muhabbet denilen gurbetçi sanatçıdan ziriktirmanın armın işh habeş tabın narmın gibi abuk subuk şarkılar dinlemiş olan,
hatta ismail yk'dan allah belanı versin, nerdesin, bomba bomba, feysbuk gibi şarkılar dinleyerek eğlenen, sente hello tarzı yabancı şarkılarla coşan, dahası aklıma gelmeyen yüzlerce rezil şarkıyla sevinen üzülen bir zevksizlik abidesi kuşaktır...
hatırlamak bile istemiyorum...
ergenlikleri çok problemli geçmiştir..
hatırladıkça utanıyorum...
y kuşağındanım ama y kuşağı ile hiçbir zaman aynı zevkleri ve değerleri paylaşmadım.. nefret ettiğim bir kuşaktır...
Geçmişte ev, araba alanlar aldı. y ve Z kuşağının büyük bir çoğunluğu bunları kuvvetle muhtemel alamayacak. Neyse ki Peder iki evi bana verdi de y kuşağı olmama rağmen ceremesini asgari düzeyde çekiyorum.
z kuşağına türlü türlü hakaretler etmesine ve "tembel" "bir şeye yaramaz" "bunlara mı kaldık" gibi cümleler söylemektedirler.
öyle söylüyorlar ki sanki kendileri ülkeyi şaha kaldırmış, seri araba üreten fabrikalar kurmuş, uzaya insan göndermiş, atomu parçalamış gibi konuşuyorlar. *
y kuşağı, z kuşağı, x kuşağı.. Reklamcılar bu şekilde türlü türlü tasniflerle kuşaklar yaratıyor ve tüketime yönelik bir reklam alanı yaratıyor.
"Z kuşağı bu ürüne çok önem verir"
Z kuşağı kim? Kuşak nedir? Ebeveyni üniversite mezunu çocuk ile annesi ev kadını babası düşük maaşla çalışan bir çocuk aynı kuşaktan mı? Kimse bunları sormuyor.
Bu sınıflandırma psikiyatristlerin alanıdır, reklamcıların değil. Tüketime yönelik oluşturulmuş bir ayrımla hakikatin bütününe ulaşmak mümkün değildir, hele sosyoloji bu kadar hızlı değişirken.
Elbette aynı yaş grubundaki insanların ortak birtakım nesneleri ve görüntüleri olmadığını iddia edecek değilim ancak bu düzlem doğum tarihi üzerinden ölçülemez. Çünkü diğer parametreler (statü, gelir düzeyi, yaşadığı yer) çok daha etkili.
z kuşağının konuşulduğu bu günlerde y kuşağı da nedir bir bakmak gerekiyor.
genellikle 1981 doğumlular ve sonrası için kullanılan y kuşağının nihai amaçları tüketimdir. imaj bağımlısı, tüketim meraklısı, pazarlamacıların itinayla, bilimsel metodlarla yetiştirdiği bir nesildir. reklamda gördüğü ya da komşusunda, arkadaşında gördüğü şeye sahip olma isteği eğilimindedirler. x kuşağı gibi sadık ve otoriteye saygılı bir nesil olmasa da etkileri gözükmektedir.