müzik evrenseldir. zaten sözünü anladıgımız bir çok türkçe müzik de duyuldugunda insanın sinirlerini zıplatır. kalitesiz ses, bol makyajlı operasyon gormus kalkık dudaklı silikonlu kadınlar. mecbur muyuz onun bunun becerip de sarkıcı yaptıgı kadınları dinlemeye. asıl can sıkan da arastırmadan yeni bir sey kesfetmekten yoksun her seyi önüne bekleyen yurdum insanının o sıg beyinleriyle bu sarkıları tekrar tekrar acıp dinleyip izleyip sizin de buna dahil olmanızı beklemesidir. saygı duyuyoruz tamam da kendine benzetme ben senden farklıyken güzelim bu hayatta. ondan sonra 'herkes benim müzik zevkime hayran bence senin kendini düzeltmen lazım ne o garip garip seyler dinliosun' demelerine tek bir cevabım var:
hassiikttir ordann
Kız olmama rağmen konusu aşk olan hiçbişeyi sevmem. Aşk filmi,romanı,kitabı vs vs. Ama şarkıya gelince nerdeyse konusu aşk olmayan şarkı yok bayıyo abi beni. Ama yabancı şarkılar öylemi? Öyle olsa bile anlamıyon zaten sıkıntı yok. Bu yuzden yabancı şarkı yoksa vallahi sevdiğimden değil. Turk şarkıcılara sesleniyorum (kesinlikli popçulara değil onların zaten allah belasını versin) abi lutfen değişik şeylere yönelin ya kedileri anlatın şarkılarda ne biliyim dinazor falan anlatın aşk olmasın be.
Kuvvetli, entelektüelite barındıran açıklamam olmasına rağmen (hep olduğu gibi) tamamen zevk meselesi der kaçarım (hep yaptığım gibi).
Zira sorunun gelişi, böyle bir dönüşten fazlasını haketmeyen türden..
müzik bir sanat dalıdır. sanat duygu işidir. bizim milletimiz buraya biraz ticari bir yaklaşım sergiliyor, sizin bu ''mantığa dayalı'' sorgulayışlarınızı buna bağlıyorum.
'seni çöpe atacağım, poşete yazık'' gibi sözlerden oluşan şarkı yapmış adam be kardeşim. şarkı. yerli şarkı.
bir sinan akçıl dediğimiz kişi ''üç dakikada şarkı yazdım'' diye kameralar önünde millete caka satarken, şebnem ferah'ın çıkaracağı bir albümü altı yıl bekleyen var. altı koca yıl harcıyor bir insan ki yaptığı iş geçen zamanla, değişen duygularıyla harmanlansın da kalite anlamında dinleyicilere sunulacak kıvama gelsin. bu şekilde severek ve önemseyerek müzik yapan çok az sanatçımız var.
zaten bu yerli müzik piyasasında en sağlam iş yapılan, insani duygular katılarak üretkenliği taktir edilesi tek kulvar; rock müziktir, şahsi görüşüm.
sanat deyince verilen ''duygu'' çok önemli, belki aranan tek şey. ve büyük sorun samimiyetsizlikten çıkıyor. adam sanki b.k varmış gibi her yıl yeni bir albüm çıkarıyor. sebep? unutulurum, piyasadan silinirim korkusu. sen yaptığını layığıyla yap da, merak etme. istesen de unutulamazsın. tabi saçma salak sözler yazıp, iki tane basit ve sığ sesi bir araya getirip bir şey ürettiğini sanarak şabalakça gündeme gelmek başka şey. illa kalıcı olmaksa derdin, böyle de olursun.
sonra bir de işin şu boyutu var bana göre;
doğduğu yerden bir adım öteye gitmeden, yıllarca kımıldamadan oluğu yerde sayarak hayat sürüp, hayata öylece veda eden insanlar var. tabii hareket sadece fiziki hamleyi gerektirmez. mühim olan zihinsel ilerleyiş, zihinsel iletişim.
dünya sadece yaşadığımız evden, semtten, şehirden, ülkeden ibaret değil. insanları tanımak adına atılan bir adımdır yabancı müzik dinlemek benim gözümde. zihni; bir dile, bir enstrümana, tek bir sese mecbur kılmamaktır. başka hayatları keşif yolunda atılan bir adımdır.
sözlerini anlamadığın bir şarkı, ya da alışmadığın türden seslerin birleşiminden oluşmuş müziğe dayalı herhangi bir çalışma, seni çok başka dünyalara götürebilir. belki hüzünlenir ağlarsın, belki mutlu olursun, belki heyecanlanırsın. hissedersin. ve bana göre o müzik sana bir şey hissediyorsa, artık bunu sorgulamak anlamsızdır.
her gün aynı yemeği yemek insanı nereye kadar tatmin edebilir?
