yabancı dizi izlemeyenlerin söylemdir. biraz teknolojiden de eksiktir bu kişiler. keza nereden yeni bölüm indirieceğinide bilmez bunlar. aynı zamanda bu izlemeyen güruhlar 'sihirli annem' dizisinide her bölüm takip ederler, tekrarınıda asla kaçırmazlar. te allaam ya
güzel tespit. yabancı dizi izleyen insan özentidir. şimdi bir bakalım. bakalım, evde bakalım, hammallık yapmayalım. bu tespiti yapan arkadaş muhtemelen kurtlar vadisi, yaprak dökümü, çocuklar duymasın, arka sokaklar/ sıradakiler gibi dizileri izliyordur. bilmez ki bu dizilerin çoğunun formatı- fikri- tarzı yabancılara aittir, ki onu taklit etmeyi bile becerememişlerdir. neden taklidini izlemek yerine gerçeğini izleyince özenti olalım, orasını pek kavramayadım açıkçası. ve ben ted mosby ile hayvanlarcasına eğlenince özenti oluyorsam, özentiyim hatta apaçiyim. emopaçi bile olurum o derece.
ne kadar mal,ne kadar gerizekalı bir insandır o halbuki bir deniz yıldızı olsun ne bileyim bir kurtlar vadisi olsun hangi yabancı diziye değişilinebilinirki?ha söyle! şimdi sus ve fox u aç.
sözlükçülerin en iyi 10 dizi listesi başlığında göze çarpan şeydir. ama bunun en büyük nedeni dizilerin uzun olması. çabuk sıkılan insanlarız. çoğumuz 100 dk. süren dizi yerine 40 dakika süren yabancı diziyi izlemeyi tercih ederiz. özentilikle pek alakası olduğunu düşünmüyorum. yoksa bizde de çok başarılı yapımlar var. ama süre biri öldürme noktasına getiriyor.
avrupa yakasını gerçek bir sit-com süresi olan 23 dakika da çekilmiş olsaydı 30 sene boyunca izlerdik. aşk ı memnu dizisine bile 10 sene katlanırdım. yeter ki uzun sürmesin diziler.
aslında türk dizilerini de deli gibi takip eden kişidir. zannederki yabancı dizi izleyince daha kültürlü görünecek. lan hödük ikisi de dizi işte. yapacak daha iyi bi işin yok, oturup dizi izliyorsun. biraz senaryosu karmaşık diye kendisini özel hisseder bi de. sanki anlamak için özel bi zekaya ihtiyaç var. arkadaş ortamında ben aşk-ı memnu izliyorum demektense supernatural izliyorum demek için kasar da kasar. sohbetin gerisinde kalmamak için bir gecede 10 bölüm izler. lan git iki kitap oku. sanki evrenin sırrını çözüyor pezevenk.
(bkz: biri benden mi bahsetti) ile giriş yapılabilecek entry. ancak suçlamaların kabul edilmediği gerçeği ile entry alt paragrafta devam etmektedir.
bir kişinin avrupa, afrika, antartika veya amerikan dizilerinden zevk alması olağandır. cümlesinden küçük analiz.
zevk: genel kanı zevklerin tartışmaya açılabilecek bir konu olmadığıdır.
kişinin zevk aldığı bir diziye hayran olması olağandır.
cümlesinden küçük analiz.
Hayranlık: genel kanı her bireyin hayranlık duyduğu bir obje,insan veya idea vardır.
Sonuç: çok iyi de oldu çok güzelde iyi oldu taam mı. haa aralarında bir fark kaldı o farkta çok güzel oldu. Mesela herkesin hayatına kimse garışamaz ha nasıl garışamaz ben bu şeğkıl giyinirim o bu şekıl giyinir. Ha hiçkimse kimseye karışmaya bi hakkı yok.Özgürlüğü bidir. Ha başörtü gurban olduğum yaresulullahtan gelmiş olabilir ama lakin öyle değildir.
özentilik değil kalite anlayışıdır.yabancı diziler, bir köşk, ihtiraslı bir aşk, aldatma, entrika çevresinde değil, zeka çerçevesinde döner.ne demek istediğimi prison break, the big bang theory, how i met your mother gibi dizileri 3-4 bölüm dahi izlerseniz çok daha iyi anlayacağınıza eminim.
türk saçmalıklarını izleyip, amaçsızca onları tartışan adamdan çok daha mantıklı hareket ediyordur.
bir bakalım. küçük sırlar, gossip girl'den çalıntı. böyle bir dizi neden izlensin? arka sokaklar, eski yılan hikayesi'ni andırıyor. şimdi ki the 24'ü. kanıt, tamamen csi serisi zaten. doktorlar dizisinin grey's anatomy'den farkı yok.
böyle bir durumda geriye türk romanlarından çıkan diziler kalıyor. yabancı dizi izleyen adam biraz daha modern düşünmeyi akıl edebildiği için, dizinin karşısında yıllarca vakit harcamıyor, hiçbir şekilde kurcalanmamış, değiştirilmemiş halini eline alıyor ve en fazla 1 hafta içine bitiriyor, onun hakkında ne var ne yok öğrenmiş oluyor.
şimdi böyle bir durumda türk dizilerini izlemek için mantıklı bir gerekçe verilebilir mi? hayır.
gidin lost izleyin, friends izleyin, dallas izleyin. klasiklerden girin. sonra yeni zamanın dizilerine girersiniz. hadi bakalım.
en komiği de bu tür yabancı dizi özentisi tiplerin kendilerini çok bilgili ve kültürlü sanmasıdır. yabancı da olsa en nihayetinde dizi işte, adı "yabancı dizi" olunca daha elit daha kalite bir şey olmuyor maalesef. yabancı diziler de reyting uğruna yazılmış, popüler kültür ürünü, birbirinin türevi senaryolar sonuçta.
Yabancı dizileri sezon sonuna kadar izleyen hiçbir bölümünü kaçırmayan hatta kaydeden yeri geldiğinde kaçırdığı bölümü internetten izleyen genelde 5 bölümüde arka arkaya gözleri kızarıncaya kadar izleyen, ama yapmacık gelen birçok Türk dizisinden daha anlamlı ve yaratıcı - öğretici dizileri izleyen insandır...