1977-1994 yılları arasında doğanlara verilen isim.
"y kuşağı z ile akrabalık bağlarına sahip olacağı için ilginç. çünkü y'ler z'lerin anne ve babaları olacaklar. y kuşağı'nı teknoloji ile dost bir kuşak olarak tanımlayabiliriz. x'lere göre y'nin daha bireysel ve sonuç odaklı olduklarını söylemek mümkün. bu kuşak içinden 'bobos' adı verilen bir segmentin de çıktığını görüyoruz. boboslar radikal değerlerin savunucusu x kuşağı ile 80'lerin girişimci burjuvaları karışımı bir segment. y kuşağına 'next' ya da 'echo boomers' adları da veriliyor."
bir özel sektör çalışanı olarak edindiğim bir bilgi var ki bu kuşakla ilgili o da şu ; yöneticiler bu kuşağı yönetmek için periyodik olarak yurt dışı eğitimleri alacaklarmış.
yani o kadar önemsiyorlarmış sizin anlayacağınız.
yapmayım olum ya, abartmayın lan..
tamam biraz sabırsız, inatçı, dik kafalı, asi, talepkar, enerjik falan olabilirizde, bizi yönetmek o kadar da zor değil.
bir iki dinleyin bizi, bakın ne kadar kolaylaşıyor işiniz *
genel olarak 1980 ve 2000 yılları arasında doğanları içine alan milenyum nesli. teknoloji ve marka bağımlısı düşük pantolonlu kuşak.
ironik olarak x kuşağının yarattığı apple, google, microsoft, amazon gibi ortamları x kuşağından daha iyi anlar ve kullanır. Sosyal medya ağlarını çok seven Y tipi facebook da Avrupa birinciliğini almamızı sağlıyor. Arkadaşlarının yazdığı iletilere yorum bırakan, mobil cihazlarla her an bağlantı halinde olmaktan keyif alan Y nesli, tek yönlü öğrenme ortamları yerine tartışmaya, bilgi alışverişine izin veren ortamları tercih ediyor.
Y tipleri bilgiyi paylaşmaktan hoşlanıyor, aklına gelenleri anında "tweet"leyen ve resimlerini paylaşan kişiler.interneti ve diğer iletişim araçlarını iyi kullandıklarından bilgiye ulaşım hızları oldukça yüksek. Aynı anda bir çok işi yapmaktan zevk alıyor, ders çalışırken müzik dinleyip, kitap okurken TV seyrediyorlar.ve bu da onları uyaran etkenleri arttırdığından beyinleri biraz sulanmış olabilir.bu sebeple çabuk sıkılıyor ve dikkati dağılıyor.
Y nesli kendine güvenen, dürüst, talepkar, isteklerini yüksek sesle dile getirebilen ve her konuda beklentileri yüksek olan bir nesil.Onlar için uygulamak bilmekten daha önemli, beklemeye sıkılıyorlar.
bilginin doğruluğunu denetlemiyorlar, denetleme yerine deneme yanılma yöntemini tercih ediyorlar. problem çıktığında araştırmayı seviyor.
Bilgiyi depolamak yerine, bilgiye ihtiyaç anında ulaşmanın ve onu özümsemenin getirdiği bir sonuç olarak, Y nesli problem tabanlı öğrenmeye daha yatkın.
yani o kadar da boktan değiller. sadece farklılar.
dünya'nın gerek teknolojide, gerek sosyo-kültürel yapıda, gerekse küreselleşmedeki ani sıçrayışlarına tanık olmuş, o değişimin geçiş dönemlerini bizzat yaşamış belki de dünya'nın gelmiş geçmiş en enteresan nesli.
koordinat sistemine göre yatay olarak ilerleyen kuşaktır. nemelazımcı pek bir umursamaz kişileri kapsar. sorumluluk derdi yoktur, dünya yansa karşısında çekirdek çitlerler.
1977 ile 1998 yılları arasında doğan nesildir. Yani 1990 ile 2010 yıllarında ergenlik dönemini geçirmiş neslin insanlarıdır.
Farklı kaynaklarda bu nesile millenial da deniliyor.
Y harfi bu neslin 'sorgulayan bir nesil' olduğunu belirtmek amacıyla bilinçli seçilmiştir. Çünkü y harfi ingilizcede 'why' (türkçe: neden?) olarak telaffuz edilir.
Sosyolojik bakımdan y jenerasyonuna dahil insanların geneli kültürlü, bilgili, zeki ve akamdemiklerdir.
Teknolojik aletleriyle büyüdükleri için 'Teknoloji insanları'dırlar.
teamwork'ı Hiyerarşik iş ortamlarına tercih ederler.
Hedefleri Eskisi gibi 'Statü' ve 'prestij' değil; 'anlam arama' dır.
Daha özgürce ve daha neşeli bir yaşam sürdürmek isterler.
Aile, arkadaşlar ve boş zaman; bunlar hayatlarındaki en önemli şeylerdir.
iş hayatı altında ezilmek istemezler, hayatı dolu dolu yaşamayı tercih ederler. Bunun için de iş hayatı ve özel hayat arasında çizgi çizerler ve o çizgiyi asla aşmamak için uğraş verirler.
Sadece özel hayatta değil; iş hayatında da zevk almak ve mutlu olmak isterler. Mutluluk en önemli şeydir bu nesil için.
Yaptıkları iş/ meslek hayatına anlam katmalıdır, zorlaştırmamalıdır.
Y kuşağına dahil insanlar optimisttirler ve özgüveni yüksek insanlardır.
Hükümete itimatı yoktur, bu sebepten dolayı pasif direnişlerle siyasette aktifleşmeye çalışırlar. Örnek: (bkz: occupy wall street) bu y kuşağını temsil eden bir modern organizasyondur.
Millennialar olarak da bilinen kuşaktır. bu neslin özelliklerini belirleyen temalar olarak iletişim, Medenilik, Teknoloji ve Globalizm seçilmiştir. neticede x nesli poker, tavla gibi oyunlar oynarken; Y nesli bilgisayar oyunu oynadı ve şu ana kadar yaratılmış en eğitimli, en medeni, en teknolojiye açık, bilgiyi kaynaklarından öğrenebilen, global olarak dünyayı keşfetmeye çalışan nesil oldu.
Özgürce gezip eğlenmek, hayallerin peşinden gitmek ve yaşamın tadını çıkarmak varken çeşitli kâğıtlar imzalayıp evlenme yoluna giderek kendilerini harcayan nesildaşlarım. Kendini kurtarabilenler bir süre sonra özgürlüğüne geri dönüyor. Cok gec kalip Kurtaramayanlarin ise üzerlerine toprak atılıyor.
Y nesli kişisi bir kere eskiyle yeniyi ucundan kıyısından yaşamış, hayal gücü yüksek, asi ve anarşist ruhlu, özgürlüğe düşkün, yeniliklere açık, meraklı, kariyerde ilerlemeyi, gezmeyi ve eğlenmeyi seven, hiçbir yere ve hiçkimseye ait olamayan bir kişi. Böyle bir insan sevgisini kanıtlamak veya sadece uzun süre biriyle beraber hayat sürmek için yasaların önüne getirdiği bir kağıda imza atıp buna sevinebilir mi?