engin ardıç'ın neden zorla kapatılan küçük kız çocuklarını, abuk sabuk illegal fıkıh ilim bilmemne kurslarını niçin bir türlü yazmadığını daha da çok düşündürten yazı.
Nerede o islam Teksas'ta kitabını yazan Ardıç. Bu nerede ?
türkiye yi ziyarete gelen yabancı devlet adamlarının birşeyi "zorla" yapacağını sanmak zayıf bir iddia ve kabul. tabi, bu konuda kanun ve düzen nedir, bilip konuşmak gerek. bunun uluslararası boyutu var, gelenek göreneği var, kanunu, düzeni var.
engincim yapma etme dedirten söz. yarın da bayrağımıza kıçını silenlere zulüm yapılmamasını savunacaksın ve burada şöyle konu açılacak ''yabancılara zorla bayrağa saygı göstertmek''. dimi ya; herkes istiklal marşımıza ya da bayrağımıza saygı göstermek zorunda da değil, hazırolda durmak zorunda değil, o bir yabancı, tıpkı topraklarımıza ayak basıp kurtarıcımıza ve ''devletimizin kurucusu''na saygı göstermek zorunda olmadığı gibi!
-altta entry yokken-edit: yabancıları bir devlet protokolü ziyaretinde devletimizin kurucusuna saygı göstermeye ''zorlamak'' diye bir şey yoktur, protokolün gereğidir, doğaldır. bunun anlamsızlığından söz etmek, vatanseverliğin yönünden 180 derece sapmışların bir savıdır.
Her milletin gelenekleri vardır. O ülkeye giderken mevcut geleneklere uyulur. Bu kadar basittir. Geleneğe uymazsan uydurulursun. Ha ama uyduracaklar zaten uygunsuzsa, burada entry konusu olmanın da ötesine geçemez bu durum.
dedelerinin zamanında gelip peşkeş çekmeye çalıştıkları topraklar yerine onlara babayı aldırtan adamın mabedini göstermek , üstüne onlardan bunun için para almak inceden bir ayardır aslında.
türkiye cumhuriyeti'nin protokol kurallarından biridir, ve her gelen uymaktadır, sevr'e taraf olan haçlılar bile!
eğer bize özel bu protokolü yerine getirmeyeceksen yani bize saygın yok ise hiç gelmeyeceksin!
evet herkes uymaktadır bu kurala. peki kim uymamaktadır? normalde ona giren çıkan olmaması gereken bir iranlı imam. neden? neden atatürk'e yunan/ingiliz başbakanı ya da buşt* ya da hiçkimse üstü kapalı hakarete varan böyle bir politik manevraya girişmez de ''müslüman kardeş persli'' girişir?
ve neden desteklenir?
üzerinde düşünmek lazımdır. bunların, savaşmadıkları ya da düşman olmadıkları(!) halde laik demokratik türkiye cumhuriyeti ile alıp veremedikleri, hazmedemedikleri birşey vardır ve bu zihniyetin yerli işbirlikçileri de bellidir.
kimse, kimseyi zorla götürmüyor ki! ha, protokol diye birşey var. ha, saygı diye birşey var. ama en azından herkesin kendine göre dürüstlük diye bir algısı da var.
arap kralı taktı mı? hayır. iran'ın führer'i takacak mı? şimdilik hayır.
bunun yanısıra, devrik ırak lideri de zamanında ziyaret etmiş, kuveyt emiri de geçen aylarda ziyaret etti. hele hele, lozan'ı bile tanımayan bir ülke var ki, babalı-oğullu ziyaret etmişler. barroso ile rehn de ziyaret etti. "teröristleri meclise halk soktu" derken, ab başkanına meclis'te ahkam kestirdik.
zorla yabancılardan atatürk'e saygı göstermesini beklemek değil anıtkabir ziyaretinin zorunlu olup olmamasını tartışmaya açan bir konu olarak anlaşılması gereklidir ve bunun zorunlu olmayıp da sadece nezaket kurallarından biri olarak kabul edilmesi tartışmaya açılabilir bir konudur. yaşadığı dönemde "ben elbet birgün öleceğim, önemli olan benim bedenim ya da yüzüm değil düşüncelerimdir" anlamına gelecek konuşmalar yapmış birinin anıtkabir ziyaretinin zorunlu olmayıp nezaket kuralları nezdinde değerlendirilmesinden gocunmayacağı da aşikardır. öte yandan atatürk'ün kabrine nezaketen de olsa gelmeyenlerin türkiye cumhuriyeti'ne ne kadar saygı duydukları da bellidir. anıtkabir ziyareti bir saygı ölçüsü olarak alınmalı mıdır? bu da ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte bence kişinin iç niyetini göstermesi bakımından kesin bir veri değildir.
