birincisi fotör değil, adı fötr dür.
ayrıca zaten kipa yahudi şapkasıdır. fötr ise charlie nin yaygınlaştırdığı bir modadır. türkiyede kılık kıyafet kanununda şapka olarak geçer kipa diye geçmez. nedeni ise sevr antlaşmasında karşı cephelere açılan bir psikolojik savaştır. sizin anlayacagınız dilde, modernleşme çabası için yapılmıştır şapka devrimi. sevr antlaşmasına tak diye imza atmamamızın ufak nedenlerinden biridir... hemen vatan millet sakarya moduna geçmeyin... bu kadar milli idaresi düzün ülkeysek, bir şapka ile dejenere olmayız...
tutucu da denilen yahudiliğin ortodoks kolu olan hasidik yahudilerinin hit aksesuarlarındandır. şapkalar, toplumsal bağlılığı simgeler. son derece güzel ve estetiktir.
Kipa ya da Kippa: Musevi erkeklerinin, dua esnasında, sinagogda ve dışarıda başlarını örtmekte kullandıkları, küçük takke.
Saten, kadife, deri, süetten yapılan kipa çoğu zaman örülerek de yapılır.
Gündelik hayatında her Musevi'nin günde 100 beraha (şükür duası okuması) gereklidir, bunlar belli eylemlerden sonra okunabileceği gibi (bir şeyler yiyip içmek, koklamak, tuvaletten çıkmak, vs.) bazen de ansızın karşılaşabilecek olaylar da olabilir, (şimşek çakması gibi). Bu sebepten dindar Museviler açık başla beraha söylenemeyeceğinden sürekli kipa ile dolaşırlar.
Kanun ya da yönetmeliklerle dini sembol olarak kabul edilebilecek kıyafetlerin sınırlandığı ülkelerde Museviler kipa takmayıp kipa yerine şapka takarlar.
Musevilikde evli olmayan kadınların sinagoglarda tören esnasında başlarını örtmeleri gerekli değildir.