eşkıya lakaplı, gönüllerde nobel den daha iyi ödüllere layık efsane türk yazar.
ince memed i büyük maddi darlık arasında tefrika edilmesi için yazmış, sonradan kitap önce ingilizce ve fransızca olmak üzere bir çok dile çevrilmiş ve başarı kazanmıştır. kitabın ilk yayımcısı başlangıçtaki o efsane çukurova tasvirinin kitaptan atılmasını istemiş yaşar kemal kitabı yayımlatmamak pahasına o tasvirden vazgeçmemiştir.
gerçek adı Kemal Sadık Gökçeli olan ve türkiye'nin en büyük romancılarından birisidir. halka ve doğaya dönük bir anlatımı vardır. 1000 yıl sonra bile okunabilecek eserlerin sahibidir.
şu ana kadar okuyabildiğim onlarca kitabı borçlu olduğum, anadolu'mun zilli kurt'u, koca çınarı, büyük üstadı.
dağın öte yüzü 2- yer demir gök bakır kitabıyla yanıdığım ve sonrasında yaklaşık 20 kitabını okuduğum, edebiyattaki ilk göz ağrım. betimlemeleri ile sizi alır götürür, hayatımda hiç yemediğim kabak çiçeği dolması'na aşık ettirir, normalde burun kıvırdığım yağsız bulgur pilavını öyle bir betimler ki tok olsanız dahi ağzınızın suyunu akıtır. insandır, denizdir, dağdır, çukurova'dır kısacası tüm coğrafya tüm dünyadır.
sözde yazarların, en çok satanların gölgesinde kalmış(!)herkesin okuyamayacağı kadar büyüktür;ince memed'dir, taşbaş oğlu'dur, çakıcı efe'dir, poyraz musa'dır.
kıt türkçemle anlatamayacağım, tarif edemeyeceğim bir varlıktır.
romanlarında duyguları, psikolojik çözümlemeleri konuyla birlikte harika ve usta maharetiyle veren yazar. dilindeki yumuşaklık ve yöresel anlatımı tadından yenmez bir hava katıyor. bu adam dünyaya bir şeyler anlatmak için gelmiş.
geçtiğimiz günlerde, 6 ekim, 90 yaşına basmış ''üstad''. özellikle alman basınında kendisi ile, ilgili doğum gününe istinaden birçok haber yapılmış. bunların en hoşa gideni ise Europa Online Magazine ve Alman Basın Ajansı'nın yaptığı haber olmalı:
'' Yaşar Kemal biraz daha genç olsaydı, muhtemelen istanbul Taksim Meydanı'ndaki protestolara katılacaktı. Haksızlıklara karşı mücadele ve özgürlük ve insan hakları mücadelesi Yaşar Kemal'in bütün yapıtlarına damgasını vurmuş konular. Kemal sanatçılar ve yazarların da saldırıların hedefi olduğu bir dönemde, ülkedeki tırmanan gerilimden endişe duyanların hazırladığı bir açıklamayı imzalayanlar arasında yer alıyordu. Çağdaş Türk edebiyatının Kürt kökenli asil beyefendisi 6 Ekim'de doksan yaşına basıyor. ''
Türk edebiyatının usta yazarı Yaşar Kemal'e, Ermenistan Kültür Bakanlığı tarafından " Krikor Naregatsi " nişanı verildi. Nişan, Yaşar Kemal'e " Ermeni kültürel mirasına gösterdiği saygı ve cesaretinin yanı sıra, adalet, özgürlük ve insan onuruyla ilgili evrensel değerlere olan bağlılığı " gerekçesiyle sunuldu.
efsane sanılan yazar. oysa sadece siyasi kimliği nedeniyle destek görmüştür. üslubu ilk kitabından bu yana hep iyidir ama en fazla oğuz atay'la yarışabilir.
Bu adam Türkiyenin değil Dünyanın en iyi romancılarından,
Her kitabı insanı sarıyor, kuşatıyor.
Bir anda kendinizi bir mit dünyasında buluyorsunuz.
Bu adamın kitapları hayalgücünün dibi, bilmeyenler için söyleyeyim;
uydurma ve hayalgücü farklı şeyler.
Bu adam büyük bir destan anlatıcısı, yaşayan efsane.
En çok betimlemelerini seviyorum.
Anlatığı yeri görmüş gibi oluyorsunuz.
Sıfatları daha fazla kullanması kesinlikle iyi bir özellik.
Bunun dışında eski bir marksist ve asıl ismi farklı.
Eskiden tipte yöneticilik bile yapmış.
Barışın herşeyden önemli olduğu defalarca dile getirmiş,
hakkaniyetli büyük insan.
Yazdığı romanlar 40tan fazla dile çevrilmiştir.
ince Memed romanı en bilinen romanlarındandır.
Çok farklı bir dili vardır.