yüzbaşı

    17.
  1. elleri çok ağır olan subaylardır. afedersin ama çaktığı zaman osurtuyor karşısındakini resmen. ben şahsen hiç yemedim * ama vatani görev sürem boyunca yiyenleri çokça gördüm. bölük çavuşu olarak sabahları tekmil vermeye giderdim odasına gece vukuat yoktu gomtanım diye. bazen işte evde tartışma mı yaşamış yenge ile bilmem çok sinirli gelirdi bölüğe. evvelden kenara not ettiği çavuşları falan çarpardı. aynı hizada yan yana durduğum adamı benden tam 4 adım geriye uçurmuşluğunu görmüştüm. askerde dayak yok evet cem yılmaz ın dediği gibi olay çok hızlı geliştiğinden göremiyorsun/şahit olamıyorsun *
    4 ...
  2. 9.
  3. eğirdir dağ komando okulu'nda yedek subay olarak komando kursu alırken beden eğitimi derslerine albaayın geldiği oluyordu. yüzbaşılarla kanka gibiydik. şırnak'a tayinim çıktığında bölük komutanım yüzbaşıydı. birkaç hafta geçtikten sonra yüzbaşıların yarı tanrı gibi birşey olduğunu anladım.
    2 ...
  4. 9.
  5. görev süreleri altı yıl olan ve doğuda görev yapanlarının neredeyse hiç ailesini göremediği rütbedir.
    3 ...
  6. 19.
  7. Genel olarak görevi “bölük komutanı” olan ancak duruma göre tabur konutanlığına da vekalet eden uluslararası askeri kullanımda “captain / hauptmann(eski kullanım)” olarak da bilinen, genelde omuzda 3 yıldız rütbesi ile temsil edilen subay sınıfı alt rütbesidir.

    Tsk da tüm kuvvetlerde yer alıp görev süresi kurmay olup olmamaya göre minimum 3 maksimum 6 yıldır.
    2 ...
  8. 4.
  9. (bkz: üsteğmen) ile (bkz: binbaşı) arasındaki karizmatik bir askeri rütbedir. eskiden 9 yıl olan yüzbaşılık süresi 1980'li yıllarda 6 yıla indirilmiştir. yüzbaşılar genelde bölük komutanı olurlar.
    2 ...
  10. 5.
  11. bölük/batarya komutanlığı eşdeğerinde, süresi altı yıl olan, üsteğmen ile binbaşı arasındaki rütbe.

    Rütbenin dokuz yıl olduğu dönemde son üç yıla giren yüzbaşılar önyüzbaşı (osmanlı ordusunda kolağası) olarak adlandırılırlardı.

    Genellikle bölük/batarya komutanlığı yaptığından, bu rütbeye haiz subaylar erbaş ve erlerin en çok muhattap oldukları askerlerdir. Bir nevi müdürdür.

    Ayrıca çizgi romanlarda en çok kullanılan rütbedir.
    (bkz: yüzbaşı tommiks)
    (bkz: yüzbaşı volkan)
    2 ...
  12. 6.
  13. doğuda ilçe jandarma komutanıdırlar.
    1 ...
  14. 14.
  15. En karizmatk rütbedir. Çünkü binbaşı yaşlı, teğmen toydur ama yüzbaşı tam, pişmiş ve dinamik askerdir.
    1 ...
  16. 13.
  17. albayla ile yüzbaşı rütbesindeki belirgin fark, albay rütbesinde çelenk bulunmasıdır. bunu bilemeyen asker yüzbaşının yanına gider, dönüşte kıdemli yüzbaşı ile konuştuğunu gitme sebebi olan sorunu çözecek olduğunu belirtir. yalnız askeriyede konuşmuş olduğunu iddiaa ettiği kıdemli yüzbaşı rütbesi yoktur. sonuç, bölük komutanı gerçek yüzbaşının, albay tarafından fırçalanması ve bölüğün mokokoya dönüşmesi. eğitim şart, ordu da kıdemli yüzbaşı rütbesi yoktur.
    1 ...
  18. 1.
  19. orduda rütbesi üsteğmenle binbaşı arasında olan subay. üç yıldızlıdır.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük