colophon da dünyaya gelen, ama yaşamının önemli bir bölümünü güney italya da geçiren lonialı düşünür. dünyada her şeyin toprak ve sudan oluştuğu görüşüyle tanınır.
ögretici nitelikteki kosugundan kalan parçalarindan xenophanesin , halk dininin tanrilari insan gibi tasarlamasiyla savastigini görüyoruz. bu , onun gördügü baslica is. tanrilarin bu insanlastirilmasi anthropomorphism- homeros ile hesiedosta yüksek edebi bir biçim de kazanmisti ve bunlarin yunan egitiminde çok önemli bir yerleri vardi. xenophanes söyle diyor: homeros ile hesiedos,ölümlüler (insanlar) arasinda suç sayilan, utanilan bütün seyleri tanrilara da yüklemislerdir.tanrilar hirsizlik ederler, yalan söylerler, eslerini aldatirlar. sonra: ölümlüler saniyorlar ki, tanrilar da kendileri gibi dogmuslardir, kendileri gibi giyinirler, kendilerinin biçimindedirler. nitekim habesler tanrilarini kendileri gibi kara ve yassi burunlu; trakyalilar sarisin ve mavi gözlü diye düsünürler. böyle olunca, atlarin,arslanlarin elleri olup da resim yapabilselerdi, atlar tanrilarini at gibi, arslanlar da arslan gibi çizeceklerdi. oysa tanrilar ne arslan biçimindedirler, ne zenciler gibidirler, ne de yunan heykellerinde oldugu gibi insan kiligindadirlar. halk dininin tanrilari insan biçiminde tasarlanmasina karsi, xenophanes kendi tanri tasarimini koyar.
Bu, arinmis bir tanridir. Ona göre: Bir tanri vardir; bu , tanrilar ve insanlarin en ulusudur; ne biçimi, ne de düsünmesi bakimindan ölümlülere benzer; bu tek Tanri bastan asagi isitmedir, bastan asagi düsünmedir; her seyi düsünceleriyle hiç zahmetsiz yönetir.
Xenophanesin bu tanri tasarimi,tektanriciliga ( monotheism) dogru atilmis bir adimdir.