt pili
    ->katı oksit yakıt pili
    ->erimiş karbonat yakıt pili
    ->polimer elektrolit yakıt pili (pem)
    ->alkali yakıt pili

    her nekadar çalışma prensipleri benzer olsa da, çalışma koşulları ve uygulama alanları farklılık göstermektedir..
    atık olarak su ve ısı elde edilmesi ve özellikle minimum seviyedeki emisyonları yakıt pillerini avantajlıkılar. içten yanmalı motorlarda, toplam kontrol edilemeyen emisyonlar 2370 ppm, gaz türbinli sistemlerde 120 ppm olduğu halde, yakıt hücreli sistemlerde sadece 5 ppm'dir.

    yakıt pilleri, boyutlarının küçük olması, yüksek verimle çalışmaları ve atık ısılarının kullanılabilir olmasının yanısıra aşağıdaki özellikleri nedeniyle de diğer güç sistemlerine göre daha üstündürler.

    ->modüler olmaları
    ->kullanıcıya yakın inşaa edilebilmeleri
    ->yakıt olarak saf hidrojenin yanısıra doğal gaz, metanol veya kömür gazlarının kullanılabilmesi
    ->sessiz çalışmaları
    ->minimum seviyede kükürt oksit ve azot oksit emisyonları->inşa edilecek alanda çok az çevre kısıtlamaları gerektirmeleri ve kısa sürede inşaa edilebilmeleri.
    ->katı atık problemlerinin olmaması.

    1839'da keşfedilmiş, 1932'de üzerinde gelişmeler sağlanmış ve 1952 yılında nasa tarafından uzay çalışmalarında enerji sağlayıcı olarak kullanılan yakıt pilleri, 1960'lı yıllarda ilk yakıt hücreli traktör yapımı ile kara ulaşımında kullanıma sunulmuş 1980'li
    yıllarda yakıt hücreli tren, 1990'lı yıllarda yakıt hücreli denizaltı ve uçak ile gelişim göstermiş son yıllarda kara araçlarında ve güç santrallarında
    yaygın araştırma ve uygulama konusudur.
    0 ...
  2. .
  3. yakıt pilleri sıfır emisyon yani cevre dostudur.Hidrojen enerjisi kullanarak degişik enerji alanalrında kullanılabilir.Maliyet ve hidrojenin depolanması problemeleri nedeni ile yaygın kullanıma geçememiştir bu alanda çalişmalar devam etmektedir.polimer esaslı ve alkali yakıt pilleri daha çok düşük enerji üretim sistemlerinde kullanılırken,katı oksit yakıt pilleri (bkz: sofc),erimiş karbonatlı yakıt pilleri ve fosforik asit yakıt pilleri daha çok büyük enerji üretimlerinde kullanılmaktadır.sofc ile bir mahallenin elektrigi bir fabrikanın elektrigi saglanabilir bu konuda siemens firmasının geliştirdigi bir sofc sistemi mevcuttur.aynı zamanda Tübitak Marmara Araştırma Merkezi tarafından erimiş karbonatlı yakıt pili sistemi tamamlanmıştır ve bu sistem bir gemiye inşa edilmeyi beklemektedir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük