1 bucuk yildir kafami kurcalayan soru. hani mesela gokyuzunun rengine hepimiz mavi diyoruz. ama hepimize gokyuzunun rengi ve ayni renkte diger esyalar cisimler falan mavi diye ogretiliyor ama ya herkesin gördüğü farklı bir renkse? ama bu gördüğümüz bambaska renkler herkese mavi diye ogretildi bütün renklerin boyle oldugunu dusunun. gordugumuz renkleri karsilastirmakta olanaksiz gibi geliyor. hani mesela bi renge acik renk dersiniz ama mesela sariyi baska bir tonda goren insana da o ton acik renk olarak ogretildigi icin sizle ayni rengi gormese bile ayni cevaplari verecektir. var mi yardimci olabilecek? bu konu cidden hayatima etki etmeye basladi. herhangi bir renk ismi duydugum zaman kafam ucuyor. odaklanamiyorum sohbete ya da o an ne ile ugrasiyosam.
buradaki problem goz problemi degil ogrenme ile ilgili. sana kucukken nar kirmizi gok mavi sut beyaz olarak ogretildi. ama herkesin ayni rengi gorup gormedigi hicbir sekilde ogrenilemez.
renkler maddenin üzerine düşen ışığın bir kısmının yansıması bir kısmının madde tarafından soğurulmasıyla oluşuyor. maddeden yansıyan ışığın göz retinasına geldiğinde ki frekansına göre renkleri algılıyoruz. bilimsel olarak her rengin frekansı üç aşağı beş yukarı bellidir. senin veya benim nasıl gördüğümden bağımsız olarak.
yardımcı olması açısından bazı renklerin frekansları:
Renk Frekans
kırmızı ~ 480-405 THz
turuncu ~ 510-480 THz
sarı ~ 530-510 THz
yeşil ~ 600-530 THz
mavi ~ 680-620 THz
çivit mavisi ~ 620-600 THz
mor ~ 790-680 THz
bunu nietzsche'de benzer bir ayrımı renk için değilde dünya için yapar. varolan güç istencine göre dünyayı algılayışın değişir. fakir bir insanın dünyası ile zengin bir insanın dünyası aynı değildir mesela . varolmak üzerinden algılama kavramı . karışık konular bunlar.
benim problemim su. benim gordugum renge mavi diyosam herkes mavi diyor. ama ya ayni renk degilse. bu iki renk ayni renk olmayabilir. sadece bize mavi diye öğretildiği icin bu iki rengi ayni sanıyoruz ya da bu iki renk gercekten ayni.
Görme olayı ışık kaynaklarından direkt gelen veya ışık kaynaklarından cisimlere çarpıp bir veya birden fazla kez yansıyan ışığın gözümüze ulaşıp ışık reseptörleri tarafından elektrik akımına dönüştürülmesi beyindeki görme merkezine ulaşıp burada çözümlenip bilincimize aktarılmasıdır.
işte bu olayların hepsi tüm insanlarda (görmeyi etkileyen herhangi bir hastalığı olanlar dışında) aynıdır. Genetik olarak en eski insanlardan, yani atalarımızdan aktarılan, herkesin paylaştığı sistem aynıdır.
Sonuç olarak senin gördüğün maviyle benim gördüğüm mavi hemen hemen aynıdır.
boya fabrikasını "kardeş bu kutunun üzerine mavi yazmışsınız ama kırmızı bu " şeklinde şikayetler gelmediği müddetçe rahat olmamızı gerektirecek durum.
benim de ara ara dusundugum konu, ama bi sonuca ulasamayinca pes ettim. bence de farkli yani bize bu renk mavi ogretildi mesela ama belki de benim gordugum mavi bir ton acik. sonucta bunu hic bir sekilde ogrenemeyecegiz o yuzden biraktim,baskasinin gozunden bakmak bu durumda mecazdan cikiyor gercegini de elde edemiyoruz.
o zaman herkes her renge farklı bir şey söyler ama kırmızıya herkes kırmızı diyor demekki herkes aynı görüyor. *
aşk mı sandın la sen bunu herkes baktığında farklı bir şey görsün..?
mantikli teoridir. ornegin sen sariyi mavi diye ogrenmissindir bende maviyi mavi diye ogrenmisimdir. ama sen maviyi sari olarak gordugun icin sari gordugunde mavi diyeceksin bende mavi gordugum icin mavi diyecegim yani bu farkliligi sozel bi sekilde asla anlatamayacagiz. cunku sari gordugun seyin adini mavi biliyorsun diyeri de mavi gordugune mavi diyor sanki bir sorun yokmus ikiside mavi goruyormus gibi oluyor.