şarkı dinlemek ile aynı olan mantıktır. evet eski geyiktir "sayıyor mu, sövüyor mu anlamıyorum" demek. ama illa ki anlamak zorunda değilsin... eğer anlam istiyorsan da şiir icad edildi ve gayet de derin anlamlarla dolu şiirler var. işin garibi yabancı da değiller. hepsi bu topraklarda doğmuş, büyümüş falan ve filan. ahmed arif ile başlayabilirsin misal. kürttür kendisi esasen ama anadolu şiirinin şairi olabilecek bir ufka sahiptir. o kadar da yerli hani... anlamlı da işin garibi sayıyorsa da, sövüyorsa da yüzüne karşı. şiirde de öyle diyor hatta o derece "vurulsam, kaybolsam derim. çırılçıplak bir kavgada... erkekçe olsun isterim, dostluk da; düşmanlık da."
tamamen subjektif, bana özel mantığımı paylaşmak isterim. bu mesaj tamamen tanım içerir, mantık denmiş size mantığı sunuyorum, belki denemek isteyen olur;
begin
for kayit in
( select a.sarki_id, a.kalite from muzik_arsiv a where (a.tur = 'rock' or a.tur = 'heavy_metal' or a.sanatci = 'Baris_Manco'))
loop
if kayit.kalite > 4 then
yourpackage.arsive_ekle(kayit.sarki_id)
end if;
end loop;
end;
not1: muzik_arsiv tablosunda şarkının dili vardır fakat where kriterimizde kullanmıyoruz.
not2: yine aynı tabloda yer alan kalite kolonunun puanlaması 10 üzerindendir, evet subjektif olabilir, doğal.
not3: şarkı türü benim tamamen şu anki kişisel tercihimden kaynaklanmaktadır.
not4: barış manço büyük sanatçıdır.
bazı insanlar müziğe ve müziğin matematiğine dikkat eder. müzik sadece sözler için olmasa gerek.
bundan yola çıkarak yabancı müzik dinlemek saçma değildir. zaten ülkemizde müzik pek gelişmiş değil.
gerçekten sağlam bişi dinlemek istiyosan türkiye'de pek alternatif bulamazsın.
yaktın, yıktın beni karasevdalım;belalım gibi sözlerden anlam çıkaracağıma intihar ederim diyenlerin dinlediği müziktir. ayrıca başlığı açan kişinin adanalı, kurtlar vadisi v. b dizileri de çok sevdiğini düşünmeme sebep olan başlıktır.
sığ olmamak gerektiğini bilen insanların anlayabileceği mantıktır. neticede kimse, kendini birilerine beğendirmek için gerçek anlamda müzik dinlemez, dinleyemez. amaç kendini ıspat etmek ise, müzik dinlenmiyor, sadece duyuluyordur. bir de sözlükcüğüm, adı üstünde, müzik dinlemek. söz dinlemek değil. bittabi sözlerin kattığı anlamlar da derinlik veriyor ruha. fakat bunu anlamayan insanlar için günümüzde nice çeviri siteleri mevcut. üstelik illa sözlerin etkisinden bahsetmek gerekirse, her ne kadar anlaşılmayan dilde de olsa da sözler ruha gerektiği gibi tesir eder. metallica-nothing else matters dinleyen bir insan, duygusallaşıp ağlamaya başlarken, sarah brightman- free dinleyen bir insan kendini huzurlu hisseder. hangi dili konuşursa konuşsun.bir de;
yabancı şarkı dinlemek terbiyesizliktir. Dinleyenlerin çükü düşser, kutuşları yırtılır. Bunları yaşamak isteyen insanın mallığndan geçer yabancı müzik dinlemenin mantığı.
anlamadigi dilin muzigini dinleyemeyenler icin ciddi bir sorun gibi gorunur. ozenti gelir yanaci muzik dinleyenler. ancak muzik dinlemenin herhangi bir mantigi yoktur. cunku muzik dinlemek icin bir mantik aramaya gerek yoktur. Klasik muzik yabanci kulturde yaygindir ancak cogunun sozleri bile yoktur. Muzik dinlemenin verdigi etki vardir, rahatlik, enerji, mutluluk, uzuntu, heyecan... vardir. Herkesin kendine gore bir sebebi ve zevki var. bunu kafasina takan kisilerin yapmasi gereken seyler once kendisine sonra cevresine saygi duyup insanlari yargilamayi birakmasidir.