(bkz: ya tutarsa) gibi bir soru bu. Zaten "ya varsa" diye sorulan şey aynı zamanda "ya yoksa"yı da içinde barındırır. "Ya"nın devamı "ya da", "veya"; olmadı yine "ya" olarak kullanılır ve bir önce bahsedilenin tam tersi bir kavram taşıma durumundadır.
Kanser hastası olduğunuz bir durumda bir adamın çıkıp bana ömrünün sonuna kadar itaat edersen hastalığın son bulacak,
benim mistik güçlerim var demesi sizi ona itaat etmeye zorlar mıydı?
Zira eğer itaat ederseniz ve sonunda adam haklı
çıkarsa uzun bir hayatınız olacaktır, itaat ederseniz ve sonunda adamın yalan söylediği anlaşılırsa çok büyük bir
kaybınız olmayacaktır. itaat etmezseniz ve adam haklıysa uzun bir ömrü kaybetmişsiniz demektir.
Her ne kadar itaat etmek daha akılcı gibi dursa da rasyonel düşünen bir kişi bu tercihi seçmeyecektir.
Zira adamın doğruyu söylüyor olma ihtimalinin düşüklüğü bir yana,
ömür boyu itaat etmek gibi bir seçenek gözümüze de pek hoş gözükmez.
Etik olmadığını düşündüğümüz bu durum,
aynı şeyi tanrı adına yapınca iyi bir hareketmiş gibi gözükmesi şaşırtıcıdır;
mantıksız olduğu oldukça açık olan 'Ya Varsa?' argümanı,
söz konusu tanrı olduğunda sayısız taraftar toplayabiliyor.
işte asıl mucize budur. Buradan çıkarmamız gereken sonuç bir şeye sırf Olabilirlik durumu var diye inanmanın akılcı bir çözüm olmadığıdır.
inanmayan insanların kafasında şok etkisi bırakan soru.. Müslüman için değildir bu soru.. zaten Müslüman allah a iman etmiştir.. Inanmayan bir insanın aklında soru işaretleri yaratmak içindir.. Arkadaş her şeye rağmen inkar ettin ve nefsinin kölesi oldun diyelim.. Peki hiç düşünmedin mi ya varsa nolacak diye.. Ee ama ben iyi bi insanım sırf allah a inanmadım diye yakar mı beni.. Iyilikten kastın ; işte iyi düşünmek insanlara iyi davranmak.. Sadece bunları yapan bir müslümanın bile cennete gitme olasılığı düşündürür.. Gaybı allah bilir amenna fakat biz sadece delillerin bize sunduğunu konuşuyoruz.. Tmm ya varsa desem de neden islam.. Kardeş gerçekten ya varsa diyosan şimdide araştır.. Ama dikkat et yaratıcı var ve bize deliller sunuyor diye kabul ettin.. O zaman yaşam tarzı olan dinlere(!) yönelme.. sonuç olarak; aslında inanmayanların kafasını fazlasıyla kurcalar bu gerçek.. Bunu belli etmemek için tiye alırlar.. Sürekli bahsettiğiniz şeyi yapın: düşünün!!
felsefede pascal'ın bahsi olarak geçen, tanrının varlığına yönelik bir sorudur ve bazı insanların inanma nedenidir. blaise pascal aslında bu bahsi ortaya atarken o kadar yüzeysel bir şekilde bakmamıştı. kendisi demiştir ki. bu evren bizim zihnimize sığmayacak kadar büyük bir kaos içerisindedir. tanrının varlığını akıl ile kanıtlamamız imkansız. akıl ile varolmadığını da kanıtlamamız imkansız. bu durumda tek yapabileceğimiz bir kumar oynamaktır. bu kumarda tercih edilmesi gereken inanmaktır. çünkü eğer tanrı yoksa kaybedeceğimiz bir şey yoktur, ama tanrı varsa kazanacağımız çok şey vardır.
bu şekilde inanmaya hem ateistlerden hem de dindarlardan büyük itirazlar yükselmiştir. ateistler bu kumarda tanrı yokmuş gibi davranmanın bu hayatı kurtaracağını bu nedenle tanrıya inanmanın en karlı sonucu ortaya çıkarmayacağını söylemişlerdir. dindarlar ise bir tür çıkar amacıyla tanrıya inanmanın tanrıyı kandırmaya çalışmak olduğunu, bu tür bir inanma şeklinin tanrıya hakaret olduğunu söylerler.
Ateist bir arkadaşıma sık sık sorduğum ama onun hiç sormadığı,aynı zamanda da yanıtlamak istemediği ama içinden 'ya yoksa'dediğine emin olduğum soru...