her ülkede benzer uygulamalar vardır. örneğin israil e giden her lider mutlaka ve mutlaka yahudi soykırımında ölenler için hazırlanan müzeyi ziyaret etmek zorundadır. yunanistan ı ziyaret eden her lider 1821 de yunanlıların osmanlıya karşı başlattığı ve zafere ulaştığı bağımsızlık savaşı anısına yapılan anıtı ziyaret eder hatta tayyip erdoğan bile anıtı ziyaret edip çelenk bırakmış bu jest karşısında türkiyeyi ziyaret eden yunanistan başbakanı kostas karamanis de anıtkabire çıkarak jeste daha büyük bir jestle karşılık vermiştir. aynı şekilde diğer bir komşumuz ermenistanın 'soykırım anıtı' da ziyaret zorunluluğu olan bir yerdir. ermenistan ı ziyaret eden her lider ermeni soykırımı anıtına çiçek bırakıp daha sonrada ermenilerin isteği üzerine ağrı dağına dönerek saygı duruşunda bulunur. yani zorlama sadece türkiyeye özgü değil her ülkenin belli zorlamaları var.
bu işin en komik yanı anıtkabir e çıkmak istemeyen ahmedinejad geçen aylarda gerçekleştirdiği resmi ermenistan ziyaretinde söz vermiş olmasına rağmen ermeni soykırımı anıtını ziyaret etmeden adeta ermenistan dan kaçmıştır. bu kaçış ermenistan basınında haftalarca tartışılmış ahmedinejat topa tutulmuştu.
engin ardıç ın enfes, türkiye manzaralarına bakısından bir tanesi daha. hiç nedeni düşünülmeyen 3. dünya gelkeneklerinin sorgulayan bir kişi herhalde gerçek bir aydın kişi olmalı diye düşündürüyor.
not: (bkz: aydın olmak rüzgara karşı işemektir), sistemle mücadele etmeyen holding medyası ve işbirlikçi ulusal medyadan aydın beklemek zor, sivil itaatsizlik yapmayan sistem beslemeleri, sıkışınca darbe dahi isteyebeilecek kadar şerefsizleşebilen hatta buna genc subaylar rahatsız diye ortam hazırlayanşlardan aydın degil usak tavrı beklemek dogru olur.
engin ardıç'ın nobel almadan önce yaptığı ısınma hareketlerinden biridir. ama babayı alır ben şimdiden söyliyeyim. daha çok ısınması lazım. birkaç fırın ekmek yiyeyim derken fırının içine düşerse belki yeteri kadar ısınabilir.
atatük'ü hazmedemeyenlerin tepkisidir. tüm dünya atatürk'ü büyük bir kahraman olarak görürken, emperyalizme karşı örnek alırken, keşke zamanında türklerin değil de bizim komutanımız olsaydı diye kıskanırken, ne vahimdir ki ülkemizdeki bazı kendini bilmezler açıkça atatürk düşmanlığı yapmaktadır.*
özellikle ingiliz kraliçesinin gitmesi komikti gerçekten. hem kendileri, hem maşaları 80 yıl önce götlerine tekmeyi yediler şimdi önünde saygı duruşundalar.
gidecekler tabii ki hemde tıpış tıpış... ama ben gitmek istemiyorum dıye dıretırlersede burada yapacagınız bişey yok atatürk yucelıgınden hiç bişey kaybetmez... onun erdemine mahsar olamadıgı için gitmek istemıyorum diyen kavat kaybeder...
- kardeşim! ben şeriat yanlısıyım, hakkım, hukukum da şer-i yasalara göre düzenlenmiş. sen bana diyorsun ki gel, bu ülkede şeriatı kaldıran adamın mezarına çiçek koy ve saygı duruşunda bulun.
Birçok yabancı devlet adamının kendisini anlamaya çalıştığı kişinin (Atatürk'ün mezarını ziyaret etme şerefine nail olacağının düşünürken aptal bir yazarımsının düşüncesi.